用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學通過叩門招的學生是否都是最優秀的學生? ...
樓主: Arabellahk
go

小學通過叩門招的學生是否都是最優秀的學生?   [複製鏈接]

adriantai 發表於 18-7-2 08:24
其實, 係貧窮家庭長大既小朋友解難能力ㄧ般夠高(emoji)
不一定

Arabellahk 發表於 18-6-30 15:40
小學通過叩門招的學生是否都是最優秀的學生?

一定唔係啦,部分叩門位一早就比人預訂左啦,校長都係人,都有人情需要還,都有滴面需要比。

回覆樓主:

小一叩門不全是考學術!

回覆樓主:

回覆 jumphigh 的帖子

叩門都有不同情況! 是直資靠自己能力去叩門, 還是大抽獎不成功之後去叩門!我認為前者比較難一點, 面試人數會是好幾倍! 第二後者學校的校長還可以幫小朋友出手。 所以直資叩門一般嚟講是比較難度高一點的, 撇除所有什麼識人預訂等等,所以直資叩門會比較優秀一點!
不過姑勿論那一種叩門的學生是否更優越, 家長用心的培育更是重要!

sunnymama2 發表於 18-6-30 21:55
事實,我係講事實,識幾個小一叩門入去的,學校成績亦唔見好突出,升中只係band 2生。講到將來的野,邊個 ...

其實傳統直資,考小唔多考學術,應該唔少人知。

佢哋要搵學術成績好既,昇中外援要幾多有幾多,而且資源填足,亦可以昇小後自己慢慢培養。

佢哋考小要搵既,係學習能力高,培養佢哋有自己學校SIGNATURE 果種素質,簡言之,係果個格。

retriever 發表於 18-7-5 07:48
其實傳統直資,考小唔多考學術,應該唔少人知。

佢哋要搵學術成績好既,昇中外援要幾多有幾多,而且資源 ...

不好意思,無意冒犯,只是有感而發。本人是今屆考生媽咪,考完小一後,覺得學術好緊要。 直私大部份有考學術,只不過唔係做卷係面談,如讀句子, 起碼超過一半人識讀,但老師點分Fail/Pass/Merit/Distinction 呢?pass 容易,但點拿Distinction先至係問題,流不流暢? 發音準唔準?  僅僅識是不夠的。

囝讀名幼,校內成績良好,學校教過的都會識,性格主動對答有條理,學術無超前但亦無落後,本人主張不催谷,所以沒有外補,常常陪讀但沒有刻意強迫囝囝認字,理念係培養閱讀興趣,自知龍年競爭大,所以一二線直私都有報考,可惜全軍覆沒。

全軍覆沒後檢討原因,覺得問題出於囝囝學術只是Pass之類別,未能突圍而出。考不到直私唯有預備叩門,叩門比考直私更重學術,我醒覺後開始自行教囝囝學術,加外補PHONICS,真的要超前教才能令佢覺得讀那些書/句子, 計那些數是非常簡單,一看就識,才有機會突圍。之後叩門9間, 收左6間, 1間WAITING, 1間REJECT, 1間無去2ND IN。

現今考小一,是同同輩競賽,好不健康但是現實,學術是Filter一大部份人,之後2ND IN才是展現個性連學術都過唔到,只能望門輕嘆。 發現身邊同學仔未能有OFFER的, 全部是那些媽咪錯誤以為學術不太重要的。

回返主題, 我覺得透過叩門入學的並不一定最優秀,只不過他們有所準備而已。

archinma    發表於 18-7-18 12:18
Arabellahk    發表於 18-7-7 00:07

HAPPYT 發表於 18-7-5 15:04
不好意思,無意冒犯,只是有感而發。本人是今屆考生媽咪,考完小一後,覺得學術好緊要。 直私大部份有考學 ...

學術和面試表現缺一不可
有成功考過直私的在這兩方面都做得不會差
真係老兵打新兵
就算叩門係1個打20個
玩Group In的話未坐落張椅已秒了10件
答問題看反應談吐學術就已十拿九穩
睇埋學校、成績表、獎狀
老師校長就收得工

未到收入學form跟本冇人會知你有冇手揸幾多間直私
如校長知道你有直私都要轉過尼只會加誠意分
冇乜可能會減分...
好現實o既社會...

