用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村interview 2015
go

又一村interview 2015 [複製鏈接]

請問完成interview老師派貼紙或糖,與取錄落選有否關係。我見有小朋友有貼紙,我的小朋友收到糖。

1    0    0    0

引用:請問,+有否in家長。因為嫲嫲帶,+驚驚

原帖由 magmama119 於 15-11-29 發表
請問, 有否in家長。
因為嫲嫲帶, 驚驚
不會in家長,但最好2位家長一齊去,一個聽簡介,一個帶小朋友面試

請問, 有否in家長。
因為嫲嫲帶, 驚驚

回覆 ivyvy_cheung 的帖子

Well, 我個樣都好年青, 但是實質唔太年青~ 所以唔一定睇樣就知~ 不過係有D老師會比較fresh, 以我所知通常一班都會有一位有經驗, 一位比較fresh老師~
所以我個人唔太擔心, 年青老師未必handle 到小朋友

回覆 cynthiawongpig 的帖子

實質數字我唔知道, 上年2班全日班各走一位老師, 我自己咁諗, 間間公司都有人入職離職, 除左政府部門少~ 走唔一定係學校唔好, 老師想有更好發展啫, 今年班主任好好, 留意到哥哥好多可以進步地方都會同我溝通, 所以老師流失多與少唔太係concern, 因為未至於走好多~ 最重要係學校合乎我expect, meet我需要~

回覆 siujanjan 的帖子

我意思係分2派IN, 因為真係好多人報名~ 到開學前有小朋友多offer, 有機會放棄

回覆:cynthiawongpig 的帖子

上星期六所見,大部份在地下幫手的短裙老師年約二十嵗,似剛畢業出來社會工作的面孔。

但家長會果part個老師及第二間房的登記全部老師就有番咁上下年資,感覺他們好有經驗,回應家長問題也非常詳盡。

一係fresh grad ,一係有資歷耐嘅老師,有些青黃不接

回覆 airisu 的帖子

想問每年老師流失量高嗎?聽講每年都有一半老師走,每年都有好多新老師

airisu 發表於 15-11-11 09:22
我印象中上年K1好似收到K1N, 3班全日班, 其餘半日班~ 因為多人報學校會安排2輪INTERVIEW去見每一個小朋友,  ...
去到N班,即係有14班WO~!即係收4百幾人...

引用:我印象中上年K1好似收到K1N,+3班全日班,+其

原帖由 airisu 於 15-11-11 發表
我印象中上年K1好似收到K1N, 3班全日班, 其餘半日班~ 因為多人報學校會安排2輪INTERVIEW去見每一個小朋友,  ...
即係仲有second in?

我印象中上年K1好似收到K1N, 3班全日班, 其餘半日班~ 因為多人報學校會安排2輪INTERVIEW去見每一個小朋友, 而且依家好多時候小朋友唔只in一間, 所以一日未收學費, 未知幾多人選擇讀又一村~ 作為用家, 哥哥每日返學都好開心, 我已經好滿足

回覆:mrsbb9902 的帖子

謝謝你!都幾好玩咁。不過我仔去到可能又會唔開金口

bbliang 發表於 15-11-10 16:57
請問interview內容同過程係點呢?我仔成日都唔開金口
我阿女7/11 in,  2個小朋友一齊 in, 打招呼, 玩車, 玩波, 問顔色, 比奶樽比BB公仔飲, 好似系咁多

回覆:janice636 的帖子

請問interview內容同過程係點呢?我仔成日都唔開金口

YLSLAI 發表於 15-11-9 17:11
老師很後生二十歲左白衫黑短裙

我無留意, 但老師果日係咁講, 或者我可能會錯意係K1 有4 個NET... 想知可打番學校問清楚

回覆:janice636 的帖子

全校得4個net,但interview當日企出黎的net又好似唔止4個wor

回覆:Ronman 的帖子

老師很後生二十歲左白衫黑短裙

簡介會問左, 老師話未決定班數, 但上年收左5班AM, 5班PM, 3班全日
老師話師生比例係1:10; 每班30人, 3個老師; 每日有20MIN NET, 每星期二堂普通話, 一堂電腦, 無記錯全校4個NET, 一三五著運動服, 二四著校服, 每日都有出操場玩既時間, 分班唔會大B 一班, 每班大細B 都有; 有親子活動

回覆 siujanjan 的帖子

siujanjan,

thx

‹ 上一主題|下一主題