用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請教 : 圓點咭的疑問?
樓主: ak1130
go

請教 : 圓點咭的疑問? [複製鏈接]

Re: 請教 : 圓點咭的疑問?

唔好意思! 我的算式是用excel file 做的, 唔可以pm比你, 麻煩你post / pm 留下email address 啦!

littlejim2004 寫道:
ak1130, 我都想要個算式file呀,麻煩你!!
PM 我.  THanks!

Hi ak1130,

Where can I buy this card ?  Pls kindly tell me
thanks a lot

hi ak1130,
i would also like to have the equations, pls check PM. thanks for yr help !
tictac123

請問有無媽咪可以分享下玩圓點咭呢?

Hi ak1130,
I also want to have the equations, pls send to [email protected]
Thanks.

hi lawlinhy,

please check your email account.

ak1130

Dear ak1130,

我都想要個算式file呀,麻煩你!!

My email- [email protected]

Thank You  

Hi ak1130,
I also want to have the equations, pls kindly e-mail to [email protected]
Thanks !

HI 各位媽媽,

我想問下, 我囝囝現在26個月大, 如果現在用圓點咭是否跟初生一樣每日祗閃一張咭? 還是閃一組5張咭, 係咪雖要同時念出點數的數量呢?

唔該.

如果已經26個月大, 應該用一組5張的閃法, 而能否增加至5組, 即合共25張, 就要看看你小朋友有興趣和耐性與否。如果只閃了幾張便走開, 就不要免強他去完成25張, 所以要因應情況而定。

另外, 每次閃的時候, 是必須讀出點數的數量的!

CHILLI_MAMA 寫道:
HI 各位媽媽,

我想問下, 我囝囝現在26個月大, 如果現在用圓點咭是否跟初生一樣每日祗閃一張咭? 還是閃一組5張咭, 係咪雖要同時念出點數的數量呢?

唔該.

謝謝你. 唔該晒.
ak1130 寫道:
如果已經26個月大, 應該用一組5張的閃法, 而能否增加至5組, 即合共25張, 就要看看你小朋友有興趣和耐性與否。如果只閃了幾張便走開, 就不要免強他去完成25張, 所以要因應情況而定。

另外, 每次閃的時候, 是必須讀出點數的數量的!

[quote]
CHILLI_MAMA 寫道:
HI 各位媽媽,

唔該.
[/quote]

你地閃圓點卡時,會講廣東話定英文?

當然最好是用母語啦! 我個人認為小朋友最好先學懂母語, 才學外語會較佳.

lawlinhy 寫道:
你地閃圓點卡時,會講廣東話定英文?

ak1130 寫道:
hi 妤妤,

我已用excel 做了 +/-/x/除 算式 File, 請pm留email address, 讓我可email 給你。

Dear ak1130,

please also send to me "excel 做了 +/-/x/除 算式 File"!
Thanks!

Hi ak1130,

我都想要一份呀, 可唔可以send埋比我呀.

謝謝.

[email protected]

ak1130,
我都想要一份加、減、乘及除的excel file, 可唔可以send比我呀!
[email protected]

另外想問下,
1. 每日要練習6次,而每次都要相隔35分鐘,如果返工的話,咁咪冇咁多時間,你地會係咩時間同BB練習?
2. 其實練習由1至20,之後就進行第二階段的加及減,之後再練習20至100,然後進行第二階段乘及除。定係練習完1至100後,才進行第二階段的加、減、乘及除?
Thanks!

ak1130,

今日係bk周圍望, e你有同詠斯閃點咭呀, 我都有同沛芝閃, 不過佢一見到d點咭就閃, 都唔係好鍾意, 咁詠斯鍾唔鍾意呀?
得閒傾吓

hi CeciTang,

我在詠斯10個月大時就開始玩閃咭,包括中、英、圓點和百科咭,我每次都係在工人餵奶時同佢閃,所以佢無得走   ,最初都算ok,慢慢就唔多想睇字咭,但對百科咭就仍有興趣,圓點咭都ok,所以好早已經閃完1-100及做完+-x除,之後亦玩過序列數,然後停了下來,只閃字咭,最近又再給她圓點咭,如只是少量她都有點興趣。

坦白講,到目前為止,我都唔知佢究竟識幾多,反而我平日同佢睇既書,書中的實物照片,她大都認到了!指著動物時,還學爸爸扮該動物的叫聲,好有趣呢!

ak1130,
我已收到excel file. Thanks!

我有D關於點數咭及數字咭的問題:
1. 1至20的點數咭是用紅點的,咁20至100是用紅點定係黑點呢?
2. 當練習完加減乘除後,需要用數字咭,咁數字是用紅色定係黑色呢?
Thanks!

hi raymondcfc,

1) 基本上 1-100 點都是用紅點.
2) 依照杜曼博士的書所講, 還須要學習其他較複習的混合數式, 最後才引入數字, 由於我用了約三個月時間便閃完1-100及加減乘除算式各兩星期, 而囡囡當時仍未夠一歲, 所以有點疑惑應否繼續較 "複習的混合算式" 而停了下來, 並開了這 topic 取經驗, 可惜一直以來無人可跟我分享! 反而不停有人問我取算式 File,直至目前為止,我已給了合共60幾個媽咪了!現在我還未教囡囡學數字,因為杜曼博士的理念,是先認識數量,不是抽象的數字.

另外,不是每日練6次,是每日3次.我也是在職媽媽,我是每朝返工時閃一次,放工回家立即閃一次及囡囡睡前再閃最後一次!如果唔能夠一日閃三次也不緊要,只要每日都有閃,和確定每張都閃夠15次便可.  
‹ 上一主題|下一主題