用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 2歲寶寶做了評估後..有自閉症..請揮手及交流下 ...
go

2歲寶寶做了評估後..有自閉症..請揮手及交流下   [複製鏈接]

2歲寶寶做了評估後..有自閉症..
請揮手及交流下

我剛剛確診自閉症...

有冇小朋友都是差不多年紀?交流資料
   4    0    0    0

fandd 發表於 17-10-31 23:08
小兒今年已8歲多,在一間主流小學就讀,成績中上(入讀小學前CAC已評估為智力正常),已融入咗學校生話,有一 ...
請問邊暑做密集訓練比較好?

fandd 發表於 17-11-1 12:41
回覆 cookieman 的帖子

由小一開始已沒有了!

你仔仔真係好叻仔!多謝你的回覆

回覆 cookieman 的帖子

由小一開始已沒有了!

fandd 發表於 17-10-31 23:08
小兒今年已8歲多,在一間主流小學就讀,成績中上(入讀小學前CAC已評估為智力正常),已融入咗學校生話,有一 ...

多謝你的分享,真令人鼓舞!請問仔仔現在還有任何訓練嗎?

小兒今年已8歲多,在一間主流小學就讀,成績中上(入讀小學前CAC已評估為智力正常),已融入咗學校生話,有一班好friend既同學仔,學校亦唔知道囝囝既過去呢!

回想六年幾前,睇見囝囝幾乎有齊自閉症既特徵,專家話佢屬中度自閉,CAC話佢智障...... 嗰時我同老婆既心情簡直係跌至谷底,並感到徬徨無助...... 然而,傷心過後,我哋好快收拾心情,唔等政府既輪候服務,幫囝囝揾私人中心做訓練:寧願放棄心儀既主流N班,都要去做訓練。當時除咗「密集式訓練」,更要額外俾錢上言語治療、職業治療、物理治療、針救...... 呢段時間既開支真係倒水咁倒,但我哋目標只有一個,就係希望可以幫到囝囝。

回顧過去,我覺得自己囝囝非常幸運,在密集式訓練後有這麼大的改變。希望藉此鼓勵大家,傷心過後,要正面積極咁面對將來,喺仔女既治療黃金期(2-6歲)盡力做自己可以為佢做既事。

jocelynqq 發表於 17-9-1 17:39
我仔仔而家想的是私人上門訓練 價錢同中心比較反而平少少 中心訓練應該係一個老師對幾個學生 如果專注力唔 ...

我想要私人上門訓練聯絡資料

回覆 jocelynqq 的帖子

如果情況不是太嚴重,及早在黃金治療期做治療,通常效果應會較顯著。

回覆 jocelynqq 的帖子

請問可否pm我

回覆 Fatfat_ball 的帖子

會主動同別的孩子玩,應唔會係自閉。14個月係BB,玩一樣玩具的時間短係好正常。

回覆樓主

唔好意思!想問下大家既小朋友有咩特徵?我仔14m,仲未識同人拜拜,又唔識手指指,佢會同人有eye contact,會主動同小朋友or大人玩,係鍾意玩波,又唔係話特別做重複動作!不過有時玩一件玩具都玩到5分鐘,講野方面淨係識波,有時會爹爹同曳曳,請問咁細可以去做評估未?請問你地既小朋友係咪都有咁既特徵?(emoji)

jocelynqq 發表於 17-8-1 22:16
我仔仔兩歲左右確診 當時排政府訓練 要排幾耐唔肯定 因我仔仔的情況不是那麼嚴重算是一般吧 等待時間會較耐 ...

hello,我懷疑仔仔有專注同社交問題 ,可以pm 冶療師資料俾我嗎?

jocelynqq 發表於 17-8-1 22:16
我仔仔兩歲左右確診 當時排政府訓練 要排幾耐唔肯定 因我仔仔的情況不是那麼嚴重算是一般吧 等待時間會較耐 ...

可否比資料我,謝謝

請問有無邊度評估無咁貴? 我仔26個月, 唔肯講野, 但其實歲半時候講過, 之後愈講愈少, 佢有自閉特徵,例如好固執排車, 咬手指,撞頭之類既行為,但佢會同家姐玩. 排緊10月健康院見醫生, 但聽聞見完醫生仲要排評估,所以想呢段時間搵D評估或者治療俾佢. 麻煩大家如果有資料可以PM我嗎? THX

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題