用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選
樓主: Mrsleaf
go

12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選

其實想八下寶血有咩唔好? 點解個個派到都掉頭走咁....
我見佢視學報告話中英數遠高於全港水平, 照計成績唔差bor....

Re: 12區Marymount/St.Paul's/St.Francis你會點選

第二輪:甲部(如果你填左咁)mm/sp,sf,咁你派左sp/sf,咁你乙部第一志願係乜都無用架啦,mm係乙部(當你係本區).機會係大過甲部的,所以甲部第二三志願,你要諗,如果入左既話,都比乙部第一志願好既話/一樣咁歡喜,就可以填埋,唔係既話,就漏空佢
p.s.甲部學校係邊區都得

ckckcktina 寫道:
唔該晒你地咁多位既指教啊.    
因為其實我又心儀聖心. 咩唔係響甲部頭3個可以跨區, 乙唔得咩? 咁想問下, 係唔係甲填左心儀, 乙就唔得啊? 請賜教!

其實寶血成績並不差,升中派位結果都頗理想,只不過校舍較細及殘舊,活動空間不足,所以不太受歡迎,小女是2004年度畢業生,當年不少學生派往聖保祿,香港真光,SFCC及庇理羅士等英中。
  [quote]
Charlotte_mom 寫道:
我見佢視學報告話中英數遠高於全港水平, 照計成績唔差

我女有幾個同學仔以前讀寶血
而家讀SFCC
第一年英文追得好辛苦..
讀聖雅各果d同學仔又係..
反而讀SF小學英文麻麻地果D又唔係話真係要追得好辛苦

我鄰居+我唔鍾意寶血.. 係因為有時我地都見到d 寶血學生都幾頑皮
通街走, 亂過馬路, 講粗口, 蝦蝦霸霸...
可能只係少數學生會係咁
但都幾

但係我見佢地成績表,好多b grade,少少a,咁都係band3生呀...
kikisally 寫道:
其實寶血成績並不差,升中派位結果都頗理想,只不過校舍較細及殘舊,活動空間不足,所以不太受歡迎,小女是2004年度畢業生,當年不少學生派往聖保祿,香港真光,SFCC及庇理羅士等英中。
  [quote]

我個女宜家都係讀緊SFCC,
中一時英文也不是追得很辛苦,
反而頗輕鬆,也很開心,
上課時也聽得明老師的講解,
不是你所說的那麼差。

至於寶血的校風也不是這麼差,
每一間學校都有乖巧和頑皮的學生,
所有我都贊成你所說的,
可能只有少數學生是這樣。
tmlklstkjtrl 寫道:
我女有幾個同學仔以前讀寶血
而家讀SFCC
第一年英文追得好辛苦..
讀聖雅各果d同學仔又係..
反而讀SF小學英文麻麻地果D又唔係話真係要追得好辛苦

我鄰居+我唔鍾意寶血.. 係因為有時我地都見到d 寶血學生都幾頑皮
通街走, 亂過馬路, 講粗口, 蝦蝦霸霸...
可能只係少數學生會係咁
但都幾

你對BAND 3的定義是什麼呢?
其實B級的成績是80-89分,
不可算是差。
Sindy 寫道:
但係我見佢地成績表,好多b grade,少少a,咁都係band3生呀...[quote]
  [quote]
[/quote]

醒目開學勳章

Sindy,

我想請教你如果無心跨區, e.g. 我想入st. francis', 若自行派位唔得, 係咪應該在統一派時 甲部第一志願填st. francis', 第二,三志願漏空,  乙部第一志願再排 1)st. francis' 2) 其他想入的學校呢?      

醒目開學勳章

ckckcktina,

對不起, 我都不大清楚為何會這樣, 或許你再做多次, 可能你copy 多咗 那段 "url=".
ckckcktina 寫道:
Mrsleaf,

想請教下你點解我整個bir. bar有個url=出現既? 我係唔係整錯d咩啊?  

hihi

我今年入讀st.francis 小一過往經驗及朋友經驗,不需要太擔心,2000年出生年高,我都怕自己第一選會落空,最後我以首名子女+適齡兒童=15分第一round已入st.francis最重要交form時copy女兒k2-k3成績表夃近照一張,若2round 都落選只需卟門有�日會校長interview,努力吧希望你成功,不過明年轉全日都會好多人選這校.如果你問我我會覺得這校比較純穙一点已且ゆ學部出了9a學生,若有問題可以pm問我

hilouey       

kikisally,

我自己都識幾個由寶血升上黎SFCC的學生
她們雖然會追得辛苦(佢地話)
但係我覺得佢地真係好勤力
這點是很值得稱讚的!

