用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學出出post:有關小學生功課量
樓主: 伍sir
go

開學出出post:有關小學生功課量   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-10-29 07:45
因為見你話考卷設計係符合大部分人既情況,又話做唔切可以要求加時,咁即係大部分人都考到100分/好高分啦 ...
阿伍sir冇話做唔切加時,係話有報告可以申請加時,你係都恨唔晒加時啦

S-Kwok 發表於 18-10-29 11:36
請教如何克服做功課專注問題?

training technique wise 我覺得職業治療師較兒童心理醫生好

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-10-29 11:42
我都係誤打誤撞發現既!
原來佢係有壓迫感就專心。如果嗰日放學要去學野,而佢功課又多,佢就會特別專心。
...
咁平日上堂專唔專心?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-10-29 12:00
training technique wise 我覺得職業治療師較兒童心理醫生好
無心理醫生,得精神科醫生或心理學家。如果應付adhd 我都覺得op啲technique有用啲

YolandaTam 發表於 18-10-29 10:12
咦?乜 A 仔唔係好似我老公咁:
1)成日當人哋講晦氣說話係講真
2)永遠唔明字底弦外之音
通常超級理性人同理心較弱是事實

MrBeast 發表於 18-10-29 12:02

好似 Sherlock Holmes.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 18-10-29 12:02

係呀,我接受㗎,我媽都知佢係咁。只係99,姑仔同老公三哥唔接受,成日鬧佢,搞到關係好差。嗱,有一次佢陪99複診,99好担心姑仔無結婚,老來無依,就同老公講希望佢同小女照顧吓姑仔。老公就一句掟埋去:我同佢都反晒面(兩兄妹反面故事好長篇,牽涉恐嚇同欺騙),無可能囉,跟住黑面唔啋,99就喊。
我雖不在場,但都理解一片慈母之心嘅。俾著係我,只會一笑置之,當佢抒發自己感慨,但老公嬲咗好幾日,覺得99唔講道理,用眼淚威脅佢囉。

YolandaTam 發表於 18-10-29 11:27
嘩,希望唔好嚇親你哋:咁佢上中學科中文要小心,要靠古文拉分喎,白話文永世都問弦外之音同情感描寫。小 ...
我都foresee 這問題。
伍sir 有冇什麼好建議?

IloveJJ 發表於 18-10-29 11:42
我都係誤打誤撞發現既!
原來佢係有壓迫感就專心。如果嗰日放學要去學野,而佢功課又多,佢就會特別專心。
...

壓迫感某程度上可以提升做routine工作o既效率(routine=唔使點用腦、手板眼見功夫、或者係一d自己好熟悉、有一定規律o既功課), 但點解呢種效率應用唔到在數學上? 因為計數或其他理科, 係要個腦好靈活, 我覺得有壓迫感下個腦會俾平時遲鈍, 好容易跟從平時習慣去做判斷。

如果只係睇應付功課呢個層面, 你做法係o岩o既, 但長遠我怕有負面影響。你大仔已經比較固執, 有慣性思想模式。佢喜歡問點解, 除了係有求知慾, 但亦因為佢過份執著細節, 過份執著細節會令佢容易忽略重點。上到中學甚至大學, 無論文理科都講求critical thinking, 從批判角度去問「點解」, 而唔係因為同自己執著o既標準唔同去問點解。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-10-29 12:06
原文在8,11,12樓
以我所知,如果有醫生寫證明,的確可以安排加時,我已向校方了解過。我不希望用此方法 ...
佢咪講到明有正式報告可以加時囉,另外佢係有建議因應學生情況加時,不過校方無接納。

我哋學校每次考試前會出張通告畀有關同學,可以揀需唔需要調適,我仔有啲同學有讀寫障礙嘅會加時。

YolandaTam 發表於 18-10-29 12:08

係呀,我接受㗎,我媽都知佢係咁。只係99,姑仔同老公 ...
大人好難改,反而試下子女有冇得改變

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-10-29 12:12
我都foresee 這問題。
伍sir 有冇什麼好建議?
阿伍sir教數喎,問中文嘢都得?

IloveJJ 發表於 18-10-29 12:21

你誤會了!

咁如果"小學數學好多都係跟程序做", 而你仔又做得慢, 係因為唔集中/ 專心唔到? 如果係唔專注routine野, 咁用你o既方法, 包括限時操卷(增加壓迫感)可能有效提升效率。

小學o既課程我唔熟, 但我覺得上到中學o既數, 一定要個腦靈活, 唔係靠boost up效率。

你誤會了!

其實阿仔明唔明白數學上老師教嘅方法? 佢明但唔鍾意跟,固執地要用自己方法? 還是唔明?  又會否只係某些topic先係咁? 如3D shape 計volume?
我覺得砌模型唔係跟step問題,而係睇圖問題。

你誤會了!

其實你 你指既 a仔 係指adhd過度活躍症 定係 autism a仔 自閉譜系 ?  睇你形容阿仔嘅表 表現 仔自閉多啲, 佢喜歡睇書但係對真正文字上表現嘅"情感"能夠感受幾多呢? 例如傷感同悲傷佢 瞓唔瞓到兩個詞語嘅不同呢? 另外數學我都覺得係受 固執 所影響, 佢識咗一個方法之後就唔會嘗試去諗有乜嘢好一啲嘅方法, 其實困難會越嚟越大, 好似宜家中學科科都係叫你去 評論冇得背。 佢可唔可以即場捉到老師嘅心意 取得理想嘅分數呢

Elenalan 發表於 18-10-29 12:31
咁如果"小學數學好多都係跟程序做", 而你仔又做得慢, 係因為唔集中/ 專心唔到? 如果係唔專注routine野,  ...

但佢仔仔考試做唔切卷喎
‹ 上一主題|下一主題