用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真人真事~ 對海洋公園血的控訴
樓主: noeyesee2007
go

真人真事~ 對海洋公園血的控訴 [複製鏈接]

明明見到個摩天輪咁勁仲比個仔玩,最離普兩公婆都無一個願意陪個仔玩,現在出了事又周圉嘈揾人負責任,有這樣不負責任的父母才是最不辛!

就算比你嘈到賠到錢,會駛得安心嗎?真係覺得唔關自己事嗎?

[ 本文章最後由 acer1 於 07-12-8 19:05 編輯 ]

多年前訂下的安全標準有問題,現在小朋友的高度同多年前有出入!不大相信122cm的小孩子可以玩大機 動 遊 戲!!

原文章由 77777 於 07-12-8 17:03 發表
個媽咪最大的錯係信錯海洋公園的所謂安全標準, 如果我地去海洋公園玩, 唔信佢d安全標準, 又信mud野呢??

佢地只係列明超過某個高度就可以玩, 咁即係佢地認為係安全啦......咁點解可以"郎"倒周圍撞, 佢地應該熟架機多 ...
;-) ;-) ;-) ;-) ;-)

我都希望你的兒子能早日康復。

原文章由 ZZdaphne 於 07-12-8 15:39 發表
意外發生,唔理責任是誰,
海洋公園都要妥善處理。

agree

原文章由 77777 於 07-12-8 21:02 發表
我諗唔係錢的問題, 但起碼海洋公園應道歉, 個摩天輪咁勁, 無安全蒂, 大人一定不會受傷嗎??  

從前港鐵有跳軌自殺事件, 人地都識加玻璃門, 雖然后知后覺, 總好過唔知唔覺, 摩天輪既然係發生左意外, 就證明有危險存在 ...

海洋公園當然應該要改善,但係當時見到咁危險,好多大人都唔夠胆玩,點會求其問人哋話身高夠,就推個仔去玩,連陪個仔都廢事,難怪別人會以為他們搏賠償!

我覺得就算佢夠高`
都5應該俾佢去玩呢D成人玩GE機動遊戲LOR!
海洋公園有兒童王國`
你個仔真係想玩GE可以去果到'
同埋佢得6歲咋WO-3-
你都咁放心俾佢自己1個去玩?!
同埋你有冇話俾D職員聽你個仔得6歲?
我覺得除左果到D職員高估左你個仔之外`
你都1樣高估左佢.
其實根本2個都有錯!

Is this the same case?

http://hk.news.yahoo.com/071208/12/2kyy0.html

原文章由 acer1 於 07-12-8 23:11 發表

海洋公園當然應該要改善,但係當時見到咁危險,好多大人都唔夠胆玩,點會求其問人哋話身高夠,就推個仔去玩,連陪個仔都廢事,難怪別人會以為他們搏賠償! ...

嘩,越扯越遠.......大人驚未必細路仔會驚......好似我驚跳樓機,我唔陪佢玩,就係唔理佢?邊個'別人'以為佢博賠償呀,係咁諗真係涼薄呀

事情發生左,安慰下個阿媽都無,一味個個指住話佢唔啱,點解海洋公園有唔啱你地唔focus係海洋公園果邊呢?要係個阿媽身上灑salt呢?唔通海洋公園果邊真係唔駛review個高度限制咩?

如果有一日,係電梯發生左意外,會唔會話唔應該撘電梯呢?有無搞錯呀?

今天蘋果

海 洋 公 園 瞞 事 故   機 電 署 遺 憾

發 生 機 動 遊 戲 傷 人 意 外 的 海 洋 公 園 , 被 機 電 工 程 署 揭 發 隱 瞞 事 故 。 機 電 署 表 示 , 前日 接 受 傳 媒 查 詢 時 , 才 知 悉 上 周 日 曾 發 生 太 空 摩 天 輪 傷 人 意 外 , 對 海 洋 公 園 沒 有 按既 定 程 序 即 時 通 報 感 到 遺 憾 , 已 責 成 對 方 日 後 要 即 時 通 報 事 故 。

一名青年在網上自稱黑社會成員 - 罪成;

一名男子在網上意圖組織快閃強姦黨, 雖然沒有行動 - 罪成;

根據香港法例575章:

以任何方法傳達或提供任何他明知或相信是虛假的消息予另一人

可被判有罪.

其實有沒有罪都事少, 教壞小朋友是事大, 父母自己都講大話, 如何以身作則.

若果你覺得是事實, 請站出來向各大傳媒報告, 還你自己一個清白, 或者由是由我向警方舉報好些呢?

原文章由 77777 於 07-12-8 17:27 發表
在跌纜車時, 我們剛在等纜車, 在等候的人都議論紛紛說纜車跌死人.....

我當年只是讀小學五, 六年級, 當在班房和老師一起提及這件事時, 更有一位同學指出他的舅父便是負責"汁一家人屍"的工作....

...

