用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一志願和第二志願有分別嗎?
go

第一志願和第二志願有分別嗎? [複製鏈接]

黃大仙區Band 1女

心目中有兩間for自行:  

1) 一間係保良局第一中學, 除了係區內最好, 全港排名亦很高.

2) 另外一間在何文田Band 1(旅港),排名在保一之後小小. 因不同網,而且弱網轉強網,驚會跌band, 唯一好處係我喺呢間學校畢業,唔知有無jetso。
佢只講過可以安排優先面試

請comment邊間放第一志願,邊間放第二志願, thanks.

0    0    0    0

原帖由 ricetaster 於 11-1-5 09:17 發表
我唔知你個女嘅banding 是否 Band 2, 定係學校比分嚴, 貶眼睇好似 Band 3 成績。你要問清楚班主任究竟你囡囡因目前是否屬 Band 3 多一些(主科 又C, 又D) 因為校唔應該評估到 Band 2 中 至Band 3 頭咁闊。 如果答案傾 ...

ricetaster,

係呀! 我間學校比出面小學好嚴,英文課本又深!(朋友講)

早上我再問班主任意見,佢答我..亞女band 2尾多...
英文唔係太好,只可以選band 2 中尾至band 3頭之間喎!

我都唔明佢比得咁闊,搞到我唔識選校囉!
如: 寶覺中學、鄭裕彤中學、五邑、呂潤財紀念中學、 ....
老師叫我唔好寫"甲子年中學"

我呢個班主任,是今年先呢教呢間學校! 我覺得佢唔清楚我本區學校資料!我問多些意見, 佢好似唔識咁,還要問其他老師回答我, 搞到我1516囉!信唔信佢好?
我咪睇band 2尾果d學校囉!
我心水有:鄭裕彤 、寶覺、、甲子年、五邑....

你提供鄭裕彤 1st choice,但我寫錯左張紙係排五邑 1st choice, 鄭裕彤 2nd choice,尋晚寫左落(正本)教育局一色四份果張紙啦! 咁有冇得改番位置次序呀?? 會唔會好亂!!

我知我太多問題打擾你咁耐, 你好好人有耐性回答我,我咁擔心揀錯中學比亞女, 目的係唔想到時她讀書好辛苦! 追唔上功課,讀多一年降班,咁就死啦!

我係一個緊張大師媽咪,真係唔好意思,我太多問題問你,請見諒

想問下,除左我地去分BANDING外,一些學校有些科目是英語授課的是否佢會好過沒有英語授課?BANDING是否會高D?但又點解有些學校只是中一有些科目是英語教的,到中二就沒有了,變了全中文?另外為何總是數學及科學英語教,很難找到世史是英文教的?是否有些學校,在自行時收不夠BAND1學生會收BAND2學生到滿額為止?定是可以收不夠學生將個額留空?

我唔知你個女嘅banding 是否 Band 2, 定係學校比分嚴, 貶眼睇好似 Band 3 成績。你要問清楚班主任究竟你囡囡因目前是否屬 Band 3 多一些(主科 又C, 又D) 因為校唔應該評估到 Band 2 中 至Band 3 頭咁闊。 如果答案傾何是 Band 3 或 Band 2 尾 至 Band 3 頭, 咪鄭裕彤 1st choice,  五邑 2nd choice  又或者 五邑 1st choice 加另一間 Band 3 頭嘅中學做 2nd choice 囉!

你每次問問題好似擠牙膏咁, 唔係一次講哂, 得閒加D, 得閒加D, 好花時間答你嘅問答, 我諗你連囡囡全級大約名次你都未知, 見你在好多 其他post 問好多問題, 其實那些問題早一兩年就要問定, 資料早就要搜集定, 你現在要做的先確定 自己 Banding, 即使要知全級大概名次, 粗略估下 係 那一個 band , 例如, 是否全級中間嗰三份之一, 定係最後嘅三份之一, 一定要迫老師答你, 唔係就揾校長問, 最後就參考答案合乎 Banding 嘅中學。

