用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?
go

德望vs 福建中學附屬學校,點揀好?   [複製鏈接]

雙職父母,小朋友受教

hppa  GH  發表於 16-12-8 01:54
   4    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

版主按:本帖已偏離主題,現將主題關上
謹提醒各位保持理性討論,並尊重別人意見和選擇,多謝留意。

Justsayhi 發表於 16-12-6 09:19
雙職父母,小朋友受教

Ghs for sure

醒目開學勳章

retriever 發表於 16-12-9 08:37
個人唔太介意細路讀既學校俾人講點唔好。有關資料上既誤會,有可能會插口澄清下,唔聽就算。

論壇上有時 ...
無錯
不過有啲網友鍾意窮追猛打,無限上綱,有持份者確實會頂唔住拗。

回覆 Lucifer3960 的帖子

我無意冒犯任何人, 你作為家長都仍看不清楚我寫什麼?? 從你上面所言所論, 一切只看表面?
點解唔可以做人態度在討論區係對事不對人?? 咁偏激??????

Lucifer3960 發表於 16-12-9 11:49
回覆 Felix223 的帖子

好啦, 明白了, 以後  XX  VS  YY 只說自己支持學校的優點, 不講其他學校唔好.   例 ...
對事不對人, 要讚揚你心目中間學校優點, 唔需要用VS

無意挑起爭論,只是好奇一問。之前一直有留意GH既post,樓主細囡不是去年入讀GHK嗎?家姐一齊讀GH不是很好嗎?是否樓主覺得GH有不好的地方?可分享一下嗎?

回覆 Felix223 的帖子

好啦, 明白了, 以後  XX  VS  YY 只說自己支持學校的優點, 不講其他學校唔好.   例如: 入左福小, 大人,細路無壓力, 不會發惡夢, 全人人際關係訓練, 包括兩性相處, 返學時間不會太早..................

Mathew0214 發表於 16-12-9 07:12
傾咗咁多日仲未講完,真係長氣。

你講話甚少有資深會員....

公道說,EK資深會員在呢個討論區真的幫到好多新手家長包括我,佢哋真的冇特別針對某些學校。任何一間學校都有自己的捧埸客,對事來説,喺呢個post 比較特別之處,之前樓主一開始VS兩間學校,其實一早已對GH有不認同之處(這是某d個別異常例子,我深信每間學校都有機會發生),咁一早自己已經做了決定,為何問人?咁真係唔怪得比人有疑問開這個post? 我初時看了幾版這個post 心都好唔舒服?嘩!咩GH 係咁恐怖?會攪到發惡夢、尿床?

家長選擇學校時都要了解是否能對子女學術上作出配合,如果認為自己不能做到,咁當然搵一間啱自己。

你們有冇留意有選擇了GH讀下年小一的家長比呢D 不負責任言論而嚇親,以為自己選擇錯誤?
真的唔覺有問題?

你們喜歡福小無問題,請尊重其他的學校。
作為家長在討論區討論,就算有唔同觀點,都是對事不對人,啱聽啱聽,唔啱聽又不用介懷。

hppa    發表於 16-12-9 14:56

mytambb 發表於 16-12-9 09:49

同意,其實都係嗰句,點解成日對人唔對事?樓主的去留已很 ...

總覺得有幾間學校一定火藥味濃,其實大家花多點時間係小朋友身上,不是更有效率嗎?有時名校與非名校是有因果的關係。講多句,多點資訊、少些爭執,香港更美好。(利申:我非資深會員fans,只是他們的確是幫了很多家長,耐心傾聽,一定學到D嘢!)

retriever 發表於 16-12-9 08:37
個人唔太介意細路讀既學校俾人講點唔好。有關資料上既誤會,有可能會插口澄清下,唔聽就算。

論壇上有時 ...

同意,其實都係嗰句,點解成日對人唔對事?樓主的去留已很明顯,如果想更多人支持,相信也有很多分析及回答。其實我覺得孩子讀什麼學校都好,作為家長要以身作則,比讀什麼學校一定有更大作用。如果唔喜歡聽,又何必問呢?

論壇上有時某方用詞over左可能引起情緒,睇下邊個底得諗收得快。

hkpapa852 發表於 16-12-8 14:48
何止德望呢?

當年屋苑樓下, 每次一有幼稚園校巴離開, 個隊歡送隊既壯觀場面呢!

你睇生日會d衣著同個bqckdrop就知。

有個小朋友拿著一個橙同一個梨來問,邊個水果好?

