用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢? ...
樓主: derek0811
go

請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

HaYi 發表於 13-10-31 09:46
其實有一點, 阿氏同自閉不同, 阿氏的人是可以同人有眼神交流同接觸的, 一般接觸不會同人有異,  只是他們常 ...

六日前消息, 我親自問的

今日問左負責同我仔做評估的政府臨床心理學家(CP),究竟阿氏保加同自閉有咩吾同。CP話以前舊制度下,無speech delay被視為高智能,加自閉就係亞氏,而有speech delay就係自閉。但多年臨床研究發展兩樣其實無大分別,亦無需分,所以最新的斷症手冊已經無左阿氏保加呢樣野。所有中自閉徵狀的一律叫ASD(即Autism Spectrum Disorder)。我仔雖然係非典型case(中吾晒,無轉圈玩車輛,無磡頭埋牆,無吾肯識朋友),不過社交手腕同感受理解就中晒自閉模式。所以臨床上一樣叫ASD

HaYi  thx for update Charlotte_mom!  發表於 13-11-1 07:55
bobbob  個spectrum其實好闊,如果無特別過份嘅社交或其他問題都唔駛太介意個評估結果  發表於 13-10-31 12:59

醒目開學勳章

四隻貓 發表於 13-10-31 10:23
我都有點疑惑. 希望大家可給予意見.
學習能力高, 好奇, 喜歡自學, 喜歡思考同發問, 是否去國際學校/IB scho ...

如果你想慳啲功同埋想小朋友短期內見成績,就揀間著重功課同考試成績嘅學校啦。

醒目開學勳章 王國長老

bobbob  個spectrum其實好闊,如果無特別過份嘅社交或其他問題都唔駛太介意個評估結果  發表於 半小時前

哎, 無問題就唔會無啦啦去評估啦
我唔介懷既, 講真, ASD又好, 唔ASD又好, 就算驗出黎結果話佢100%正常, 做媽媽既見到佢社交唔得, 都要做野架啦, 咪搵堂上lor! 不過有個結果, 學校可以正式安排支援, 出面有時d course亦指明要斷診左至可以join, 咁到時張"cert"就有用了

bobbob  如果想排吓攞政府service,點都要搵個psychologist簽個字  發表於 13-10-31 15:18

BabyISC 發表於 13-10-31 12:26
回復 四隻貓 的帖子

do u think he he is submissive?

現在幼稚園每日既功課佢都係自動自覺去完成, 做功課很專心很有效率. 功課或學術上唔駛我操心.
在校初期有多次挑戰老師同校長權威, 慢慢明白學校規舉, 現在能夠合作守規.
我估計就算去傳統小學, 功課測考多都應該無問題, 係怕佢偶爾既固執同脾氣, 仲有太多問題問會令傳統教學既老師唔喜歡.

我好同意樓上講, 樓主既小朋友其實讀邊間學校都應該無問題. 反而要盡量幫佢平衡各方面發展, 唔好只著重係學術, 多鼓勵佢地同其他小朋友溝通玩耍, 多發展大小肌肉, 體格和感統.

w_y 都講得0岩, 考學校都係一個配對過程, 到時考到邊間再揀.

回覆:四隻貓 的帖子

聽到好多好好的意見,謝謝各位參與討論。

不要讓校方知道,因為教育局表示資優小朋友一般來說成績反而強差人意,校方亦不太偏愛這類學生

資優兒童的定義,指在以下一方面或多方面有突出成就或潛能的兒童:
智力經測定屬高水準
在某一學科有特強的資質
有獨創性思考,能夠提出很多創新的意見
在繪畫、戲劇、舞蹈、音樂等視覺及藝術方面特有天份
有領導同輩的天賦才能,在推動他人完成共同目標方面有極高的能力
心理活動能力有卓越的表現,或在競技、機械技能或體能的協調有突出的天份
資優兒童會透過不同的方式表現其資優的才華。從研究資優教育的文獻顯示,一般資優生都會有以下特徵:

1.記憶力強,能夠憶述大量資料
2.語文能力高及詞彙豐富
3.好奇心強及興趣廣泛
4.思考速度高
5.思想早熟,洞悉力強
6.追求公義和完美
7.對他人及自己有很高的期望
8. 往往對別人給予的評價過度敏感
9. 對事情及人物的感情深刻和強烈
10.自我實現之動機強烈
11.卓越的領導才能

資料來源:Clark, B.(1997) Growing Up Gifted, Prentice-Hall, New Jersey, U.S.A.,教育局

資優兒童的特徵衍生出一些問題,包括:

1.對於例行的工作感到厭煩,甚至不屑一顧。
2.不喜歡機械式背誦或重覆的作業。
3.自我要求高,嚴厲自責,不能忍受失敗。
4.喜歡提出自己的意見,有時會顯得過於挑剔,不合作。
5.在不適當的時機,開玩笑或說俏皮話。
6.情緒過於敏感,可能過度反應,容易生氣,事情不順,則容易哭泣。
7.對於細節沒有興趣,不現別人想法。
8.不輕易服從權威,有時會挑戰常規或反抗權威。
9.喜歡當領導者,有時會堅持要別人跟從自己的意見。

資料來源:陳龍安(1994):「一個資優兒童的成長」創意家族叢書(4)

「資優兒童」的定義廣泛,所以此組群的兒童不論性格、能力和價值觀等都可以有很大差異,因著個人特質和環境因素的不同,某些資優兒童並沒有明顯的適應困難,而另一些則可能會遇到較大的問題。家長無須因兒童「資優」而過分擔憂或恐懼,只要根據兒童的需要,給予適當的引導,資優兒童與一般兒童一樣,多加關心都可以愉快地成長。

