用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview
樓主: 小時了了
go

直資觀塘福建中學面試內容 - 1st Interview   [複製鏈接]

醒目開學勳章

ssskwan 發表於 16-12-16 13:27
現在還有中文班嗎?
到S4分科時有唔少科目分中英文班

bobbob 發表於 16-12-17 23:48
到S4分科時有唔少科目分中英文班
幾年前唔係S1已全英嗎?依家收生的上S4時唔係全英中嗎?日後S4都會分中/英文班?係咪真架?

請問學校有check 你地的成績表正本嗎?

Eat_Sleep_Play  無  發表於 16-12-18 10:41

醒目開學勳章

小時了了 發表於 16-12-18 00:05
幾年前唔係S1已全英嗎?依家收生的上S4時唔係全英中嗎?日後S4都會分中/英文班?係咪真架?
...
S1-S3係全英文教,但到S4分班時居然部留中文班,唔少學生名次唔夠前被逼揀中文班,所以揀呢間要特別留意吓。

bobbob 發表於 16-12-18 11:59
S1-S3係全英文教,但到S4分班時居然部留中文班,唔少學生名次唔夠前被逼揀中文班,所以揀呢間要特別留意吓 ...

唔知係咪全英 S1學生仲未升上 S4所以好似好少人有提 S4 學生名次唔夠前被逼揀中文班!
我孤漏寡聞,我依家第一次聽呢樣野咋可否講您啲資料來源係邊度得來?

我去年聽簡介會時校長無講過全英 S1升上 S4 會因為成績唔好而要讀中文班喎!印象中校長講過佢哋幾年前開始係全英中。全英中意思唔係除咗中文及中史(體育,音樂。。。)外,全校其他科以英文教咩?

引用:Quote:^曾小姐^+發表於+16-12-16+09:44+ 呢

原帖由 S.Potato 於 16-12-17 發表
請不要胡亂引用別人的經歷去作出一些不負責任的言論,請多想別人的感受,這個世界會美好一點
...
咁祝君好運,入到好校

醒目開學勳章

小時了了 發表於 16-12-18 15:41
唔知係咪全英 S1學生仲未升上 S4所以好似好少人有提 S4 學生名次唔夠前被逼揀中文班!
我孤漏寡 ...
你隨便問個S3以上嘅家長都應該知,當初我都以為聽錯
其實都有唔少家長不滿,希望校方早日rectify呢個問題。

bobbob 發表於 16-12-18 19:40
你隨便問個S3以上嘅家長都應該知,當初我都以為聽錯
其實都有唔少家長不滿,希望校方早日rectify呢 ...

如果,真係如果好似您咁講,因為福建向外稱為英中, 原來只係初中係英中,高中成績唔好嘅原來會有機會讀中文班,咁同"坤人"有咩分別!如果真係咁,可唔可以報海關告發間學校以商品不符 (對外聲稱英中但內裏卻是有用中文教中文及中史以外學科)

EK無咩人講過,學校簡介會又無講,都唔知點求證真偽喇!

P.S. 其實基本上都唔關我事嘅,我連 SECOND IN 都未能入閘,我厚多士吧!

^曾小姐^ 發表於 16-12-18 17:38
咁祝君好運,入到好校

謝謝'祝福',我只希望大家慎言,不以偏概全,說話公允及客觀一些啫

醒目開學勳章

小時了了 發表於 16-12-18 22:11
如果,真係如果好似您咁講,因為福建向外稱為英中, 原來只係初中係英中,高中成績唔好嘅原來會有機會讀中 ...
參考吓:
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=136%3A334-curriculum&catid=33%3Apreparation-for-334&Itemid=2&lang=zh

簡介會無人問可以唔駛講咁白,中一入學簡介都係話2013-14開始響S1-S3開全英文班,無話S4打後係咪喎。

http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=732&Itemid=6&lang=zh

bobbob 發表於 16-12-19 00:57
參考吓:
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=136%3A334-curriculum&catid=33%3Apreparation-for-334&Itemid=2&lang=zh
簡介會無人問可以唔駛講咁白,中一入學簡介都係話2013-14開始響S1-S3開全英文班,無話S4打後係咪喎。
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=732&Itemid=6&lang=zh

