用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 網叩門失敗區(emoji)
go

12 網叩門失敗區(emoji) [複製鏈接]

叩門全軍覆沒……冇選擇下都要讀嘉道理…
雖然仲未完全克服南亞同學仔既心理關囗,都要發掘下學校嘅好處自我安慰一下,唔係就好難同阿仔開始呢個艱辛旅程(emoji)
其中揾到升中派位好似keep住年年都有派band 1 英中,QC, TSK, Marymount 等等,但我揾唔到每間有幾多個入,有冇人知邊到可以check到呢?
我覺得南亞同學仔應該唔會揀呢Dband 1 英中,如果係真,咁香港同學仔派band 1中學機會係咪高啲?
其實我仲未研究升中派位玩法…呢2個月心情已經down到極點…又負擔唔到私小學費,心理上覺得唔可以比好啲嘅學習環境比阿仔好似 對佢唔住咁…
有冇現在嘉道理用家或今年派到要照讀的朋友分享下點面對好?
   13    0    0    0

siukitty 發表於 17-7-27 13:16
回覆 HK-MAN 的帖子

上年未知派到咁差,但我只是建議如果樓主覺得很難接受嘉小,便考慮俾錢讀一年私小再轉 ...
香港小一派位制度, 基本上係統一派位結果公佈前, 有能力既家長都搵定Backup.

搵唔到係一回事, 唔去搵係另一回事, 但千萬不要高估自己既運氣.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

樓主同我填表次序類似,我都係乙二放寶血,六定係七放嘉道理。其實都知乙二到乙五填嚟無用,但因為嘉道理係我安全線,知佢放六都唔驚唔中,因此咁填。最後係幸運中第一志願。

我囡囡幼稚園同班好友係印度人,粵語pth都好勁,寫中文都好好。佢係入嘉道理。佢媽咪話佢有friend嘅女讀呢間(當然都係印度人),佢覺得好好。我覺得樓主唔洗太擔心英文口音問題,即管係名英小,都係香港老師教英文居多,嘉道理都有個英文環境,同埋南亞裔考中學都係要南亞裔學生多嘅中學,唔鍾意band1果啲,本地人始終有優勢。

上年未知派到咁差,但我只是建議如果樓主覺得很難接受嘉小,便考慮俾錢讀一年私小再轉校!

我相信係度出post都是真心想提出意見俾樓主,至於是否合適,
便交由樓主了!希望你不要太擔心!

siukitty 發表於 17-7-27 12:02

而家去報名,例如玫瑰崗相对易入
應付到玫小學費,上年就搵咗backup啦...

回覆 chanti 的帖子

咁你朋友小朋友好叻好勁!12網一線都爭到一席位!叻!😘

而家去報名,例如玫瑰崗相对易入

chanti 發表於 17-7-27 11:52
我朋友就係乙一入二線了、全無back up因無考過任何直私、因有2個細既跟尾。佢手持二線去扣2間一線、吾係11 ...
聰明!

mba34567 發表於 17-7-27 11:40
呢個算係過於保守了。除非完全冇backup,waiting都全無,而且自己實力叩二三線都無望,先至咁選吧?12區咁 ...

我朋友就係乙一入二線了、全無back up因無考過任何直私、因有2個細既跟尾。佢手持二線去扣2間一線、吾係111都扣入左佢話好過手持三線又無back up 去扣十幾間、個心情都吾同d、扣吾到佢亦都無所謂。

siukitty 發表於 17-7-27 11:43
回覆 HPAA 的帖子

如果樓主你好接受唔到嘉小,就俾阿仔去直私,一年後再插班津校,你一個兒子?仲有冇細佬 ...
佢直私有offer咩??還是而家去報名呀??

mba34567 發表於 17-7-27 11:40
呢個算係過於保守了。除非完全冇backup,waiting都全無,而且自己實力叩二三線都無望,先至咁選吧?12區咁 ...
完全冇backup既話其實要一早去認識定啲冷門學校,看看邊一間是自己可以接受的,放在乙3,4...

回覆 HPAA 的帖子

如果樓主你好接受唔到嘉小,就俾阿仔去直私,一年後再插班津校,你一個兒子?仲有冇細佬妹?

Charlotte_mom 發表於 17-7-27 10:34
個人建議
勁保守:寶血、李賜豪乙一
搏一野:超心儀乙一,乙二寶血/李賜豪(搏果小小機會),乙三擺間想叩 ...

呢個算係過於保守了。除非完全冇backup,waiting都全無,而且自己實力叩二三線都無望,先至咁選吧?12區咁多好學校,點都要擺間去乙一啦。問題係幾乎所有人都會擺寶血,李賜豪乙二,所以如果隨機號差,大機會去尾幾間。

Charlotte_mom 發表於 17-7-27 10:39
唔係全對。
就算號碼幾衰,只要有位都會收。例如:寶血大抽獎有34個位,一定係俾晒乙一候選人先。再俾乙二 ...

係、無back up 真係放寶血/李第一、第二放黃係至安全、無唸過今年爆冷乙二聖F 都有人派到

醒目開學勳章 王國長老

HPAA 發表於 17-7-26 23:32
你地講嘅保守排位係咪放寶血,李賜豪乙一?
但如果本身編號排得後,其實都會中寶…對嗎?
所以编號都係重要 ...

唔係全對。
就算號碼幾衰,只要有位都會收。例如:寶血大抽獎有34個位,一定係俾晒乙一候選人先。再俾乙二候選人。
如果只有30人擺寶血做乙一,你係其中一個。就算你係全港隨機號碼最尾果個,都一定要收你。剩返4個位至輪到乙二候選人(睇邊個號碼前)

醒目開學勳章 王國長老

HPAA 發表於 17-7-26 23:32
你地講嘅保守排位係咪放寶血,李賜豪乙一?
但如果本身編號排得後,其實都會中寶…對嗎?
所以编號都係重要 ...

個人建議
勁保守:寶血、李賜豪乙一
搏一野:超心儀乙一,乙二寶血/李賜豪(搏果小小機會),乙三擺間想叩門嘅例如軒上下,乙四黃焯菴 (乙四要包入,咁多間我會揀黃焯菴,反正黃乙三乙四都會入,乙三攝間軒上下,起碼擺過頭三增加叩門機會)

醒目開學勳章 王國長老

HPAA 發表於 17-7-27 00:15
港島直資學費最平好似係漢華,但個人覺得又唔係特別好,所以冇考慮
其餘直資學費都好似過3萬
...

港同26200一年咋

HPAA 發表於 17-7-27 00:15
港島直資學費最平好似係漢華,但個人覺得又唔係特別好,所以冇考慮
...

不如試吓問蘇淅仲有冇位,程度高派位好,學費相對又唔貴,係校舍較舊

siukitty 發表於 17-7-26 22:24
回覆 HPAA 的帖子

聖彼得好難入!11網有聖公會學校,開左學或者小二試下插班。有冇直資可以去試?學费平過 ...

mba34567 發表於 17-7-26 23:54
睇自行結果,雲官似乎係12區最唔受歡迎嘅一間

成日見12網話有5寶,我以為係:
兩間佛教,李陞,嘉道理同保良局
咁雲官都係咪有6寶?

如果呢6間排先後,你地會點排呢?
‹ 上一主題|下一主題