你女現在form 幾呀?

我個女現在是FORM 3學生,
中一中二時也讀得頗輕鬆,
升中一時很快就能適應英語教學。

而且今年也有1個9A,3個8A和一個7A,
成績也算不錯。
kikisally,

我自己都識幾個由寶血升上黎SFCC的學生
她們雖然會追得辛苦(佢地話)
但係我覺得佢地真係好勤力
這點是很值得稱讚的!

你女現在form 幾呀?

我對band3既定義,咪就係政府定果個囉......唔好執著字眼啦....我親戚個女係寶血畢業...佢都唔比佢細女返入去.....去左第二間.......係囉,我都好奇怪,80-89分理應唔差,但點解係band3呢(根我姑奶話我知)......
不可算是差。[quote]
Sindy 寫道:
但係我見佢地成績表,好多b grade,少少a,咁都係band3生呀...[quote]
  [quote]
[/quote][/quote]

kikisally,

係呀, 我諗上屆會考係學校咁多年考得最好架喇
你女是我女的師妹..哈哈

係呀,應該係咁,但我覺得你乙部放sf第一,咁你甲部都可以試下填d熱門既學校,eg mm,聖士提反女校....,因為乙部你都十拿九穩,所以甲部可以高風險囉.....唔駛side左個機會呀(我見有人真係中到架)
Mrsleaf 寫道:
Sindy,

我想請教你如果無心跨區, e.g. 我想入st. francis', 若自行派位唔得, 係咪應該在統一派時 甲部第一志願填st. francis', 第二,三志願漏空,  乙部第一志願再排 1)st. francis' 2) 其他想入的學校呢?      

係呀?
其實依間學校都差唔錯嫁喇,
不過就低調左D,
好似好多人都唔識依間學校咁。

我個女讀中一個陣都有個9A有個6A,
今年真係算最好!
可惜學校唔俾補十科
kikisally,

係呀, 我諗上屆會考係學校咁多年考得最好架喇
你女是我女的師妹..哈哈

但我覺得依間真係唔算差,
我個女以前都讀得好開心,
而且視學報告中英數都係高於全港平均水平,
只係校舍比較細同埋舊。

但唯一唔好既就係直屬中學係中中,
依點可能好多家長都唔鍾意,
但我個女升中個陣好多人都會去揀其他學校,
成績唔係太差既都入到英中。

女仔就入到ST.PAUL,真光,庇理羅士,英華,SFCC,寶血女子中學等等。
男仔都入到皇仁,tsk,聖保羅等等。

而且寶血的老師都好NICE,有耐心!
Sindy 寫道:
我對band3既定義,咪就係政府定果個囉......唔好執著字眼啦....我親戚個女係寶血畢業...佢都唔比佢細女返入去.....去左第二間.......係囉,我都好奇怪,80-89分理應唔差,但點解係band3呢(根我姑奶話我知)......[quote]
不可算是差。[quote]
Sindy 寫道:
  [quote]
[/quote][/quote][/quote]

kikisally
我都覺好低調呀
拎d咩獎咩獎都唔會點公開
只係學校MA先講

學校唔比讀10科都係好既
眼見阿女讀9科都咁辛苦
如果有得報10科.. 讀得更辛苦
依家學校幾好喎, form 1 中英數分5班黎教
我都幾鍾意呢間學校!

另外我想問下你, 寶血小學會唔會收返哂寶血幼稚園既學生?

我就是一個人版, 抽到寶血, 即時有d 想死的感覺, 我吾覺寶血有d 乜好, 只係中文小學已經不是我選擇之內了.. 對我來說由中小上英中係會較辛苦的, 當有得揀之際, 徙細去適應會冇追得咁吃力.

我見佢視學報告話中英數遠高於全港水平, 照計成績唔差bor....

係呀,今年form 1中英數分左五班黎教真係幾好嫁!
個科pshe都係有兩個老師一齊教。
我個女中二個陣pshe個project learning都做得好開心!

寶血小學都唔會收哂寶血幼稚園嫁喇!
因為好多人都會去揀其他學校。
但據我所知今年都有成五十多個人入番寶血小學呀
kikisally
我都覺好低調呀
拎d咩獎咩獎都唔會點公開
只係學校MA先講

學校唔比讀10科都係好既
眼見阿女讀9科都咁辛苦
如果有得報10科.. 讀得更辛苦
依家學校幾好喎, form 1 中英數分5班黎教
我都幾鍾意呢間學校!

另外我想問下你, 寶血小學會唔會收返哂寶血幼稚園既學生?
‹ 上一主題|下一主題