用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 年尾BB
樓主: wingy810
go

年尾BB   [複製鏈接]

回復 angelkinki 的帖子

Hello I am a new join to this group.  Can you also pm me the playgroup info and your own teaching materials? thanks!

mamath 發表於 12-3-2 22:04

Hello I am a new join to this group.  Can you also pm me the playgroup info  ...

I had sent to you. Any questions, you may feel free to pm me.

Sorry ar... 我啱啱先睇到li個post... 可唔可以pm埋d school info同教材資料比我呀? 我留埋個email比你吖[email protected]
Thanks a lot!!!

angelkinki  sent, pls check.  發表於 12-3-20 15:46

angelkinki, 你可唔可以send 埋 學校資料比我!!
我個女係11月出世, 係唔係一定要做大女?

angelkinki,
Thanks for sharing. My baby 2010 Oct, 我想要playground d資料
謝謝~~Thanks

angelkinki  SENT  發表於 12-3-20 15:54

回復 Dada1115 的帖子

你系咪想要pg ge資料?我pm左俾你。

唔系一定要做大b ge,如果你想她做細b,你都可以試下黎緊9月開始,幫她報下年K1,同她去試下interview。如果有幼稚園收她讀K1,甘你可以考慮俾她讀K1,睇下她情況系點。

到時如果你覺得她handle到,甘咪做細仔,繼續讀上去lor。如果你覺得她追得好辛苦(始終d同學仔好多都比她大半年、1年),甘你可以幫她再報下其他幼稚園,repeat 1 年,俾她做大b。

我仔仔系09年12月細仔,宜家有間K1收左他讀pm,我都俾他去試下。始終K1學野會多過PN,而且,可以睇下他追唔追到。追得辛苦ge話,先俾他做大B.

HI~angelkinki:
我BB係2011年1月,我知2歲可以入N1,但2歲8個月又可以讀K1,咁其實佢應該幾時入N1同K1呢??係唔係可以俾佢讀幾個月N1之後到2歲8個月讀K1呢//定係點樣???好像好多幼稚園都冇N1既~如果我搵唔到,係唔係可以直接去K1呀???頭一胎好多野唔明唔識都搞到糊里糊塗,希望你能幫我解答呀~~THX~~

Can you pm me the playgroup info and your own teaching materials?
Thank you!

angelkinki  sent  發表於 12-3-23 15:45

my baby born in 22 Oct........係咪就叫做細B?

Hi angelkinki, can you pm me the info abt pg and your teaching materials ar? thanks a lot!!

angelkinki  sent  發表於 12-3-23 15:48

My child will be big B next year! His birthday is on early Nov, 2011

klove 發表於 12-3-20 21:07

HI~angelkinki:

2011年1月,你bb系大b黎ga wor。你唔需要甘趕,話2013年1月,bb一夠2歲,就要他插班讀PN。因為他到2013年9月,都未夠2歲8個月,d幼稚園都唔會收他讀K1 ga。

你可以在今年睇下d幼兒園幾時開始報名,一般系9月開始,間間都唔同。你可以幫你bb報下年9月開學ge PN。

其實一般d幼兒園都會收你bb ga,因為他系年頭,系大B 黎ga ma!

甘他讀左1年,到2014年9月,他咪可以上去讀K1 lor。依然系大B。

gloryglory13 發表於 12-3-21 11:40
my baby born in 22 Oct........係咪就叫做細B?

Oct 都可以話系細B。 一般d人分大細b,就系話Jan to Aug為大,Sep to Dec為細。

kissed_by_angel 發表於 12-3-21 23:44
My child will be big B next year! His birthday is on early Nov, 2011

下?下年他先2歲wor?點做大B?

I need to wait for one more year, for my toddle to be big b!

angelkinki 發表於 12-3-23 15:46
Oct 都可以話系細B。 一般d人分大細b,就系話Jan to Aug為大,Sep to Dec為細。
...
咁11年10月出世幾時先報N班(PN),幾時先入K1架!?唔該

gloryglory13 發表於 12-3-29 17:01
咁11年10月出世幾時先報N班(PN),幾時先入K1架!?唔該

你bb 2013年10月先夠2歲,你今年可以幫他報N班ga la,睇下有無幼兒園收。如果有,都系10月先插班。

如果無ge話,你就可以下年幫他一起報N班同K1。報N班,系做大B。報K1,系做細B。

到時你睇下有咩幼稚園收他,再決定俾他做大B定細B lor.

Hi angel

Thanks for answering.

gumN班多數幾時招生呢

我仲想問下係唔係依家k1都可以開始報啦~定係等下年先呀~~thx~~

gloryglory13 發表於 12-4-2 11:32
Hi angel

Thanks for answering.

有d N班要一早報名,例如救世軍、協康會ge幼兒園,基本上你攞到出世紙,就報名,甘就差唔多ga la。如果你等到小朋友10個月、1歲ge時候先報名,到時就遲ga la。

有d幼兒園ge N班,就會系9、10月先開始報名。例如迦南、明我等等。

有d幼兒園系全年都接受報名ga,例如保良局、香港保護兒童會等。

其實你最好就打電話去你心儀果間幼兒園問下la,甘就一定無錯la ma!!
‹ 上一主題|下一主題