用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生階段選校犯了嚴重錯誤,求教解決辦法。 ...
go

自行收生階段選校犯了嚴重錯誤,求教解決辦法。 [複製鏈接]

我第一志願表格已交到所選學校,而且我深信那間學校會必收我的女兒。但是我後悔了,因為女兒其實想讀另一間,我準備第二張表格會填女兒心儀那間,但問題是第一志願那間如果收左佢,第二志願那間就算收都冇用。我真係想喊,點解我咁衝動。而家唔知點算。其實第二選擇那間會收女兒的機會也非常高。我應該點樣補救? 我真係想求第一間唔好收我個女。
   2    0    0    0

devilbaby666 發表於 13-1-9 12:45
有點吾明,自行選第一,二志願最尾聯不是最後才交回自己小學嗎,你可以在那張改回第一,二自願,交中學那張不會 ...

cherrynequ  你自己改尾聯係無意思亦都無作用  發表於 1 小時前

cherrynequ  以我所知,尾聯係自己KEEP,無需要交回小學,至於第一第二選擇,中學係唔會知你選佢係一係二,但教統局係會知道你選邊間第一,邊間第二  發表於 1 小時前

family1234  這是掩耳盜鈴的諗法,交給校方的申請表上有一組數字暗藏玄機,即代表第一or第二選擇,只有教統局能破譯  發表於 1 小時前

係呀,唔好亂填呀,第一志願就填第一志願個格,上面有密碼識別第幾志願咖!

有點吾明,自行選第一,二志願最尾聯不是最後才交回自己小學嗎,你可以在那張改回第一,二自願,交中學那張不會知道收那張是第一還是第二

cherrynequ  你自己改尾聯係無意思亦都無作用  發表於 13-1-9 12:57
cherrynequ  以我所知,尾聯係自己KEEP,無需要交回小學,至於第一第二選擇,中學係唔會知你選佢係一係二,但教統局係會知道你選邊間第一,邊間第二  發表於 13-1-9 12:56
family1234  這是掩耳盜鈴的諗法,交給校方的申請表上有一組數字暗藏玄機,即代表第一or第二選擇,只有教統局能破譯  發表於 13-1-9 12:54

回復 cellon 的帖子

喔:A學校是派位直資。
cellon 可否請教一下,
我當年填電腦派位時,是這樣理解的,不知是否真的

家長只係填自己心水的中學,沒有填滿30個志願但填了
如;A學校那些派位直資
哪怕只是一所的話
電腦就以為你已經默許可以派其他派位直資的學校給你了,

其實 khmama 大家心中明白 這便是問題的重点!這是不是叫做 "欺世盜名"呀! 陷我等家長於萬劫之地。 明靠害也!

身為教育界,此等行為真令人齒冷。
我中文不太好,不要見笑。

回覆:abcd0001 的帖子

如果間學校肯公佈就即刻跌band架啦,小學嗰邊話得22個入本地大學添,計起上嚟係band3頭,band2中都唔到. 不過旣然冇實際數字,先定位喺band2中至尾都唔過份,但家長選校就要留意.

回復 khmama 的帖子

我要申報一下,我和 此等學校 (因此等行為的不只一間) 一無仇 二無怨 三不識家長同學。純是不值一些人不負責任 欺負我等無助家長!

"好隱晦咁話入U率高過全港水平" 便是問題,連大方地公佈成績也做不到!成績高低是一個比較!不是绝對 更不代表一切!但連開誠佈公 坦然面對也做不到!叫我等家長如何評估?不理成績去選校 玩大了一点吧!那是 band 2 尾 band 3 的學校吧。連自已的家長也說不出成績怎樣!我等門外人,還可知些甚麽呢!

高過全港水平 是 18% 定 19%  大家心照 高不到那裹,你自已幻想吧! 這是合理、負責的解説嗎?

我不是針對某一學校,我只是敬告各位家長走避 這類的 而已!更加不要抱有不必要的期望。

老實講我很欣赏那些能公佈成績的 band 3 校。事實上他們和 band 2 的相差不太大。 band 2 Jupas ~2x, 有些 band 3 是10%的!  明碼實價不要遮遮掩掩!這才是 band 3 學校避免杀校的求生之道!

選與不選是個人决定!我只是路過的吧了!

khmama 發表於 13-1-8 21:52
播道又唔係好差,ChiChiPaPa寫>18%,因為佢份校務報告好隱晦咁話入U率高過全港水平,即係多過18%,實際幾多就唔知,只知有8x%讀post secondary.
...
"post secondary" 真可圈可點。

回覆:abcd0001 的帖子

播道又唔係好差,ChiChiPaPa寫>18%,因為佢份校務報告好隱晦咁話入U率高過全港水平,即係多過18%,實際幾多就唔知,只知有8x%讀post secondary.

