用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想大家分享下小朋友讀學卷幼稚園, 是否上小學時會比較辛 ...
go

想大家分享下小朋友讀學卷幼稚園, 是否上小學時會比較辛苦 [複製鏈接]

想大家分享下小朋友讀學卷幼稚園, 是否上小學時會比較辛苦? 因真係好多幼稚園來緊無學卷?
   6    0    0    0

回復 t3carol 的帖子

要唔洗返工先得。我就覚得唔好睇少学校果3个鐘,阿仔讀左1年国際N班已学懂好多英文生字同埋喜欢先用英文表逹。K1返緊有学卷出名淺,但每日都有1~2樣家課,学校有Phonics学,依家反而廣東話叻左,少左講英文,下学期比佢出去学英文,所以其实果3个鐘都好重要。

引用:+本帖最後由+t3carol+於+12-10-14+20:31+編

原帖由 t3carol 於 12-10-14 發表

間間的學校都唔同, 唔可以用有學卷定冇學卷分; 好似東區明 ...
完全同意

TT 英普班, 逄一,三, 五都有功課. weekend要做兩份閱讀報告, 真係好好. 所以好多人想入.

回復 t3carol 的帖子

May I know if you teach the phonics by yourself or in any institution outside. My 2.5-yr-old boy is studying in a subsidized nursery  and would like to search more info about learning phonics. Thanks!

回覆:t3carol 的帖子

you r absolutely right. 我的心声。

好叻, 請問可否給我資料在什麼地方學PHONICS?

間間的學校都唔同, 唔可以用有學卷定冇學卷分; 好似東區明我有學卷, 佢都出名深啦, K1已經日日有功課; 如果只靠學校的話, 自己就覺得冇可能, 因為在學校只係得3個鐘, 一班30幾人, 你覺得真係可以學到好多嗎?! 我覺得自己在屋企的時間教佢, 同俾佢出去學下野的成果會仲好; 自己個小朋友返有學卷的幼稚園, 但佢未上K1已經識晒PHONICS, 咩英文字都識讀, 不過可能唔識解釋的; 就算屋企只係用中文溝通, 但佢3歲已經可以同外國人用簡單的英文溝通的, 所以要教好自己個小朋友, 唔可以完全依賴學校, 學校的生活係學習群體生活及自律重要得多~

KaliB  May I know if you teach the phonics by yourself or in any institution outside. My 2.5-yr-old boy is studying in a subsidized nursery  and would like to search more info about learning phonics. Thanks!  發表於 12-10-15 10:58

引用:回復+leung-baby+的帖子 TT+is+??+++++++

原帖由 joew_525 於 12-10-14 發表
回復 leung-baby 的帖子

TT is ??
崇真小學暨幼稚園(深水埗)

回復 leung-baby 的帖子

TT is ??      

KTP 發表於 12-10-10 17:03
今日聽到有學卷的K1, 好多都無功課做, 要K2才有, 是否真的?

TT 我地英普班, 有學卷, 10月開始逄一,三, 五都有功課. weekend要做兩份閱讀報告, 一本喺學校library借, 一本係自己出面書.  星期一,三個份就會喺學校開始, 如果做唔哂就番屋企再做. so far我個仔都係喺學校都可以自己做哂嘞.  同埋番屋企要同佢溫書架.

我估TT主流班都係差不多.

silvia_ng 發表於 12-10-11 12:00
我兩個係崇真主流畢業, 扣埋學券比300幾蚊一個月。以前每日都有NET, 15MINS。

兩個而家去左英文小學, 小一 ...
呢樣真,我都有學生幼稚園讀深的,上小學食左2年老本,3年班之後就....所以依家我都同阿仔規定左每星期都要溫習,主要係建立正確的讀書態度

KTP 發表於 12-10-10 17:13
是學卷嗎? 內容?
是有學巻的,上學期開始以連線方式寫嘢

我兩個係崇真主流畢業, 扣埋學券比300幾蚊一個月。以前每日都有NET, 15MINS。

兩個而家去左英文小學, 小一中文可能辛苦D, 谷既小朋友可能會易D。但去到小二大家都好平均, 佢地小一HEA慣以為自己勁反而跌到冇左影...

KTP 發表於 12-10-10 17:03
今日聽到有學卷的K1, 好多都無功課做, 要K2才有, 是否真的?

有學券的, 要 k2 先可以寫字的, 所以好多 k1 都係冇功課的, 這是正常的.  我小朋友都係學券的, k1 上學期只做大小肌肉訓練, 下學期就做線條練習, 填顏色.

是學卷嗎? 內容?

小女k1已經有功課,一星期三次。

KTP 發表於 12-9-26 22:17
書簿費一個學期五千多,真係好貴. 請問有無出去學其他英文等?
Sorry, 睇錯咗,喺$6,xxx 一年先啱!英文就冇出去再學

As mentioned by most of you, how the kid performs depends on a lot of factors.  So the difference between (a) a kid in a subsidized kindergarten+no additional lessons outside + no support from family and (b) a kid in a non-subsidized kindergarten + additional lessons outside + support from family can be huge.   In addition, as you know, 近朱者赤.   (Famous schools can easily continue to be famous schools as they have a better chance to receive smart students.   When smart students are grouped together, they just perform even better.
)  Students in non-subsidized kindergartens generally have better support from parents or family.   So, if affordable, I stronly suggest friends to pick non-subsidized kindergartens.   
‹ 上一主題|下一主題