用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開學機票問題
樓主: totoro
go

開學機票問題 [複製鏈接]

cfs 發表於 19-3-15 06:54
直接聯絡航空公司或者旅行社也可以買到,因為十六歲以下可以扣GB稅八百元。所以搵旅行社買方便
...

謝謝你的解答

irischowys 發表於 19-3-14 19:38
想問多一樣,我在skyscanner見到好價錢,但不能只買兒童,一定要大人陪伴,是否要打去CS直接買? Skyscann ...

直接聯絡航空公司或者旅行社也可以買到,因為十六歲以下可以扣GB稅八百元。所以搵旅行社買方便

DOUGLASMAMA 發表於 19-3-14 20:35
這是最平之等級價錢,遲咗買完就到另一等級,就會貴啦!以直航來說,我接受到囉!而且學生機票包2個行李, ...

聖誕嗰張倒頭飛未退小朋友稅賣緊£2000 +, crazy!

Chole 發表於 19-3-14 20:26
Thanks for your info.  價錢ok 喎!

這是最平之等級價錢,遲咗買完就到另一等級,就會貴啦!以直航來說,我接受到囉!而且學生機票包2個行李,可以免費改日期(以付款時同等級價錢), 到確認3套機位先一次過付款。
所以你可先預訂咗先,再慢慢考慮。否則就貴到你唔想買啦!
DouglasMaMa :lol

DOUGLASMAMA 發表於 19-3-14 19:36
我買3套學生機票,現在未知確實價錢,只是預訂,到7月3套齊曬,先付款
18/19 3套價錢,平均每套9800+稅, ...

Thanks for your info.  價錢ok 喎!

cfs 發表於 19-3-14 19:16
未足十四歲不能單獨乘坐,除非有一位十六歲以上人仕全程相同航班和她一起check in 。通常搵同學仔,不過大 ...

想問多一樣,我在skyscanner見到好價錢,但不能只買兒童,一定要大人陪伴,是否要打去CS直接買? Skyscanner只作參考價?

Chole 發表於 19-3-13 20:39
今年聖誕飛好貴,請問你出BA學生飛幾多錢呀?

我買3套學生機票,現在未知確實價錢,只是預訂,到7月3套齊曬,先付款
18/19 3套價錢,平均每套9800+稅,比你參考下啦。

irischowys 發表於 19-3-14 19:15
咁即係我女(13yr)在mid-term 不可坐英航回港嗎?
新手家長一問

未足十四歲不能單獨乘坐,除非有一位十六歲以上人仕全程相同航班和她一起check in 。通常搵同學仔,不過大家要夾航班買機票

cfs 發表於 19-3-13 20:49
14先可以,我仔13唔可以,必須有16以上陪同,其實主要講緊英航唔做UM服務
...

咁即係我女(13yr)在mid-term 不可坐英航回港嗎?
新手家長一問

cfs 發表於 19-3-13 20:49
14先可以,我仔13唔可以,必須有16以上陪同,其實主要講緊英航唔做UM服務
...

I see.  

Chole 發表於 19-3-13 20:41

英航十六歲以下可以自己飛,不過要簽 parent consent ,但亞 ...

cfs 發表於 19-3-13 16:49
每間航空公司都不同規定,你先决定坐邊間航空公司先。我訂Qatar airways 沒有規定要做UM,國泰航空也可以, ...

英航十六歲以下可以自己飛,不過要簽 parent consent ,但亞仔話冇睇。

DOUGLASMAMA 發表於 19-3-13 18:35
我已經預訂19/20機位啦!一年3套,12月回程已經好Full啦!

今年聖誕飛好貴,請問你出BA學生飛幾多錢呀?

basbyy 發表於 19-3-13 14:44
係呀,聽講 BA 要 4 月先出,所以要成日打電話上去 check 住,希望搶到平 D 個 log.
...

我已經預訂19/20機位啦!一年3套,12月回程已經好Full啦!

yuyueng 發表於 19-3-13 14:03
單程真系同來回差不多價錢,所以買唔過,但系學生機票除左維珍之外,其他航空公司未出學生計票啊。 ...

國泰航空出咗

雨眾不桐73 發表於 19-3-13 16:46
就是說13歲可以自己搭飛機航空公司不需要一定有成人陪同是嗎?他可以自己搭沒問題 ...

每間航空公司都不同規定,你先决定坐邊間航空公司先。我訂Qatar airways 沒有規定要做UM,國泰航空也可以,英航要有16以上人仕陪同。所以先决定直航定轉機,再查下

cfs 發表於 19-3-13 13:43
Singapore airlines有學生票價已加多咗行李限額,至於12、13歲自己轉機就看個人能力,我的孩子也是13,將 ...
就是說13歲可以自己搭飛機航空公司不需要一定有成人陪同是嗎?他可以自己搭沒問題

basbyy 發表於 19-3-13 13:23
請問 T3 個 Plaza Premium Lounge 係唔係喺閘外?因為我亞仔通常搭 BA,會喺 T5 arrival 但要喺 T3 等校車 ...

仔都是坐BA,在T5入境,所以考慮T4或是T2/3,如果有免費車到,又容易找,就唔系問題

yuyueng 發表於 19-3-13 14:03
單程真系同來回差不多價錢,所以買唔過,但系學生機票除左維珍之外,其他航空公司未出學生計票啊。 ...
係呀,聽講 BA 要 4 月先出,所以要成日打電話上去 check 住,希望搶到平 D 個 log.

basbyy 發表於 19-3-12 14:53
越早越好,通常小朋友坐完果套就準備買下年同期果套,我已經幫個仔買左明年開學、第一個 mid-term break、 ...

單程真系同來回差不多價錢,所以買唔過,但系學生機票除左維珍之外,其他航空公司未出學生計票啊

‹ 上一主題|下一主題