P.S. 自行收生表格填錯唔好用塗改液/帶, 要用筆删除, 再在任何删除旁邊簽署 (以全簽full signature) 作實。

這是我最後一次回覆你的問題。

原帖由 ricetaster 於 11-1-4 23:48 發表
我嘅意思係你有相當機會係 Band 2 生的話, 你根本唔應該在自行收生報讀任何一間 Band 3 或接近 Band 3 成績嘅中學, 報五邑係一個錯誤决定。第二, 自行收生一定把最難入亦即係最理想學校放喺第一志願, 次理想的一間,  ...

ricetaster,

老師話我亞女,成績唔係太好!
(英文差,數學差, 只得中文好, 她運動好叻,普通話講ok)
我想同她選擇一間讀書唔好太深, 活d的學校,要多課外活動....唔想有壓力!!

她今次英文成績唔好, 只得"D",數學"D",中文"C" ...

你意思係...亞女成績可以再選好d?
但我怕選擇 band 2中學校,到時收左她,讀讀吓...她追唔想上英文課本....咁就c啦! 到時我就頭痛 c~~

五邑係一個錯誤决定?? ---點解呀?咁係唔係自行選擇好d,機會會入學大d? 拚一拚??

如果我放棄五邑排第一志願....
我參考左你比我的學校
我有想過,這幾間心水學校 (我住tko)

如: 西貢區

Band 2中:
保良局甲子年中學---是我心儀過學校,怕亞女唔得!
寶覺中學 ---我果間學校,好多人揀呢間,我怕好難入倒囉!

Band 2尾:
新界西貢坑口區鄭植之中學 ---太遠,唔考慮
順德聯誼總會鄭裕彤中學 ---我寫左第二志願

另外, 我手快寫左內容落張正本自行選校form到喎,
塗左再寫...咁得唔得? 會唔會唔係太好??

多謝你比意見我,請教路!!

ricetaster, 您好 ! 我想請教一下 :

小女p.5, 暫時名次全級 30/200人 左右, 現在黃大仙區一間幾好的小學就讀, 性格文靜專注, 但四科之中以中文最差, 以英文最好,假設到六年級時仍然是band 1 生; 我想幫佢搵女校英中, 本區的只有德愛中學; 其實最心儀的是深水埗上智和協恩; 未知在自行分配時選這兩間跨區會否太搏 ? 另外, 由於她是一項運動的港隊代表(但不是熱門運動), 未知報考這兩間是否适合 ?

我十五十六係因為小女訓练需時, 擔心一旦幸運入到心儀他區學校卻成績追不上, 反而會誤咗佢; 但如果只選本區而放棄嘗試他區, 擔心錯過了機會.  可以教我如何鋪排嗎 ?

唔該哂 !!!

我嘅意思係你有相當機會係 Band 2 生的話, 你根本唔應該在自行收生報讀任何一間 Band 3 或接近 Band 3 成績嘅中學, 報五邑係一個錯誤决定。第二, 自行收生一定把最難入亦即係最理想學校放喺第一志願, 次理想的一間, 一般都係比第一志願嘅學校較易入的中學放第二志願。如果唔跟呢個 logic, 咁兩間都係時, 咁你到時咪要入讀一間無咁理想(1st choice)的中學。

我私人認為要放棄五邑而另找一間肯定係Band 2 中 或尾嘅中學, 在本區或鄰區裹都無問題。 例如 :

觀塘區
Band 2中:
新生命教育協會呂郭碧鳳中學
梁式芝書院
聖公會梁季彝中學

Band 2尾:
寧波第二中學
仁濟醫院羅陳楚思中學
聖若瑟英文中學
聖公會基孝中學
地利亞修女紀念學校(協和)
聖安當女書院

西貢區

Band 2中:
保良局甲子年中學
寶覺中學

Band 2尾:
新界西貢坑口區鄭植之中學
順德聯誼總會鄭裕彤中學

只能幫到你呢度, , 但以我所知自行報名截止是 1月24日, 重有時間研究和考慮, 鎮定D, 無必要咁快交表。

P.S. 報名要附上貼有郵票和寫上回郵地址嘅信封。

原帖由 ru_663th 於 11-1-4 22:29 發表

ricetaster,

你指我搵錯學校排第一?? 還是寫低左程度呀??
咁我應該點填好呀?? 我唔識寫 怕寫錯,請教路!