係喎,學校網站寫明2013-14開始響S1-S3開全英文班,咁2016-2017年係第一年S1開全英文班嘅高中,應該今年高中唔會再有中文班。

bobbob  我肯定2016-17嘅S4仲有中文班,不過你可以唔信  發表於 16-12-19 07:56

咁s4-s6 仲會不會有中文班

小時了了  原來會有2班中文班, 唔信您可以打去學校問, 有老師答您的  發表於 16-12-19 10:07

TTMA 發表於 16-12-19 09:05
咁s4-s6 仲會不會有中文班

bobbob  我肯定2016-17嘅S4仲有中文班,不過你可以唔信

學校簡介: http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=37&Itemid=3&lang=zh

".....學校自2000年開設有「英文部」,2013-2014年度開始,中一至中三均為「英文班」,全面進行英語授課,以加強學生的英語能力。另外,本校的中國語文及中國歷史均以普通話授課,全面貫徹「兩文三語」的授課語言政策。"

bobbob, 係喎, 福建中學網站都只係講中一至中三均為「英文班」,全面進行英語授課 , 無一個字講過中四至中六都係全面進行英語授課, 亦無話佢間係EMI 英中喎  

忍唔住,厚多士,剛才打電話去福建中學問清楚究竟,第一個書記接電時我講我問題,個書記聽到後話轉駁收生組老師答,收生組老師真係話依家S4-S6有2班中文班俾同學選,同學自己選中文班定英文班(講得幾好聽,係同學自己選)

建議網友求證自己打電話俾福建中學問清楚等您自己安心明白!

bobbob 您真係真知灼見, 俾您睇到一般人留意唔到嘅資料, 您造福人群, 功德無量, 唔係您講出呢個寶貴資料, 好多人S3 要選科時先至知中伏, 到時才知自己仔女"被選擇"去讀中文班, 到時真係唔知轉校定唔轉校好喇!

但另一方面睇, 福建有英文班及中文班, DSE 成績有B1 水平都好唔錯的啊

bobbob  你先係好有探究精神  發表於 16-12-19 21:22

小時了了 發表於 16-12-19 09:27
bobbob  我肯定2016-17嘅S4仲有中文班,不過你可以唔信

學校簡介: http://www.fms.edu.hk/index.php?opti ...
官津中學要做EMI既要求, 根本唔適用於直資學校.
因為無論直資學校收咩學生, 佢都可以"堅持"自己係EMI.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-19 10:48
官津中學要做EMI既要求, 根本唔適用於直資學校.
因為無論直資學校收咩學生, 佢都可以"堅持"自己係EMI.
...
咁請問官津學校, 係咪好似九真咁, 去到高中都係EMI, 先要合乎教育局要求, 收生有85%係前40%, 如果到高中轉返CMI, 即好似培道咁, 就無需要合乎教育局既收生要求? 因為如果唔係要合乎要求, 我好質疑點解去到高中會全面改回CMI。

小時了了 發表於 16-12-18 22:11
如果,真係如果好似您咁講,因為福建向外稱為英中, 原來只係初中係英中,高中成績唔好嘅原來會有機會讀中 ...

小時了了, 加油, 祝福你乖女好快有心儀中學學位

little_yolky 發表於 16-12-19 11:10
咁請問官津學校, 係咪好似九真咁, 去到高中都係EMI, 先要合乎教育局要求, 收生有85%係前40%, 如果到高中轉 ...
吳得掂上年都講咗, 英中/中中唔會再分啦, 所以.... 無論研究了

中中也好, 英中也好, 能令小朋友有好成績, 先有意思
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 16-12-19 09:38
忍唔住,厚多士,剛才打電話去福建中學問清楚究竟,第一個書記接電時我講我問題,個書記聽到後話轉駁收生 ...

(emoji)

http://www.chsc.hk/ssp2016/sch_d ... id=2&sch_id=106

睇中學概覽既開設科目就睇到各校按班別/組別訂定教授語言。
‹ 上一主題|下一主題