用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架?好灰呀!! ...
go

有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架?好灰呀!! [複製鏈接]

唉,我女係3月b,佢係屋企識做好多野,只係怕生保,唔鍾意同陌生人玩...所以面試時喊,又唔理老師...真係好驚佢冇書讀呀!
有冇過來人可以share下?
我可以點做!唉...

heidya   不灰心, 比信心果B同自己  發表於 12-11-19 16:31
   5    0    0    0

回復 fixedstar99 的帖子

5間得2間收咁灰 !?
邊間 !?

回復 webpaupau 的帖子

好似我見到果D 申請表都唔使寫家長學歷喔~~

我係博士畢業,老公碩士,但都冇用,上年個女in N1, 5間全部都青衣區,最後得最唔想去果兩間收~~

今年K1又要再來過

其實真係唔駛咁灰,pn 其實讀唔讀都得。好似我大仔咁,今年讀pn 但開學到而家不斷病。我已經三個星期冇同佢返學,而家仲諗緊好唔好停學。
所以如果真係冇學校收,咁就好好利用哩年去裝備自己,出年再嚟過。最緊要「輸人唔輸陣」呀!

回覆:有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架?好灰呀!!

回覆:latifolia 的帖子

所以你地話,依家收生真係唔知咩準則

回復 rabbitbaby1 的帖子

我都覺得唔岩, 我同老公都唔系大學生, 家住村屋. 都有一間offer ...唔好灰心

manyjennifer 發表於 12-11-20 16:22
我就估幼兒園係睇父母小學讀邊間來決定啦。

都未必
我面試左個幾間都無問父母讀過的學校

sweetsugarapple 發表於 12-11-20 16:19

我見其他版D人話有D學校LIKE教書, 有D LIKE公務員, 有D LIKE FTM...真係唔知開邊 ...
唉..想讀書都咁難...
interview果幾分鐘真係唔可以full picture睇到個小朋友既ability,espcially我個囡呢d慢熱型...

引用:Quote:sweetsugarapple+發表於+12-11-20+15

原帖由 rabbitbaby1 於 12-11-20 發表
如果睇爸媽職業..我老公係listed company 的Financial Controller
我係MNC的Senior Finance Manager....
都 ...
我就估幼兒園係睇父母小學讀邊間來決定啦。

我見其他版D人話有D學校LIKE教書, 有D LIKE公務員, 有D LIKE FTM...真係唔知開邊範, 唯有當抽獎咁

sweetsugarapple 發表於 12-11-20 15:57
我覺得IN完後D老師應該好快有結論要邊個學生, 點解要等咁耐先有結果?有D學校就IN幾個星期, 老師一IN日咁多 ...
如果睇爸媽職業..我老公係listed company 的Financial Controller
我係MNC的Senior Finance Manager....
都算唔太差啦...咪又係唔收

我覺得IN完後D老師應該好快有結論要邊個學生, 點解要等咁耐先有結果?有D學校就IN幾個星期, 老師一IN日咁多人, 會唔會記得3星期前IN既學生呀。學上面D媽媽話, 好可能係睇爸媽職業同住址

唔好灰心啦:, 囡囡5月中月b. 我都報咗15間,in 左5 間, 1 間唔收, 2 間waiting list, 1 間pm offer, 1 間等緊. 有pm offer 個間我連自己點in 都唔明白, 我果日in 到發脾氣, 呀女重in 到爬系地下, 塊面貼左系地下, 背部向天, 四腳爬爬, 我耍用武力鏟佢起身.... 點知得左...

baby_tigger 發表於 12-11-19 23:35
有個媽媽教我帶亞囝出街時逢人叫叔叔/姨姨/哥哥/姐姐,亞囝 interview 時真係好主動叫人 & 會講 bye bye

...
我都有做呀...佢好熱情叫人架...但一入到interview room就喊同想走...

我仔仔面試3間,1間rejected,2間未有offer。
不過我不是太擔心。因為都仲有幾間未面試,就算唔順利,其他都一定會有位放出來。
我又唔覺得仔仔差,得個1歲幾人仔,現在下點論有少少言之過早。
自己父母對自己小朋友無信心,他點會建立自己的自信心?
不過當然早d有offer系手會安心d。
放心啦,唔會無書讀既。

回覆:有冇人好似咁,in 左4間,都冇offer架

幾分鐘in到d咩,最後咪又係睇家庭背景

我個仔係大仔(3月), 我報咗7間, in咗4間, 有一間offer pm, 我放棄咗, 繼續上午班waiting, 因為唔想佢返下午, 我覺得點都會有書讀, 父母最緊要平常心, 一個歲幾的bb, 你想佢interview時點啫...佢乜都唔知, 片又未戒, 去到唔喊, 坐定, 已經好叻叻...有問題係家下個教育制度, 2歲班都要Interview其實好荒謬...做家長只可以無奈接受, 因為根本無得揀...所以我哋應該對自己同小朋友有信心, 無學校收唔代表佢哋唔好, 只係短短幾分鐘in唔到啲乜

回復 siupekkle 的帖子

我個囡囡一樣

回復 klove 的帖子

大概3,4月會有位放出來,因為這時候大多數要交大訂,各位媽媽不用擔心。
‹ 上一主題|下一主題