今日亞女比左果份初謞給班主任睇,
佢話..沒有問題喎!!! (亞女同我講)
他話...亞女band 2中至尾喎!
...

原帖由 ricetaster 於 11-1-4 08:54 發表
你填第一志願有問題, 因為五邑是Band 2尾至Band 3頭學校, 無可能咁報, 由於你朋友嘅Banding預測太寬, 所以你要當Band 2 中至尾成績揾學校, 應該在本區或他區名冊中再揀。如果你係Band 2的話就入梗五邑, 到時喊都無謂 ...

ricetaster,

你指我搵錯學校排第一?? 還是寫低左程度呀??
咁我應該點填好呀?? 我唔識寫 怕寫錯,請教路!

今日亞女比左果份初謞給班主任睇,
佢話..沒有問題喎!!! (亞女同我講)
他話...亞女只可選擇band 2中至尾喎!

我之前心水學校係: 甲子年(坑口)---本區
我怕亞女唔得,so我放棄左!

咁如果填表係唔係咁寫好d?? 更改如下 ↓

第一志願: 鄭裕彤 (寶林)---本區 (band 2中至尾)
第二志願: 五邑 (藍田)---跨區   

我諗住明天交申請表....

另外, 係唔係要夾埋一個回郵信封比中學呀??

請教路!

原帖由 ricetaster 於 11-1-2 21:56 發表
始終自行收生係可以全港性跨區, 所以對你有利可以擴大戰線, 唔駛喺本區困獸鬥。

你可以本區及鄰近地區一併考慮, 首先以你小朋友嘅實力, 選擇同一個在成績Banding 內找合適成績或高 1/3級(例如Band 1 中, 選同級或  ...

Thank you ricetaster!
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

你填第一志願有問題, 因為五邑是Band 2尾至Band 3頭學校, 無可能咁報, 由於你朋友嘅Banding預測太寬, 所以你要當Band 2 中至尾成績揾學校, 應該在本區或他區名冊中再揀。如果你係Band 2的話就入梗五邑, 到時喊都無謂, 一般技術上, 自行第一志願應該係最理想嗰間(亦相等於較難的一間), 如果用你嘅 logic, 兩間同時收你, 礙於填錯志願先後, 咁咪變咗較好嘅學校(2nd choice)想收你都唔得
囉。
原帖由 ru_663th 於 11-1-4 01:15 發表

ricetaster ,

亞女成績表只band 2中-band3 頭 學校,

今日亞女交左模擬申請表比老師睇,我寫最後決定係....
第一志願: 五邑 (藍田)---跨區
第二志願: 鄭裕彤 (寶林)---本區

老師比番張紙亞女,沒有講咩野!

唔知 ...

雖然有好大機會損失一個自行志願, 咁你决定富貴險中求, 咪第一志願報一間Band 1尾囉!

原帖由 ALAL 於 11-1-4 00:14 發表
ricetaster:

'抽獎填BAND2 中或尾中學在頭' - 我就是想在自行博下,而抽獎時這樣填就應該好穩鎮,我的想法對嗎?

原帖由 ricetaster 於 11-1-2 21:56 發表
始終自行收生係可以全港性跨區, 所以對你有利可以擴大戰線, 唔駛喺本區困獸鬥。

你可以本區及鄰近地區一併考慮, 首先以你小朋友嘅實力, 選擇同一個在成績Banding 內找合適成績或高 1/3級(例如Band 1 中, 選同級或  ...

ricetaster ,

亞女成績表只band 2中-band3 頭 學校,

今日亞女交左模擬申請表比老師睇,我寫最後決定係....
第一志願: 五邑 (藍田)---跨區
第二志願: 鄭裕彤 (寶林)---本區

老師比番張紙亞女,沒有講咩野!

唔知咁排位寫得啱唔啱? 有冇得博呢??
我未交申請表兩間學校,請你比意見我^^

另外,老師話要另外填寫form喎! 乜要咩??

thanks!

ricetaster:

'抽獎填BAND2 中或尾中學在頭' - 我就是想在自行博下,而抽獎時這樣填就應該好穩鎮,我的想法對嗎?

