用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 伍季明上午(07-08)
樓主: hkrainbow
go

伍季明上午(07-08) [複製鏈接]

Re: 伍季明上午(07-08)

cc0524 & acandf,

係呀!小1實在好忙,考完試大人同小朋友都完全放鬆晒,妳地會用幾多時間令小朋友收拾心情返學?

Jaffma & CC0524

我會在暑假最後一星期讓女兒收拾心情返學, 我想應該o.k.最驚他習慣夜sleep.

你們會用幾多時間呀?

cc0524, acandf, Jaffma

今個星期五我會去學校買校服, 請問一星期有幾多堂體育課? 使唔使每樣2套?

又請問你地舊年有無報暑期英文/普通話班?

iq

一circle有5天, 有2堂體育課, 星期六返校要穿體育校服, 出外活動都穿體育校服.  我買了2套比我女.

舊年我有報暑期英文, 但沒有普通話班給我們報, 他們不是用普通話教中文.

好好放這暑假, 9 月你們會忙.  當然很快會習慣吧!

醒目開學勳章

acandf,

返來了!! 一定玩得很開心, 不過天氣是否很熱?? 我星期日那天同個仔去了 "香港公園" 都熱得不得了!!

醒目開學勳章

JAFFMA,

我又無特別諗呢樣野和, 我想開了學就自然會投入學校生活了!!

cc0524

玩得很開心, 天氣很熱, 有時有雨.

去公園真好熱,  但讓小孩子跑來跑去都好, 曬

醒目開學勳章

iq,

我覺得夏天既校服就可以買兩套, 特別係體育衫, 因為一個 cycle 有兩天體育堂, 我個仔仲係連續兩日, 若之後一天係星期六又又要返學的話就會要連續穿三天體育衫了, 而體育衫的質地會難乾小小, 反而平日穿的校服就會較易乾!! 若果你想睇定 d 先, 可以先買一套, 開左學覺得唔夠才再買, 荃灣福來村都有一間有得賣, 不過質地就差過金錀 d!!

因我去年是叩門進去的, 所以我仔的校服, 書本, 書包等等都是自己外出買的, 而有咩暑期班我亦不知道!!

acandf
收到, 我會好好享受呢個暑假

醒目開學勳章

acandf,

我個仔一行出公園就成頭大汗, 好似隻濕水雞咁啦!!  

cc0524
原來你係叩門入來, 咁你係唔係好遲先有結果 好慘羅, 面試辛苦嗎 (只係八卦, 好奇, 你可以唔答我家)?  hehe

醒目開學勳章

iq,

我諗我係最遲那批面試羅, 不過就係直接見校長, 並且即刻收既!

cc0524
你話既最遲係幾多月?七/八月

醒目開學勳章

iq,

如果無記錯係七月, 因為正常那些已經全部買晒書, 造晒校服啦!

cc0524 & ip,

亞仔都係叩門入,我唸叫得面試都好大機會收,除非個小朋友有好大問題,其實係因為好像今年都無比小朋友真真正正咁放過假,我怕真係好難收返隻monkey,                       

另福來

醒目開學勳章

JAFFMA,

以 "伍" 來說就可能係, 但其他小學就未必, 去年我個仔去官小見時, 最少有一百多人!!

而家真係好難講, 始終係放緊暑假, 咪由得佢地玩下先羅, 一到返學既時候, 唔係默書就 quiz 就唔到佢地唔 "歸位" 啦!!

乜維多利無 "伍" 既校服賣啦??? 我真係唔知添, 我見下午班都有家長話佢有得賣和!!

Jaffma & cc0524

暑假真要好好享受呀!

非常同意.  一到返學既時候, 唔係默書就 quiz 就唔到佢地唔 "歸位" 啦!  但我會在暑假最後一星期要我女早點sleep, 讓女習慣.

維多利亞有 "伍" 既校服買, 我剛買了套運動衣.  

醒目開學勳章

好奇問下, 你們是否知道若果我們搬了學校後是否我們改校名及換新校服???

cc0524

這問題, 去年已有人問, 但未有answer, 但我估, 多數是上午校換. 因是上午校搬.

所以我現在已有2套校服&2套運動服已足夠!

都是好奇問下! 搬了學校,p.6 派位, 是荃灣 還是葵涌, 大窩口綱, 雖然好似好早問, 只是突然想出來!   
‹ 上一主題|下一主題