用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舉報了....心舒服了
樓主: ChiFungMom
go

舉報了....心舒服了 [複製鏈接]

應該冇乜手債, 打電話去教局問下.

原文章由 mamawaga 於 08-6-19 20:06 發表
ChiFungMom,

我支持你正義之舉 .可唔可以公開一下舉報o既具體手續呢?

根本成個制度就有問題, 你地成日話就近上學, 我朋友住正在LS, MCS科對面, 行過去唔駛5分鐘, 偏偏就因為隔左條界限街, 唔係呢兩間學校個網, 個女去左34網官校, 搭校車成大半個鐘, 咁請問叫咩就近上學呢!?

有人話去信反映, 朋友由大肚就寫信去反映, 依家個女10歲啦, 鬼啋你咩!!! 呢個世界咁多既得利益者, 點反映都冇用, 佢幾鬼後悔唔借地址添噃:;pppp:

其實你講到咁, 你咪你講既就一定啱呢

原文章由 daydream 於 08-6-19 17:42 發表
In fact there are many many different convincing reason but not necessary 父母雙亡.

Let me give a simple case to illustrate the situation. For example, if one of the parents of the kid is in jail whi ...

原文章由 circleda 於 08-6-19 17:34 發表
Why not 暗舉? To show your bravery?

咁當年你見葉繼歡坐你隔離檯食飯, 你唔會偷偷報警, 係會跳上檯大聲話我報警o勒!!!!!

笑到我好大聲.....

原文章由 Childhood 於 08-6-19 19:12 發表
你真係幾好笑!
乜係家虛報地址的家長好似葉繼歡咁有AK47咩?
比我見到葉繼歡, 我梗係"偷偷報警"啦, 佢對我生命構成威脅嗎!到佢比警察拉後, 要我出庭出証, 我會挺身而出, 出庭作証.

重有, 你未答我, 若你的兄弟姊妹, 係6月7日後先比你知佢虛報, 重抽到第一志願名校, 你會大義滅親嗎?你的親子姪喎?

哈哈, 好難講。如果個家長由抽到變冇得讀, 有得借地址黎博變冇得借, 分分鐘攪到佢痴唔痴傻唔傻, 唔洗ak47都可以做瓜人...

親戚子姪/親疏唔會影響我既價值觀。你亦唔應該將親情混為一談。如果你屋企人有一個病態賭徒, 成日用"親情"黎威脅你借錢比佢博, 你會唔會無止境咁借? 而我既親戚朋友, 要用"親情/友情"去威脅我改變我既價值觀, 希望我唔好篤爆佢, 我會話佢知"平日不作窺心事, 半夜敲門也不驚", "若要人不知, 除非己莫為"。

孔子也教人用欺詐手段只求自己得益?
唉, 一個沒有公義的社會真教人不敢想象。

原文章由 CWLC 於 08-6-19 19:26 發表
重有, 你未答我, 若你的兄弟姊妹, 係6月7日後先比你知佢虛報, 重抽到第一志願名校, 你會大義滅親嗎?你的親子姪喎?
我好老實同你講, 我不會咁做, 我唔會係網上扮正義, 現實就唔敢!
我也贊同的你的見解 孔子曾說一個沒 ...

我都覺得現在咁多人借地址, 對我41區的居民好唔公平, 好彩我個女現在先K1, 希望過多兩年政府會改政策,雖然我自己未必一定抽中心儀的小學, 做父母都應該以身作則.

如果自己真係鍾意個區, 為何唔搬去心儀的校綱.

你好偉大呀,
我敢諗,唔敢做

[ 本文章最後由 cha-cha-cha 於 08-6-19 23:56 編輯 ]

你都講作弊者仔女會好淒慘, 咁佢會唔會恨你呢? 葉繼歡會一槍fei你, 但作弊者會恨你一世wor!

至於我親兄弟姊妹, 多得我父母教導, 不會有如此作為, 就算真有我會勸他自行放棄! 再三不聽我亦會舉報, 滿意吧!

原文章由 Childhood 於 08-6-19 19:12 發表
你真係幾好笑!
乜係家虛報地址的家長好似葉繼歡咁有AK47咩?
比我見到葉繼歡, 我梗係"偷偷報警"啦, 佢對我生命構成威脅嗎!到佢比警察拉後, 要我出庭出証, 我會挺身而出, 出庭作証.

重有, 你未答我, 若你的兄弟姊妹,  ...

