用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男仔 B1 尾,住東區,中區校網
樓主: KNKBOX
go

男仔 B1 尾,住東區,中區校網 [複製鏈接]

bobbob 發表於 18-7-3 09:57
我估你都唔係好熟,不嬲sls都預留好多位俾小學部,不過每年肯升上去嘅唔多,始終中學部成績麻麻,唔同st cl ...
講得啱,小學部叻既學生唔想升上中學部呢個問題,SLS比高記更嚴重。

bobbob 發表於 18-7-3 09:57
我估你都唔係好熟,不嬲sls都預留好多位俾小學部,不過每年肯升上去嘅唔多,始終中學部成績麻麻,唔同st cl ...

Again! 你經常用以往的經驗去評估現時的形勢!你點樣可以肯定SLS小學部B1生明年大多唔楝自己中學出去搏?你知唔知明年中西區升中多左幾多人?就算去搏的又有幾多人?

醒目開學勳章

pccw2017 發表於 18-7-3 16:10
Again! 你經常用以往的經驗去評估現時的形勢!你點樣可以肯定SLS小學部B1生明年大多唔楝自己中學出去搏? ...
無嘢再補充,如果你小朋友係中西區band 1生,來年升中揀sls做乙1,真係代其他中西區小朋友多謝你

回覆 bobbob 的帖子

我識嘅11網的band 1仔都冇乙一揀sls

王家爸爸    發表於 18-7-4 08:39

pccw2017 發表於 18-7-3 16:10
Again! 你經常用以往的經驗去評估現時的形勢!你點樣可以肯定SLS小學部B1生明年大多唔楝自己中學出去搏? ...
如果你小朋友係SLS小學部既B1生(尤其係B1A、B1B),我建議你除咗聽老師講之外,花啲時間分析下區內既實際形勢。都係嗰句,記住,係升中問題上,你同老師係有一定既利益衝突既,所以需要客觀、認真咁分析。另外,最好係同上屆既師兄了解升中情況,同埋佢哋升中之後既情況。
如果你小朋友係其他小學既話,其實情況都係一樣,你同老師一定程度上都係有利益衝突既,所以一樣需要客觀、認真咁分析實際升中形勢,同上屆既師兄既家長多啲溝通,一定無壞。
當然,如果你小朋友係SLS小學部既B2生(或者B1C邊緣人),我建議你唔好諗咁多,一定要揀返SLS。

bobbob    發表於 18-7-4 09:06

7788958 發表於 18-7-4 08:33

講真11網既Band 1仔,老師通常建議KC、SJC,甚至係RC、QC、TSK,然後用SLS或者聖呂做保險線。老師想小朋友乙三揀SLS或者聖呂,純粹係想升頭三選擇既比例,數字上好睇啲。如果你堅持揀多一、兩間之後,再用SLS、聖呂包底,老師都唔會點反對。

醒目開學勳章

7788958 發表於 18-7-4 08:33

我都唔識

bobbob 發表於 18-7-4 07:42
無嘢再補充,如果你小朋友係中西區band 1生,來年升中揀sls做乙1,真係代其他中西區小朋友多謝你 ...

真是無語了(emoji)我幾時講我簡SLS做乙1?我講緊轉區喎!

回覆 Jessy 的帖子

金中英都好深, 因全部科是跟dse模式,出法出卷, 但都好可用6 年适應, dse就變容易. 今年中一好多科已加英文內容教及考, 如地理,音樂, 數學, 科學. 所以有好多機會接觸英文. 英文閱讀功課是看英文報紙, 如現在2A的它, 那英文都不差, 英耹聽更加深要聽後作文又要分析內容後寫答案, 所以小人合格. 老師都不錯, 多了些年青有心的老師,由其社工,初中sens 組中的負責人超有心. 我覺得仔沒選擇錯, 但如成績無2A或以上, 讀得比較辛苦由其中英.

candyreeve 發表於 18-7-5 23:00

金中英都好深, 因全部科是跟dse模式,出法出卷, 但都好可用6 年适應, dse就變容易. 今年 ...
感謝你回覆我, 又很詳細解釋, 因為我仔對中文無信心, 所以想有多幾科係英文教, 覺得會容易D溫書, 所以才有以上的顧慮.  
咁金文泰如果主科不合格, 升唔升到班? 例如中文科唔合格駛唔駛留班??
希望每天開心渡過 ;-)

不需留,因每班得2位留. 英文教的科全年都只是筆記3,4張,數學多些. 可外出補中文

老師話多數金中文dse都會合格,如想勁如5**就要努力

candyreeve 發表於 18-7-6 00:50
老師話多數金中文dse都會合格,如想勁如5**就要努力
唔駛老師話都知道,正常既小朋友,只要足夠努力,讀B3學校都可以有啲科目攞5**,問題係點先可以有足夠努力。

回覆 candyreeve 的帖子

我想問金文泰除中英文科, 其他學科的課本, 是用中文還是英文呢?
會唔會跟成績分班, 設有英文班用英文課本呢?

回覆 smartcash 的帖子

全中文,因中文學校無英文班, 中一起全跟成績分班

smartcash 發表於 18-7-6 11:50
回覆 candyreeve 的帖子

我想問金文泰除中英文科, 其他學科的課本, 是用中文還是英文呢?
100%全中中,除咗英文外,全部用中文。

回覆 王家爸爸 的帖子

對不起, 除英文外今年中一好多科已加英文內容教及考, 如地理,音樂, 數學, 科學.

candyreeve 發表於 18-7-7 01:39
回覆 王家爸爸 的帖子

對不起, 除英文外今年中一好多科已加英文內容教及考, 如地理,音樂, 數學, 科學.  ...
升格,會有英文班?

請問即是如band 1成績,男抽英皇機會大嗎?

candyreeve 發表於 18-7-7 01:39
回覆 王家爸爸 的帖子

對不起, 除英文外今年中一好多科已加英文內容教及考, 如地理,音樂, 數學, 科學.  ...

謝謝。
‹ 上一主題|下一主題