簽名被屏蔽

20091 發表於 13-1-8 18:49
A學校是直資
1.不去面試,
2.就算是自行收着,不交留位費即可
請留意:A學校是派位直資。

自行收了,就沒有機會去自行第二和參加大抽獎。

A學校是直資
1.不去面試,
2.就算是自行收着,不交留位費即可

圣士提反书院是2A?我一直以为是1A。

黃巴士  http://www.sendspace.com/file/jr9ifr --- 2010 KHMAMA資料.  
都是這句, 為免錯誤, 家長自行SEARCH 吓UPDATE資料  發表於 13-1-8 17:44

回復 beywat496 的帖子

我看是事實,不好談理想。DSE 不是全部,但一定的成績也算個交代吧!12 年的結果 可參考 Chichipapa 的 Jupas 升大學率

http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=1881

播道書院 >18% ....如何是1C 大不了是 2B左右

理由人人都有 , 天天各不同。作為家長,我不信空話。實是求是,你會送孩子去做實驗品嗎?我怕死。讓你。

是不是提升中?我早已答了!明天才知。不過......

"家長又以為希望在明天, 明天會更好 如樓市只會升不會跌一樣"

.......................................................

abcd0001 發表於 13-1-7 10:00
因為很多校長都是演說家 不是說笑 真係講吓的願景only 又得咗

家長又以為希望在明天, 明天 ...

唔係演說咁簡單喎, 佢自己幾個孩子, 還有他親戚的子女(佢話係家姐姐夫的仔女)都在該校讀書, 咁佢唔為自己個荷包, 都為下一代, 為親戚的下一代唸。

好似話呢間中學升級緊, 因為小學收生好強勁, 前屇係幾千人揀百多人, 質素提高了, 小學家長都話會繼續上中學。  咁無理由英文小學強人尖子上到中學會變差。  我估 : 呢間學校應該提升中, 可能是1C級。

回復 adrian媽咪 的帖子

選校時心大心細是必然的,現在其實A學校或B學校,哪間最適合你女兒,老實說還是未知之數。但是你們既然聽了A學校的推介會,那麼應該是覺得該所學校適合才會一開始就交表,後來因為你C6回來說有一間更好更適合女兒的,才令你覺得後悔莫及?

現在不是後悔或追悔的時候,第二志願可以填B學校,面試時也可以悉力而赴,現在是選適合你女兒,令她可以在中學時學有所成,現在開始把A校和B校作重點分析,把所有的條件互相列出來,互相比併一下,讓你女兒看看,同時也可以去A校和B校分別看看他們的學生,平時上學和下課後的態度和行為怎樣。

中學要選一間和自己孩子條件差不多,不能太高,也不能太低,最重要還是中學校長和老師是否有熱誠教學?校風最重要,因為中學階段朋輩的影響最大,孩子交甚麼朋友,對日後會否努力讀書也會起一定的作用。身為父母的不能自亂陣腳,現在不是世界末日,你女兒還可以有很多的選擇權利,不要在她面前把A校說得多差!因為A校就算是BAND 3,只要校風保持良好,校長教師都很熱誠地教學,其實他們的升值潛力更大。

現在正好可以給你女兒看看應怎樣作危機處理,選擇了就不能後悔,好好做好補救工作才是最正確的做法。

beywat496 發表於 13-1-7 08:11
點解 播道書院 會淪為 2B 級 ????

但係小學又咁多人爭讀 ???  唔明白 ????

因為很多校長都是演說家 不是說笑 真係講吓的願景only 又得咗

家長又以為希望在明天, 明天會更好 如樓市只會升不會跌一樣

grace_xian  慘啦, 要有一雙慧眼才分到  發表於 13-1-8 16:28
黃巴士  AGREED!! 中學校長如是, 小學校長都係咁.  發表於 13-1-7 12:23

好多小學都有咁嘅情況,好嘅畢業生都去D勁嘅中學而唔揀直屬或聯繫中學,其他學生又唔敢揀呢D中學,所以小學勁而中學收嘅學生越來越差

abcd0001  這個是現實, 良禽擇木而棲. 間間都面對同–問題. 重点是中學DSE成績推不上去便是問題. 教b1 生便可, band2/3 教了12年都不能提升..你覺得ok嗎?  發表於 13-1-7 10:12

播道書院2B--------

點解 播道書院 會淪為 2B 級 ????

但係小學又咁多人爭讀 ???  唔明白 ????

即係多家長爭B2 宜資 ???

黃巴士  可能有部分中學已升LEVEL, 最好參照KHMAMA資料---- 家長們再CHECK UPDATE 資料啦!!  發表於 13-1-7 12:22
‹ 上一主題|下一主題