原文章由 Sindy 於 07-12-9 02:18 發表

嘩,越扯越遠.......大人驚未必細路仔會驚......好似我驚跳樓機,我唔陪佢玩,就係唔理佢?邊個'別人'以為佢博賠償呀,係咁諗真係涼薄呀

事情發生左,安慰下個阿媽都無,一味個個指住話佢唔啱,點解海洋公園有唔啱你地唔f ...

6歲細路跟本就唔識判斷,係自己都驚仲推他去玩,唔係博賠償就係搏好彩。

我後生果時見到這個冇安全帶摩天輪都唔敢玩,其實大家都有責任。

Carman_mami:

我贊成妳0既講法, 規距係人定0既(夠高就玩得), 但都要睇番實際情況, 我相信大部份媽咪唔會夠膽比一個六歲小朋友自己上呢架魔天輪玩, 所以我個人睇法, 家長0既責任大好多....(希望唔好介意我講出感受)

原文章由 Carman_mami 於 07-12-9 01:03 發表
你Say yes俾過仔仔入去玩,我覺得個責任係你個度.
~只要有夢想,凡事可成真~

我都想講下~我好記得我呢世女只係玩過一次,當時係因為我細佬(大約6歲左右)扭計話要玩,我媽見部野停左係度,以為係普通魔天輪咁轉,就叫我陪細佬玩,(我大佢4年,我10歲左右),我當時同細佬入到車箱入面,我坐後,佢坐前(我攬住佢),一開動,嘩....不得了,細佬跟本唔夠力捉住d鐵支,而我不停同佢講:{隻腳快d申直"橕"住前面}而我都用力捉住兩旁既鐵支,用對腳夾實我細佬,但我地兩個都係個車箱入面撞來撞去,嘩~我對手臂痛到,"失頭哥"都魚曬,果兩分鐘好似過左兩粒鐘咁長,細佬一落車就即嘔....而我,勁腳軟~我仲好記得落車果刻我媽,我嫲嫲衝埋黎,面都青曬,問我地有無事...我地口就話無事,但以後見到呢部野都驚驚.......
6歲小朋友跟本唔岩玩....唔夠重,唔夠力去"橕"住,當時如果唔係我係度,我細佬都應該好似樓主個仔咁......即使我陪佢玩,我都撞到傷曬,入面咩安全野都無,撞都撞到內傷啦,真鄧樓主仔仔慘....亦令我諗起呢個恐怖既經歷~所以以後各媽媽都要小心d幫小朋友選擇機動遊戲....如果可以都一定要陪佢地去玩,無得陪咪唔玩囉~

原文章由 Sindy 於 07-12-9 02:18 發表

事情發生左,安慰下個阿媽都無,一味個個指住話佢唔啱,點解海洋公園有唔啱你地唔f ...

討論區每個人都可發表正或反意見,
有多人不認同樓主的反意見也是正常,
畢竟是樓主片面之詞,也不見得涼薄。
"越扯越遠"閣下也幫了一把,
因為你也回應過"南京大屠殺feel"。
夠遠吧?

原文章由 boying 於 07-12-9 15:32 發表

討論區每個人都可發表正或反意見,
有多人不認同樓主的反意見也是正常,
畢竟是樓主片面之詞,也不見得涼薄。
"越扯越遠"閣下也幫了一把,
因為你也回應過"南京大屠殺feel"。
夠遠吧? ...

真榮幸可以幫bk吸引到新國民加入................

醒目開學勳章

我覺得雙方都要負責任,負較大責任的一定是父母。我成人也不夠膽坐的,居然可讓一個六歲小孩坐,有問題嗎? 就算加了安全帶,我相信都不會適合小童的。
上月底,我帶小兒(他7歲半,但相信不及樓主的小孩高和大膽)到迪士尼,我也看見一個內地6歲小孩自己玩 (我是親耳聽見職員和那女孩的對話的) 一個類似小飛象的飛船機動遊戲,而小兒卻要站在一邊看了數次,才說肯上去玩,當然是由我陪同啦!
你大可說我小兒膽子小,但相對地,他的安全意識卻比樓主高。
高度是給一個最低要求,不是一個標準要求,我相信外國一個3歲小孩都會比小兒高,但並不代表能力比小兒高,對嗎?
我又不排除有些人有虛榮心,覺得他們的小孩能力很高,比同年齡小孩高許多呢!

這些事,在外國也時有發生。

致於有人提及掉車廂事件,我不是不相信,但我只相信證句,人云亦云的我不會相信。所有提及的都是等車的人說,有沒有人親眼看見車廂掉在山下? 我不相信來回四條線,數十個車廂,那麼多人,沒有一個站出來說出事實,或有人拍到照片,給我們看到。

不過,我都希望樓主的兒子,只是一些小小傷,早日康復。亦希望這次意外得到披露,能夠另大家作為一個警惕,以後做事,要三思而行,量力而為。以後也沒有同類型事件發生。
‹ 上一主題|下一主題