我話揀橙啦。

橙維他命C又高纖維更多,對身體與腸道明顯更健康。而且可以唔使削皮,方便些啊。

可是,我有話梨不好嗎?梨也是有益水果。我有話過隻梨不好嗎?

而且,不是人人適合吃橙。如果個小朋友講明:不喜歡橙的fibre入牙縫的感覺,或鐘意爽口的水果,咁我直接會叫佢揀梨子。梨子也是品質良好的水果。

我一早已經想用以上比喻,一直冇寫,只是我太懶,也高估某些鐡粉的氣量。

每人喜好要求不同。楼主唔specifically講明,正常情況咪叫佢揀個橙囉。

最離譜係我都冇話福小唔好,無端端俾人拖落水彈劾,簡直不知所謂。

有朋友/網友私底下xx vs福小,我因應他們家庭要求佢地小朋友資質建議揀福小,今年已經有兩個。

我自己間學校夠成日俾人曲解, vs完名津之後又係俾人叫咪揀,我都唔會咁冇風度胸襟去咁反駁咁屈人。

鐵粉真係幫學校倒米

如果係現實社會,我一定告你誹謗。

麻煩你唔好屈得就屈,我邊一隻字有講過福小唔好?仲尖酸刻薄?唔該你send條link出黎!你擺明老屈

人地GH家長俾人講到又公主又失禁又喊又冇童年都未出來反駁,依家我連半隻字都冇話福小唔好,你嘈乜?

如果你連接受大家話德望比較好的胸襟氣度都沒有,唔該你反省一下你自己。

再重申,我冇話福小不好。

唯一最不好,可能就係有你呢個屈人鐵粉。

lightingchung 發表於 16-12-8 23:12
睇咁多post,甚少開始已經被一些資深會員質疑,呢個真係經典,再加上睇佢回答,只傾斜一面,真係十分可疑 ...

本來唔想再參與討論我都要講多兩句。

我以前上EK都係齋睇唔講野。自從心儀福小後,我多咗留意福小post。入到福小後,開始會幫手覆下對福小有興趣的家長。我發現有幾位「資深」會員係特別關心福小及福中。(hkxxx8xx, sxdxx,sxxxbb...仲有啲唔記得)

間唔中佢哋有講番啲中肯嘅說話,但大部分時間逢有呢兩間學校的post必定出現,必定講呢兩間學校唔好。另外,用語亦非常尖酸刻薄。我真係好佩服佢哋有咁多時間咁多精力,詞鋒又咁銳利。

其實講到今日,看家自然會睇得真,各版友的回應及所持觀點。再講落去都無意思。

大家各有睇法啫,有人甘心唔要最top不是錯的,想找人認同自己想法和決定更加不是錯。
俗語都有話「不是要最好的,只想找最適合自己的」

lightingchung 發表於 16-12-9 00:43
放心從無介懷,遇事無關,至於siden 嘅回應,你唔鍾意咪話佢,可以回應佢
...

其實我唔覺得post46個會員回應有問題,我應該學習下用詞方面,不過我見你對我一話GH家長質素,你就話我話GH家長?你又問我質素有幾多?我覺得會唔會對人唔對事or對學校?不過我要再說一次,GH係一間好好學校

Onelaw 發表於 16-12-8 23:49

放心從無介懷,遇事無關,至於siden 嘅回應,你唔鍾意咪話佢,可以回應佢

siden  喂朋友你咪拖我落水,我唔係德望家長  發表於 16-12-9 08:55

lightingchung 發表於 16-12-8 23:12
睇咁多post,甚少開始已經被一些資深會員質疑,呢個真係經典,再加上睇佢回答,只傾斜一面,真係十分可疑 ...

咪就係樓主唔係資深會員,所以先會咁問意見,咁如果D資深會員質疑樓主,係可以唔雖要答,仲有我回答之前個會員,佢話佢選校風好等同選家長質素, 我話唔覺得好有質素就有問題?,即係有D會員可以覺得樓主呃post,就無問題?我只係話覺得每間學校都有唔同質素既家長。我亦從來無講過我好有質素喎你唔需要咁介懷,我一早講左我亦認識好多GH家長好有質素㗎!仲要係我D好朋友嚟!
(仲有,可能我用詞唔好,我唔應該用「唔覺得好有質素」,我應該用post 46個位會員咁用「對該校家長質素失望」?咁會唔會好D?我見你話我咁話GH家長,你又唔話佢咁話福小家長?你又會唔見得我幾有質素,但你又唔話佢幾有質素既?

‹ 上一主題|下一主題