用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 給同是天涯淪落人的一封信:
樓主: NT-1
go

給同是天涯淪落人的一封信:   [複製鏈接]

不要放棄, 孩子日後一定會感受到你對她的付出和愛.  在充滿愛長大的孩子, 學會自信.
每個小朋友都有他強項和弱項.  只是未發掘出來.  好好培養她的品格,  即使將來讀書吾叻, 都能踏實走好她的人生.  加油!

candytsy  講得好,我都在學習中  發表於 14-2-17 13:07

引用:Quote:原帖由+SophieYan+於+12-11-07+發表

原帖由 Kingkong6 於 12-11-07 發表
我同你一樣感受,佢不旦在學業上唔合作,平時的行為都專登搞對抗,做父母有教導,駛盡軟硬功都唔聽話。自從 ...
你講後悔,我都有呢個感覺,成日問自己點解要攞苦來辛!好辛苦,真係好辛苦

無論今次測驗成績如何也顯得不重要了。因為結果是由於有past paper操練和不斷大包圍勤操再扣減大意而堆砌而成。我不能想像以後妳的日子如何能自習?其實你不算差,一張past paper也難求,冇人幫手,都不知什麼做,人人手裏有past paper,在暑假準備好課程,佢次次考試唔合格是正常,我不能想像以後妳的日子如何能自習?別人講女孩子,將來結婚便有老公養,如果要人養,不如靠自己好...

引用:我個女都係咁!完全好冇助嘅感覺!鬧又吾得

原帖由 SophieYan 於 12-11-07 發表
我個女都係咁!完全好冇助嘅感覺!鬧又吾得、讚又吾得,我真係吾知點教佢!真係好吾想見到佢丫

...
我同你一樣感受,佢不旦在學業上唔合作,平時的行為都專登搞對抗,做父母有教導,駛盡軟硬功都唔聽話。自從佢上小學後,我好大壓力,我其實好後悔點解要生小朋友,一世的重擔。我每晚都唔想番屋企跟佢功課,只會令我好沮喪。

好明白你的感受!加油呀媽咪!

ahjoechan 發表於 12-11-6 19:03
看了眼淚水也出了,有乖乖骇子的人是不知道固中滋味,我不介意唔叻,但好在乎有否努力過,我兒子更用对抗 ...

完全同意..我姪仔好乖讀書又叻...我哥阿嫂成日覺得我無好好咁教訓個仔等佢知驚...但查實我乜都做晒..佢地係唔會明白..

HaYi  agree ! my case same but only I understand my son's problem is partly due to SEN. sign..  發表於 14-2-13 14:37

NT-1

I can fully understand your feelings, bec I hv same.  On some nights, when my child was sleeping, Looking at his small face, I asked myself whether I'd asked him for too much, whether I had forgot my purpose to bring him to the world, whether I got lost under the high pressure cast by the poor education system of HK (只想高速製造「罐頭」孩子)

I always remind myself : even though the education system is crazy, the school is crazy, I cannot be crazy, After all, I am the 守護神 of my child - a child that has his own personalites and learning style.

Please talk more with your mum, your friends and other mothers, you will feell better and you will never be alone!

回覆:給同是天涯淪落人的一封信:

我個女都係咁!完全好冇助嘅感覺!鬧又吾得、讚又吾得,我真係吾知點教佢!真係好吾想見到佢丫

呻完就pull yourself together,放開一點,你緊張都冇用!

same case as my son...sigh

看了很感觸,我女也差不多,。但請不要放棄,若連父母也放棄,最後不單是讀書的問題了,嘗試發掘孩子的天份,那能平衡他的缺點,

路過,我仔還小,希望他曰後能負起責任學習。
我聽同事講過,佢從小二開始就唔睇功課,由得佢自己安排溫書、執書包,仔仔話做完就完,溫完就溫完,凈係睇手冊,等老師評價有冇做好,等仔仔從小對自己負責任,因為小朋友識依賴,如父母唔比佢挨住就會自己企好。當然,佢話最初仔仔成績會差d,當佢學懂就迎頭趕上,父母要接受到先行得這套,佢仔仔現在是中學生,人品學業俱佳。
父母當然希望孩子品學兼優,但樓主別忘記孩子的能力、際遇不是父母能控制的,亦不是量度到底父母有多好的工具,別人所謂的家教只是多管閒事,最緊要你的孩子知道你有多愛佢,多努力幫佢,不如同孩子傾下,聽下佢講,瞭解下是力有不逮,還是其他原因,再調整下心態何謂「好」,相信每個孩子有獨特的能力,都希望被父母讚賞,當佢做到「好」時,別忘記大加讚賞,逐步提升「好」的定義。互勉之!

PalFan    發表於 14-12-12 09:39
麥兜MaMa    發表於 14-12-11 15:35

回覆:NT-1 的帖子

小兒也有固執、自我行為,言語發展遲緩,正接受言語治療、密集訓練、pst training 及社交小組等,因他是自閉兒。小小心願希望他能在主流小學返學,結交朋友!雖然大家情況不儘相同,但父母的關懷,子女是感受到的,共勉之!

醒目開學勳章

回覆:sumyau1012 的帖子

完全明白你的感受,同我大女一樣

其實各位媽媽每分每刻都努力緊,個腦得閒,就會諗下點幫個小朋友!

每個小朋友都有佢地嘅專長,天份好難講,唯有慢慢發掘佢嘅專長,試下用啲有趣味性嘅講解方法,之前見過有家長用超人變身滆入英文嘅教法,好生動,不防試下用你小朋友喜歡嘅野滆入講解,另佢有學習興趣。
加油!

回覆:NT-1 的帖子

我女也剛升小一,情況也差不多。我也努力地見(朝),(摺朝。)做媽媽的也要不斷地學習。一些有自理能力高小朋友的家長,或者未經歷過的是不會明白。媽媽只好自己努力,加油。

五歲仔  見招拆招?  發表於 12-11-11 07:54

我完全感受到,我也擔心再高班啲,真係唔知點算!

是的.擁有一個正常學習動力小朋友的父母是很難理解我們的感受.在旁人眼中,我祗是一個很有要求的媽媽.那種無助感,難以用筆墨所形容.

candytsy  媽媽很有要求,囡兒很難逹到,可否降低要求呢,人總有差異  發表於 14-2-17 12:52
‹ 上一主題|下一主題