不好意思,無意冒犯,只是有感而發。本人是今屆考生媽咪,考完小一後,覺得學術好緊要。 直私大部份有考學 ...

現實就是這樣,說得好。

回覆 HAPPYT 的帖子

認同,用學術能力評估小朋友就是最直接簡單,能在短時期內選拔出小朋友出來,事實都是比較"客觀" 的方法,減少老師之間主觀性的不同,
我以前都天真地相信學術不是最緊要,考完直私,就完全明白,學術能力一定行先,
其次再考慮性格是否適合等,所以,認清方向要考直私的話,請好好裝備學術能力。

最後女兒成功叩門,已覺萬幸。
我更覺得如女兒半年前考直私,都能表現出現在的學術水平,應該會多好多OFFER。

janice_hahahehe 發表於 18-7-6 00:00
回覆 HAPPYT 的帖子

認同,用學術能力評估小朋友就是最直接簡單,能在短時期內選拔出小朋友出來,事實都是 ...
多謝,真係要親身參與呢個小一GAME才易有共鳴。

即名幼課程都唔足以應付面試學術要求?你覺得邊方面最難?係咪一定要外補先得?謝謝你

pizzafat 發表於 18-7-6 19:11
即名幼課程都唔足以應付面試學術要求?你覺得邊方面最難?係咪一定要外補先得?謝謝你
...
個人意見, 絶對不夠,不一得要外補,但父母一定要自行添加教授小朋友。

以上是我個人感受,或者我亦客觀數據分析下,九龍三間比較出名名幼, kv(~600人), st cat (~700人), Lh(~400人), 還有其他學術程度都好好的私幼, YORK、崇真、劍鸣等等.............太多不能儘錄.........還有一批讀學卷但天資聰敏或父母悉心栽培的............

這一群人, 大部份都會參與小一遊戲,少說也有3-4仟人,跟這一批人在競爭, 你如何在這批人突圍才是重點, 不要以為用個性就能在半小時或更短時間內就能從這幾仟人中被挑選出去2ND IN。

考小最難的地方是你不知道對手有幾強勁, 當你以為一個小朋友識咁多野已經很利害的時候,原來人家已經超前得更遠。很不健康但這是現實。

Arabellahk    發表於 18-7-7 00:09

HAPPYT 發表於 18-7-6 20:29
個人意見, 絶對不夠,不一得要外補,但父母一定要自行添加教授小朋友。

唉,現實遊戲我都知係咁玩,所以希望早啲預備,如不外補,要以小一程度為標準嘅學術程度?

中英數有無話邊樣最重要?再次謝謝你

pizzafat 發表於 18-7-6 21:03
唉,現實遊戲我都知係咁玩,所以希望早啲預備,如不外補,要以小一程度為標準嘅學術程度?

中英數有無話 ...

語文較重要,仲要有合作性、基本禮儀等等

pizzafat 發表於 18-7-6 21:03

中英數有無話 ...
我全軍覆沒,真的不好意思教人.......等其他成功媽咪分享經驗吧。

fishball_cream 發表於 18-7-6 22:43
語文較重要,仲要有合作性、基本禮儀等等

明白,謝謝你呀

jumphigh 發表於 18-7-3 16:28
家長自己覺得係就得啦

Arabellahk 發表於 18-6-30 15:40
小學通過叩門招的學生是否都是最優秀的學生?

好多扣門有筆試,基湾甚至2小時,我估呢班小朋友是比較內向,外型不討好考面試不吃香,但去到埋身肉駁講成绩就香顯示出來。

HAPPYT 發表於 18-7-6 20:29
以我嘅經驗,識得唔少幼稚園或初小時鈍鈍笨笨既小朋友,去到高小或中學時先發揮出嚟,反而初初叻果班,唔少人一路讀一路跌。真人真事。
‹ 上一主題|下一主題