用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 總覺得欠了阿女
go

總覺得欠了阿女 [複製鏈接]

家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,便送她去九龍塘讀小學,每天早上6時起床,黃昏5時到家。不經不覺,阿女已經二年級,她也似乎適應了。
由於平日功課頗多,於是所有興趣班都集中在星期六,日。阿女頗有微言,希望可以星期六,曰不用上興趣班。我掙扎了一時間,本月開始暫停了一些興趣班,但我總有虧欠了阿女的感覺,令她過著忙碌的學校生活,因為她太疲倦,無精神上興趣班,於是決定放棄她喜歡的畫班。

1    0    0    0

都明做人阿媽的感受,
可唔可以同小朋友商量下, 小學了就開始有自己的想法。
同埋點解要cut 她最喜歡的畫班呢,? 盡量調配一下時間吧,
加油呀媽媽

回覆 lcys 的帖子

太忙碌對小朋友來說真的不太好,但你即時cut去一些班,令孩子輕鬆D,做得很好啊!

回覆:總覺得欠了阿女

無論學校遠或近,上多或少興趣班,最重要安排到小朋友每日睡眠九小時。如果學校地點或活動安排影響呢點就一定要改變! 真㗎!少過九小時對身心有各方面壞影響。

仲有,唔好見佢而家撐得住就以為瞓少d無問題,日積月累,有d人大個先出現積勞嘅惡果,但到時點補都補唔番!

無論讀書定返工,身體健康有幾重要大家都知,唔好忽視!!!

引用:家住新界區,為了讓阿女有好些的學習氣氛,

再唔cut梗啲興趣班就真係欠左佢,欠佢一個愉快和健康的童年。

引用:Quote:skkeung+發表於+14-1-29+13:43+咁火

原帖由 little_yolky 於 14-02-04 發表
火炭、沙田、大圍當然有學校, 但校網唔一樣, 只能在自行用15分抽, 如同燈娥撲火。以我所知, 好似無私校,  ...
屯門唔讀得,元朗、大埔、粉领、大圍、沙田、荃湾……,因大陸人!咁點攪?

skkeung 發表於 14-1-29 13:43
咁火炭,沙田,大圍没有學校?

火炭、沙田、大圍當然有學校, 但校網唔一樣, 只能在自行用15分抽, 如同燈娥撲火。以我所知, 好似無私校, 至於直資, 我一間都無考過, 因為早幾年的報道, 覺得直資呃錢。最重要係, 啱我阿囡杯茶間學校响九龍。

仲有, 唔好以為隔離區就可以瞓晏啲, 因為好多學校7:50上堂, 又有校車係咁轉, 同區的同學仔都有只遲我囡15分鐘上校車的。

引用:+本帖最後由+jojoplanet+於+14-1-6+16:40+

原帖由 jojoplanet 於 14-01-06 發表
我同區都要6:30起身

引用:見樓上好多位好直0既意見,就知道他們並不

原帖由 little_yolky 於 14-01-21 發表
見樓上好多位好直0既意見,就知道他們並不住在新界。我們北區/大埔區好多雙非,我都為呢個理由跨區出九龍城 ...
咁火炭,沙田,大圍没有學校?

回覆:lcys 的帖子

兩母女有咩話欠唔欠,都係為佢好,不過可以同佢傾下囡囡自己有咩活動想補留

佢叫得唔想上即係冇興趣!咁已經可以cut!我都只有星期六日上,但佢累都要上

引用:問題係父母選択、累了小朋友、只用「口」講

原帖由 Mighty 於 14-01-09 發表
問題係父母選択、累了小朋友、只用「口」講覚得欠左個女、但又無実際行動、、、、。 ...
係!同個女傾下
星期六,日想上咩班
唔想上咪停曬佢
只得囗講

見樓上好多位好直0既意見,就知道他們並不住在新界。我們北區/大埔區好多雙非,我都為呢個理由跨區出九龍城,無參加大抽奬。唔係話一定要九龍塘至好,最少無咁多質素低0既雙非人。
我囡囡咁金, 每天0555起床,不過一個學期下來非常好。興趣班就真的是為興趣,所以佢無覺得辛苦,都係星期六日。帶住兩個上唔同0既興趣班,我仲辛苦過佢,不過,佢哋鐘意就得。

用心良苦!可以住近d?對小孩子好d

回覆:babypigs 的帖子

說得很好!但有多少人會認同!回家,又打又駡只為做功課!

其實現在的孩子是死在起跑線...

回覆 lcys 的帖子

其實大家有冇諗過虧欠咗孩子D咩?是仍由大人出發去諗,輸在那條所謂的起跑線上,就叫虧欠?還是原來簡單地,大家只欠孩子一個真正快樂的童年?尤其依家嘅媽媽,好多時看見別家的孩子這麼忙,就覺自家的孩子也應如此,不放過自己同孩子,每天營營役役向前衝。但孩子長大後,他們仍願意跟你一起衝嗎?要到那時才醒覺原來孩子意願並不如此,可能連彼此嘅愛都隨年月而消失。

無錯就近入學係必要, 大人小朋友都有好處. 睇黎最近個廣告, 每日要有遊戲時間比小朋友真係好適合一D人睇. 我都係sun一定係家庭日, 享受下小朋友要放鬆, 我地大人都要放鬆下.
‹ 上一主題|下一主題