原帖由 ricetaster 於 11-1-4 00:01 發表
自行應填:

1st choice : BAND 1 尾中學
2nd choice : 2頭中學

如果學校確定你係BAND2, 你根本唔應該在大抽獎填Band 1 中學,  如果係Band 1 尾Band 2頭, 第一志願都只可報一間Band 1, 若然你的確是 Band 2 而硬要填 ...

自行應填:

1st choice : BAND 1 尾中學
2nd choice : 2頭中學

如果學校確定你係BAND2, 你根本唔應該在大抽獎填Band 1 中學,  如果係Band 1 尾Band 2頭, 第一志願都只可報一間Band 1, 若然你的確是 Band 2 而硬要填 Band 1 中學, 你只打緊一塲有輸無嬴嘅比賽, 派位只會派到好後嘅志願, 唔同 Banding嘅學生 無得在大抽獎博附碌。

原帖由 ALAL 於 11-1-3 22:41 發表
小兒是BAND 2 生,可否在自行填:

1.BAND 1 尾中學
2.BAND 1 尾/2頭中學

抽獎填BAND2 中或尾中學在頭? (本區少BAND 2 學校,想抽獎填最受歡迎的BAND 1/2 頭學校在弟一好易失敗)

謝謝 ...

小兒是BAND 2 生,可否在自行填:

1.BAND 1 尾中學
2.BAND 1 尾/2頭中學

抽獎填BAND2 中或尾中學在頭? (本區少BAND 2 學校,想抽獎填最受歡迎的BAND 1/2 頭學校在弟一好易失敗)

謝謝

你搞掂自行收生先喇 ! 况且第三次呈分試都未考, 不如宇D準備好第三次試好過, 未有齊呈分試成績就根本未確定自已成績組別, 再者, 大抽獎甲部每間學校只有兩個位比全港同Banding 嘅學生抽, 總之, 你認為最合心水就按次序填, 機會同中六合彩無乜分別。

原帖由 AC24601 於 11-1-3 02:12 發表
老師話個仔可選 band 1, 他全班考第三, 全級第 30 幾. 甲部選:

趙聿修紀念中學 + 元朗商會中學 或

元朗商會中學+ 元朗信義中學,
以上三間中學情況如何, 在校風, 老師, 學生, 成績, 申苦情度.
謝謝! ...

回復 63# carriemama 的帖子

你要記住, 無人担保到大抽獎時一定有理想結果, 除非好似沙田咁, 英中學位多過 Band 1 生又唔同。否則,  到時三大皆空你就悔不當初, 自行收生係無得跳 Band博附碌, 除非你學業成績以外有其他非常傑出的成就, 你諗下人哋點解要破格收你先, 如果你自已都想唔出一個充份理由前, 你就無謂自欺欺人。

最多一間Band 1 尾學校做 1st choice, 叫做比個機會自已, 2nd choice 就要務實揀 Band 2 頭中學。

元朗中學怎樣選

元朗太勁不錦選, 如屬band 1仔. 在甲部要選两間,

想請教以下三間中學有没有心得, 情況如何

趙聿修紀念中學
元朗信義中學
元朗商會中學

怎樣選趙聿修或元朗商會

老師話個仔可選 band 1, 他全班考第三, 全級第 30 幾. 甲部選:

趙聿修紀念中學 + 元朗商會中學 或

元朗商會中學+ 元朗信義中學,
以上三間中學情況如何, 在校風, 老師, 學生, 成績, 申苦情度.
謝謝!

thanks for your prompt reply. !!
其實, 我心儀的是. : a= 1 中  *老師講chance 微 :( * b=1尾  ,  我係米   1st & 2nd 都 1尾.  如2間都唔收唔收, 我再係大抽獎到 1st  博a=1 中 ??

sorry, 太多問題..

原帖由 ricetaster 於 11-1-3 00:53 發表
如果你係Band 2 頭, 整張名次會輸哂! 培正係無乜機會, 你最多 1st choice 揀一間Band 1 尾, 2nd choice 就一定要 Band 2 頭中學, 因為自行收生係唔會收低一個banding 嘅學生, 有得揀而唔揀, 將大抽獎, 學校係無得揀 ...
‹ 上一主題|下一主題