用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 轉校重讀小一
go

轉校重讀小一 [複製鏈接]

細仔十二月,現讀沙田津校梁鉅鏐,明年想轉入直資福小,這決定是否正確?

2    0    0    0

引用:小孩在校適應,跟到課程,只不過,此校冇一

原帖由 k1723 於 14-02-12 發表
小孩在校適應,跟到課程,只不過,此校冇一條龍,而且英文簡單。因為今年只重考了一間,又竟然收了。所以又 ...
自己都有了答案啦!

k1723 發表於 14-2-12 00:56
細仔十二月,現讀沙田津校梁鉅鏐,明年想轉入直資福小,這決定是否正確?

...

我係你我都轉, 我眼見鄰居小朋友, 讀普通津校, 日日一大堆功課, mami咩都吾畀學, 中英數都麻麻, 到頭來只考到band 2中學.

福小係英小, 小d功課, 語境好, 有中學backup

回覆:轉校重讀小一

如果樓主目標係band 1 英中,橫掂兩間都谷,福小至少可以直上中學(樓主最好再求證一下),現校既成績未必有機會上沙田英中,加上樓主話兒子有ADHD,揀福小牌面比較穩陣,但學校對ADHD小孩包容嗎?樓主最好打聽一下。香港有幾大?一讀12年,搬都抵啦。

引用:不用交成績表,因不是考插班。如果讀咗,而

原帖由 k1723 於 14-02-13 發表
不用交成績表,因不是考插班。如果讀咗,而又真的太遠,唯有打探下麗港成D樓價!

...
我是為了個仔搬屋,佢7:20上校車,2:30放學3點已回到家,睇見佢都鄧佢happy,夜晚9點前睡,睡眠充足. 如果找到好學校,我甘願做孟母. 不過我覺得樓主要考慮是否100%福小上福中,如果又是要爭過,不如留沙田。相反如果100%直上,而福中又是校風良好中學,小朋友沒有hard feeling on repeating P1,那我便會𨍭,不過一定會搬。

Jane1983  小朋友好幸福!  發表於 14-2-14 16:36
rainbowcov  哈, 我都係孟母, 但唔係搬屋, 係轉工。  發表於 14-2-14 09:50

回覆:k1723 的帖子

go ahead

回覆:virgokaren 的帖子

不用交成績表,因不是考插班。如果讀咗,而又真的太遠,唯有打探下麗港成D樓價!

引用:我地都係跨區返學。 學校大部份人都係跨區

我地都係跨區返學。
學校大部份人都係跨區,時間配合到可以接受的程度,問題都吾大。
大家又點知係咪樓主自己駕車送仔返學?
當然,原區又有合心意的學校梗係最好,邊個吾想舒舒服服?!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:駕車和搭的士當然快啦,你估–日半日咩

駕車和搭的士當然快啦,你估–日半日咩

樓主應該住沙田,沙田行大老山去油塘不会很遠吧?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

k1723 發表於 14-2-13 01:06
福小唔知,一般學校亦不會問!但如有留心看出生年份會知。我問了兒子,詳細話了要搭車上學,而且重讀,佢又 ...

我想交通車程係一個好重要0既考慮。我也是跨區, 不過好彩尾站上車頭站落車, 一早6:40要出門口, 下午4:30返到屋企。我囡囡乖, 會自己做功課溫書, 同埋學校有功課堂, 但因為要早起, 所以每天8:00-8:30必須瞓覺, 即每日放學只有最多4個鐘頭時間, 仲有學習其他樂器、興趣班練習。4個鐘頭內要做功課、溫書、執書包、沖涼、食飯、練琴、練唱歌、拉筋......真係好似超人咁。

如果福小功課多, 你小朋友又有special need, 又唔會主動做功課, 你又唔會搬屋, 咁你真係要諗清楚, 打聽清楚個交通安排, 否則功課量沒減多少換來車程多咗及少了睡眠時間, 可能得不償失。

Jane1983  而家小朋友真係辛苦  發表於 14-2-13 16:03

引用:福小唔知,一般學校亦不會問!但如有留心看

原帖由 k1723 於 14-02-13 發表
福小唔知,一般學校亦不會問!但如有留心看出生年份會知。我問了兒子,詳細話了要搭車上學,而且重讀,佢又 ...
interview 不用提供成績表嗎?

如果你說是培喬和王錦輝都好,D家長話福小小二都多功課架,唔輕鬆

引用:Quote:原帖由+k1723+於+14-02-12+發表小孩

原帖由 mrkokubo 於 14-02-12 發表
你問意見定塭人support 先?咁難挨過一年,新校又唔係一級神校,返放學都两個鐘仲諗?傻的嗎?

...
說得好

k1723 發表於 14-2-13 01:06

留。

何不考慮壬錦輝?

回覆:dlee_ca 的帖子

福小唔知,一般學校亦不會問!但如有留心看出生年份會知。我問了兒子,詳細話了要搭車上學,而且重讀,佢又話好!我早知,佢冇乜返應。因他真是仍然很天真。個性格比較開朗跳皮。

情況係有D學校程度高/較谷,會教快一年半載,即使留班也不覺是留班,因學的東西深了,實際上也沒有浪費時間。如果福小的語境較好,確是好吸引。又如果福小有校車,車程不過45 mins, 更可考慮。雖然如果是培僑/培基可能更方便。我個人會睇,小朋友谷唔谷得?能否受得住學業上較大的壓力?如果Ok, 先去馬!讀得上,就考慮搬屋!依家一位難求!在St Cat 浸了幾年,唔好浪費啊!

‹ 上一主題|下一主題