[ 本文章最後由 circleda 於 08-6-20 00:00 編輯 ]
:-D

如果你由一開始知道人哋用假地址時就舉報人, 咁就真係叫正義! 但如果只係等到人哋抽中, 你條唔順至去舉報, 咁就叫假正義啦!

等同見到有賊偷人嘢時就扮見唔到, 到偷自己嘢時至嗌捉賊?

原文章由 gogoweb 於 08-6-20 00:00 發表
如果你由一開始知道人哋用假地址時就舉報人, 咁就真係叫正義! 但如果只係等到人哋抽中, 你條唔順至去舉報, 咁就叫假正義啦!

等同見到有賊偷人嘢時就扮見唔到, 到偷自己嘢時至嗌捉賊? ...

非常同意。
點解唔一早就舉報,分明唔抵得!

醒目開學勳章

原文章由 gogoweb 於 08-6-20 00:00 發表

等同見到有賊偷人嘢時就扮見唔到, 到偷自己嘢時至嗌捉賊? ...

Few years ago, my husband & I decided to sell our house in Kln & to rent a new place in Causeway Bay for the purpose of getting into the school net 12 to my son.  

Unfortunlately, we couldn't get the 1st choice & we got the 6th choice.  We're so disappointed........

Now we are brave to teach our son that we should be honest at any time.  We also believe what you do in the family, what your son can learn from it, it is just like a mirror only.

醒目開學勳章

原文章由 acer1 於 08-6-20 00:03 發表

非常同意。

請勿混淆視聽, 正義不正義, 抵得不抵得都不是主旨!

舉報根本是應做之事, 早或遲都是好事, 完!

請勿混淆視聽, 正義不正義, 抵得不抵得都不是主旨!

舉報根本是應做之事, 早或遲都是好事, 完!

你都好笑, 吾通人地一開始就話比你知借左地址?
點舉報?
個個都係抽到後開心到忍吾住周圍講...

你估有個情報科呀? 未放炸彈就捉住個賊呀!

原文章由 acer1 於 08-6-20 00:03 發表

非常同意。

詭辯者總會想盡辦法來把視線轉移,和該等人辯論是沒有結果的,因為該等人根本心術不正,想改變他們亦只會白費心機。

只希望其他家長,尤其是來年要抽小一的家長,不要被蒙蔽。

[ 本文章最後由 cheungll 於 08-6-20 01:14 編輯 ]

我笑到我好大聲.....
咁你想舉報人時,除通知教局外, 重要通知飛虎隊呀, 咁危險, 會做瓜人喎!

原文章由 silvia_ng 於 08-6-19 23:04 發表

哈哈, 好難講。如果個家長由抽到變冇得讀, 有得借地址黎博變冇得借, 分分鐘攪到佢痴唔痴傻唔傻, 唔洗ak47都可以做瓜人...

親戚子姪/親疏唔會影響我既價值觀。你亦唔應該將親情混為一談。如果你屋企人有 ...

原文章由 circleda 於 08-6-19 23:56 發表
你都講作弊者仔女會好淒慘, 咁佢會唔會恨你呢? 葉繼歡會一槍fei你, 但作弊者會恨你一世wor!

至於我親兄弟姊妹, 多得我父母教導, 不會有如此作為, 就算真有我會勸他自行放棄! 再三不聽我亦會舉報, 滿意吧!

...

circleda,

如果你真係咁正義, 我何止話滿意呀, 直情尊敬、佩服你呀(因我冇用,辦不到), 好過一些假正義的人.

至於"暗舉", 我之所以唔同意, 是因為我講的是舉報朋友(一個你熟識她及她的小孩的人),我會一係"不舉", 要我"暗舉", 之後見到面還要問候安慰她找到新學校未?呢種假仁假義我做不到! 除非"暗舉"後打算從此疏離甚至和她絕交. 我本人沒有虛報, 更派不到3甲, 亦反對/不齒虛報者行為.但我相信,派唔派到3甲是"整定"的,係你就係你的.

我想討論的是"舉"與"舉", "明舉"與"暗舉".請不要越撐越遠, 我所講的是舉報我們熟識的親朋戚友, 唔好找葉繼歡來講, 他們錯在虛報資料誠實, 唔係持械行劫,開AK打差佬呀.
討論至此,不再回覆.祝你的小朋友學業進步.
‹ 上一主題|下一主題