用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 ) ...
樓主: bighinhin
go

深水埗崇真新丁討論區 ( 前輩多多指教 )   [複製鏈接]

7:55 - 3:55pm , 唔多功課

多謝你.  

其實即係7點前已經要出門口.  

請容許我再問一下, 學校是否band1C to Band 2A 嗎?  因為我地入左紙之後, 先至有人話學校一般.  我有D擔心.  加上我地住得遠, 我希望能有多D資料, 免得選錯.  請幫忙!!  Thank you..

回覆:LH0517 的帖子

請問你聽了什麼評語?!?成績一般?!?

你小朋友 band幾?

以下個人意見希望幫到你認識 TTCA

校內有唔小BAND 1 學生 , 所以好難講實係 BAND 1C 定 BAND 2A , 之前問過BK高人, 以去年 DSE入U率計大約係BAND 1C- BAND 2A... 校內試方面學生表現都好參次 ... eg 每個學科高位分係 9x/100 而低位分係 4x/100 ... 咁反應出如果成績一般就冇人會低分啦....學校堅持用英文教通識有助提升英文水平而呢間學校早會及課堂(中文堂除外)都係全英語, 校長及教職員同學生都係以英語溝通...呢個英語學習環境.... 我作為用家評語係唔覺成績一般, 校風亦算好,校長教師好有heart, 我睇好TTCA未來2年會再升值

回覆:hugub 的帖子

Hi hugub,

我囡囡都申請了,想參考往年的面試經驗,我和囡囡需準備什麼?另外,是否穿校服去面試?

引用:你小朋友+band幾?以下個人意見希望幫到你認

原帖由 hugub 於 13-12-06 發表
你小朋友 band幾?

以下個人意見希望幫到你認識 TTCA
多謝你的意見, TTCA 是我首選。可吾可以講多小小關於課外活動。

我地穿校服去IN既.... 我囝話老師係問一d貼身問題睇學生應對..eg我囝p.5第2次考試呈分3A1B成績但第3次唔呈分考試退步左1A2B1C, 老師就問阿囝原因及解決辦法... 結果係waiting list, 但3月份RANKING 一出就收到offer信... 所以第一批應該收band 1 , waiting list就要等ranking出左再睇名次收...直至收足生為止

我朋不囝囝上年都係相同case

EWSL 發表於 13-12-6 13:58
多謝你的意見, TTCA 是我首選。可吾可以講多小小關於課外活動。

課外活動係一體育一音樂... 我囝在校外學開二胡所以無在學校學, 而體育我囝在學校報足球班... $5xx 半年... 每次有專車由學校車學生去球場 4:15學校開車6:00完, 星期五團契... 課外活動好多選擇,唔驚選唔到

回覆:hugub 的帖子

Thank you,hugub.  唉!我囡都一樣,第二次呈分試剛剛派了卷,成績大倒退,得番 1A2B1C

咁你囝囝是要用英文答嗎?

hugub  yes... 英文答  發表於 13-12-6 16:36

Waiting2007 發表於 13-12-6 16:24
Thank you,hugub.  唉!我囡都一樣,第二次呈分試剛剛派了卷,成績大倒退,得番 1A2B1C

咁你囝囝是 ...

我唔呈分果次 1A2B1C... 第一次呈分3A1B , 第二次及第三次呈分 2A2B.... 都只可以waiting入

自行及直資取錄數據係睇第1,2次呈分.... 叫囡囡in好d啦...加油, 希望明年迎新日見到你囡囡

大家好

我都幫我仔申請左
見到你地咁講
我仔第1輪都係無希望多 (2B2A)
我仲滿心期待第1輪入表會機會高D
TTCA 係我首選
為左唔撞期
另1間直資我都唔入表住
希望一擊即中
但依家又要再諗
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

引用:Quote:EWSL+發表於+13-12-6+13:58+多謝你的

原帖由 hugub 於 13-12-06 發表
課外活動係一體育一音樂... 我囝在校外學開二胡所以無在學校學, 而體育我囝在學校報足球班... $5xx 半年. ...
聽見都好開心

yy13 發表於 13-12-6 17:09
大家好

我都幫我仔申請左

試左先, 反正第一輪面試後3星期內有結果...waiting就3月才通知... 2a2b未必唔收,  (我地小學係p.5第二次考試呈分 3A1B ) 但我囝p.5張成績表內第三次考試1A2B1C(唔呈分)..我估老師以為係呈分試成績才waiting... ranking出左後即收

謝謝你們的分享.

引用:大家好我都幫我仔申請左見到你地咁講我仔第

原帖由 yy13 於 13-12-06 發表
大家好

我都幫我仔申請左
放心啦,祟真唔系想象中咁难入的,第一輪好多学生用50元買面试經驗,只有踩界的band1生又有財力的才會考慮.2A2B應該直入

引用:大家好我都幫我仔申請左見到你地咁講我仔第

原帖由 yy13 於 13-12-06 發表
大家好

我都幫我仔申請左
舊年我仔7個去面試,笫一輪收了六個,有两個有半价學費添,

回覆 dobbybabie 的帖子

Agree

回覆:dobbybabie 的帖子

請問上年面試有什麼問題??
Thanks

請問有無人知道,錯過了報名日期,還可以遞交申請表嗎?

回覆:polo819 的帖子

可以等second round

‹ 上一主題|下一主題