用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選
樓主: Mrsleaf
go

12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選 [複製鏈接]

Re: 12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選

kikisally,

咁你阿女有無去補習呀?
我女都話Miss Lai 有時都幾悶.. 仲係咁講"ok?"

Re: 12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選

tmlklstkjtrl,

我個女只係有補英文咋!
佢第時都係諗住讀文科!

kikisally,

讀文科都幾好呀!
文科一班會少人d架!
英文對文科黎講都幾重要

你係咪有細女架
有無諗住比佢讀SF小學定寶血呀

tmlklstkjtrl ,

係呀我細囡宜家係SFCS度讀書,
我本身都係寶血同SFCS二揀一,
但因為自行收生, SF既分數高過寶血,
而且直屬中學又係英中,
最終都係揀左依間,
揀個陣都係15/16嫁咋!

你係咪又有個細囡嫁?

成績唔係太差都入到呢d學校?咁你話你個小朋友如果,科科都八十幾接近九十,都算高啦掛,但原來係band3學生.....   咁做馬法,影響家長既判斷呢...
kikisally 寫道:
但我覺得依間真係唔算差,
我個女以前都讀得好開心,
而且視學報告中英數都係高於全港平均水平,
只係校舍比較細同埋舊。

但唯一唔好既就係直屬中學係中中,
依點可能好多家長都唔鍾意,
但我個女升中個陣好多人都會去揀其他學校,
成績唔係太差既都入到英中。

女仔就入到ST.PAUL,真光,庇理羅士,英華,SFCC,寶血女子中學等等。
男仔都入到皇仁,tsk,聖保羅等等。

而且寶血的老師都好NICE,有耐心![quote]

我唔係好明你想講咩?
點解會係BAND 3學生?
我既意思係如果成績中上既大部份都入到英中,
當然成績唔好既都會被分到其他唔係咁好既學校。
Sindy 寫道:
成績唔係太差都入到呢d學校?咁你話你個小朋友如果,科科都八十幾接近九十,都算高啦掛,但原來係band3學生.....   咁做馬法,影響家長既判斷呢...
[quote]
只係校舍比較細同埋舊。

女仔就入到ST.PAUL,真光,庇理羅士,英華,SFCC,寶血女子中學等等。

[/quote]

即係咁,如果一個家長,無乜同其他同學比較,只係睇個小朋友派返黎既成績,咁個小朋友每次都有八十幾九十分,你會覺得個小朋友成績點呀...我就會覺得好好啦,雖然唔係九十分以上,但都唔錯啦...但原來該小朋友既成績只係band3學生既成績
我唔係好明你想講咩?
點解會係BAND 3學生?
我既意思係如果成績中上既大部份都入到英中,
當然成績唔好既都會被分到其他唔係咁好既學校。[quote]
Sindy 寫道:
[quote]
只係校舍比較細同埋舊。

[/quote][/quote]

醒目開學勳章

其實每間學校的學生總會有些成績好d及成績差d, 成績好d自然係band1, 成績差咪係band3, 但評一間學校是band幾我真是不敢評價.

我以前都是讀寶血小學, 中學先升去spcs, 我個班都有唔少升咗去spss, 不過我無想過比個女選寶血, 因為我想佢讀女校, 純d, 而且又近我家多d.

sindy,

據我所知每一間學校係只有大約1/3既學生係BAND 1,
除非個間學校D人好勁啦!個個都係九十幾分既話,
咁九十分以下個D咪 BAND 3囉!

kikisally,

係呀, 細女下年讀幼稚園喇
諗住比佢去聖心/聖瑪加利大/SPK
家姐讀過聖心幼稚園, 應該有分加掛~
不過我唔係咁想細女讀返SFCS..
我hb想佢讀國際學校..
依家都好15/16.. 唔知點算好

咁呢度都競爭得幾西利呀下......以我所見幾間人地話既名校,八十幾九十,都算係band2,咁呢度八十幾九十就已經係band3啦....但佢band3..真係出面band3既程度喎....而唔係因為學校唔夠位比佢係band2喎...你仲唔明??
sindy,

tmlklstkjtrl ,

依三間幼稚園都幾好呀,
不過我兩個女都係讀寶血幼稚園,
都唔錯呀!

如果小學讀國際學校就好難去主流學校度讀嫁喇喎!
因為好難適應!

我諗大家都有D誤解啦!
我想講既係真係好叻好勁既學校咪九十分以下可能都係band 3..
但我唔係話寶血佢地都係咁!
我只係話寶血唔係差! 幾好,
不過當然同一D傳統名校係冇得比啦!
Sindy 寫道:
咁呢度都競爭得幾西利呀下......以我所見幾間人地話既名校,八十幾九十,都算係band2,咁呢度八十幾九十就已經係band3啦....但佢band3..真係出面band3既程度喎....而唔係因為學校唔夠位比佢係band2喎...你仲唔明??[quote]
sindy,

[/quote]

咁你又可以諗下,點解你話佢唔係叻既學校(係唔差既學校),八十幾九十分,都係band3,一係就學校出得題目淺囉.....咁對家長幾唔公平架,以為自己個小朋友幾好......我見好多寶血家長升中時要叩門....同埋寶血中學,而家校風都差晒.....但我都會睇高一線.......因為係女校關係...唔係想話佢唔好,係我個年代,真係好好架,但而家真係麻.......
我諗大家都有D誤解啦!
我想講既係真係好叻好勁既學校咪九十分以下可能都係band 3..
但我唔係話寶血佢地都係咁!
我只係話寶血唔係差! 幾好,
不過當然同一D傳統名校係冇得比啦!

kikisally,

我都聽人講寶血好好呀
地方都幾大嘛!
係呀.. 係根本適應唔到..
如果讀國際幼稚園升傳統小一就或者ok既(我識得有人係咁..)
但係我hb心儀果間int school係無K1架
點都要搵返間kg讀K1 先
如果到時考唔到間int school.. 就應該會比佢試下聖心小學..
唔讀SF lu..

依種方法我都覺係有唔公平 ,
但都冇辦法 , 不過到自行收生既時候 ,
D老師都會睇到佢地成績表既成績唔係差嫁MA !
Sindy 寫道:
咁你又可以諗下,點解你話佢唔係叻既學校(係唔差既學校),八十幾九十分,都係band3,一係就學校出得題目淺囉.....咁對家長幾唔公平架,以為自己個小朋友幾好......我見好多寶血家長升中時要叩門....同埋寶血中學,而家校風都差晒.....但我都會睇高一線.......因為係女校關係...唔係想話佢唔好,係我個年代,真係好好架,但而家真係麻.......

根據一位已畢業的瑪利曼舊生講,2004年佢地有108個人中有20個人攞30分,尖子比例都算高.

唔可以用學生的分數來做判斷,在寶血考90分以上去到SP/MM可能得60分,在SP/MM考包尾可能去到寶血考第一呢?主要睇間學校的程度會否比出面的高,普遍現在有名的學校都會讀高半級或一級,例如瑪利曼一年級已讀到二年級的英文,學生分數就算只得60分,論程度都比寶血高,所以老師睇成績表分數同時,邊間學校出身都係評級因數.
唔會唔公平,入得band1,2學校讀,當然比band3讀得辛苦,唔係間學校點保得住個名.

tmlklstkjtrl,

我都希望你細女可以考到心儀既學校。
Good Luck!!!     

大家交左form未啊, 我聽日去mm交form啦, 好緊張啊!仲要等到11月先知個result, 真係惶恐啊!   
‹ 上一主題|下一主題