想問下樓主,平時有無同小朋友去公園玩同帶佢去上下社交班?佢學術上咁叻,樓主都要平衡返佢其他方面既生活WOR!唔好比咁多時間佢留係屋自己睇書,帶佢去參加多D唔同既群體活動,家長係屋企既時候多D同佢玩下其他遊戲!其實好多時小朋友咁叻,我地大人唔應該再咁注重佢叻既方面,反而應該要留意返佢比較差既地方!我小朋友無樓主個小朋友咁叻,但佢記性好好,2歲幾已經不停問我地D中文字點讀,自己學睇時間,沈迷睇世界地圖,但社交較差!我地就隔日都同佢去公園玩,帶佢去上社交班,同佢講多D其他故事書,玩其他遊戲(捉棋,打波....)令佢唔好再沈迷係地圖到!

小曳人 發表於 13-10-28 13:52
一路睇,點解咁似我....個仔!
唯一唔同,因為未同佢check IQ,我唔會自己話佢係資優住

音小簡介會校長講過, 同級小朋友能力吾同, 學習level都會吾同, 可以keep住升呢!  所以當年出咗個神童.

四隻貓 發表於 13-10-31 10:23
我都有點疑惑. 希望大家可給予意見.
學習能力高, 好奇, 喜歡自學, 喜歡思考同發問, 是否去國際學校/IB scho ...

其實真係睇性格, 有d真係坐吾定, 鍾意活動教學, 咁佢咪更出色.

有d真係坐定定學野, 同人溝通能力弱, 好堅持己見, 做group project佢會好慘, 好吾開心.  呢類讀傳統學校, 做操練功課就啱.

引用:聽到好多好好的意見,謝謝各位參與討論。 +

原帖由 derek0811 於 13-10-31 發表
聽到好多好好的意見,謝謝各位參與討論。
不如你打去教育局,資優組,尋求協助。你講你個仔的情況佢聽,睇下教育局有什麼建議。

回覆:請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢

你可試下叩新基灣,二三十年前到現在在東區都非常出名,又谷又深學術又非常强,很適合你仔仔。你可睇下佢升中派位,整體唔會比前面提及的九龍區那幾間名小差,不過可能校網問題,基灣女仔派得靚少少。

醒目開學勳章 王國長老

引用:你可試下叩新基灣,二三十年前到現在在東區

原帖由 jenjenny 於 14-05-24 發表
你可試下叩新基灣,二三十年前到現在在東區都非常出名,又谷又深學術又非常强,很適合你仔仔。你可睇下佢升 ...
谷同深唔等於適合資優,資優有自己一套想法,唔係個個老師肯包容

引用:Quote:原帖由+jenjenny+於+14-05-24+發表你

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-24 發表
谷同深唔等於適合資優,資優有自己一套想法,唔係個個老師肯包容
是啊,基灣是傳統又谷的學校,也對學生多規範,要求高,但未必適合資優,資優要額外個別拔尖及提升,學校可能要為他度身訂做個別學習計劃才能適切他的需要,或者他們也喜歡靈活變通的教法

回覆 derek0811 的帖子

恭喜樓主有資優生囝囝,點解唔試st paul co ed, DBS?一定比佢跳班。

醒目開學勳章 王國長老

charbaby 發表於 14-5-24 19:39

恭喜樓主有資優生囝囝,點解唔試st paul co ed, DBS?一定比佢跳班。 ...
認真的, 舊老闆有個朋友個仔就係資優, 讀co-ed, 小朋友有資優的煩惱: 有性格! 份份卷做完挑戰題唔做, 每次都唔合格
學校又真係見家長傾, 無留難, 學校知小朋友有學校能力, 肯照俾佢升, 無問題
不過已經成10前年嘅事了, 而家仲有無改就唔知喇

舊年我兒考小學也是全軍覆没,他在我心中是品學兼優的,所以我和他並肩作戰,爭取最後叩門機會,感恩終於有二線學校青睞。如今孩子已經開開心心享受小一生活,而且在校內成績也見出眾!
雖然考不到直資、私校,但也不用氣餒,抖擻精神!爭取最後叩門機會吧!加油!

melonfans 發表於 14-5-23 18:03
其實真係睇性格, 有d真係坐吾定, 鍾意活動教學, 咁佢咪更出色.

有d真係坐定定學野, 同人溝通能力弱, 好堅 ...
你講得好對, 選小學應該以性格而定.  

我仔仔正正有齊後者的性格, 傳統的填鴨式教育即要死讀死背反而啱佢, 讀得算幾好; 如果佢在新派的活動教學小學, 即要做project, 多presentation個隻, 佢會無哂方向和信心.  

derek0811 發表於 13-10-28 12:17
真心打聽港島區(尤以灣仔打後至柴灣)有哪些小學喜歡收學業上的資優生呢?
個仔是學術上的資優兒童, 考了5間 ...

點解吾去做評估check佢係咪資優呢? 依家只係自己評估, 未夠客觀, 亦無專業意見幫到佢.

karen55407  韋氏智能評估足六歲做才有香港版,較適合  發表於 14-5-24 22:57

Jane1983 發表於 13-10-30 13:42
甘猛料,好難相信無學校收!?

我都係咁諗!  最主要無性格問題, 資優近乎0.000000001!
‹ 上一主題|下一主題