用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【讨论】政府派位的喇沙小學為什麼能培養這麼多優才? ...
樓主: Kevin_ZHANG
go

【讨论】政府派位的喇沙小學為什麼能培養這麼多優才?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

mcl203 發表於 18-6-8 11:16
仲要咁分,可能又要計入埋本區地價,家庭收入中位數,同區強校%,好煩喎~~~
...
見大家講升值率咁2x%到60%,係好大好大嘅%%%
恐龍家

akys 發表於 18-6-8 11:21
小一至小四多不可人離開,有冇插班生?
有朋友女兒選擇唔昇,話唔鍾意咁嚴咁死板咁話。
...

有插,但最多都係一級一個,五六年級應該唔收。

小曳人 發表於 18-6-8 11:22
見大家講升值率咁2x%到60%,係好大好大嘅%%%

咪講左計埋樓價可能準D囉~~~

1998Ruby1998 發表於 18-6-8 11:23
有插,但最多都係一級一個,五六年級應該唔收。
呢幾年既留班人數, 好似同以前有D分別喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:27
呢幾年既留班人數, 好似同以前有D分別喎?

但係留班記得應該都係一個起兩個止。
的確以前少好多留班 case,中學另計。

1998Ruby1998 發表於 18-6-8 11:30
但係留班記得應該都係一個起兩個止。
的確以前少好多留班 case,中學另計。
...

以我所知, 近年小一都已有人要被留班了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-8 11:31
以我所知, 近年小一都已有人要被留班了!
喇叭(中)行另一種方法,冇留班。估計用盡留班位收外來生。

akys 發表於 18-6-8 11:40

喇叭中一嘅留班位唔只用嚟收成績好嘅叩門生,仲有校外體藝學生及少量本身小學未能透過派位升上書院嘅B2學生。

呢個方法真係冇諗過添

rai_fc 發表於 18-6-8 11:15
回覆 1998Ruby1998 的帖子

SMCC complains SMCS students not up to standard after all of them get prom ...
我女已經投訴班中有同學上堂懶散,唔集中...態度又差,影響學習氣氛

升得上LSC讀中一,大部份已經係B1及少量B2學生,成績唔達標已經入唔到LSC,所以學生係唔需要留班,而唔係學校冇留班。

Soundervolt 發表於 18-6-9 11:56
升得上LSC讀中一,大部份已經係B1及少量B2學生,成績唔達標已經入唔到LSC,所以學生係唔需要留班,而唔係 ...
寫到明㗎

Eat_Sleep_Play 發表於 18-6-9 11:48
我女已經投訴班中有同學上堂懶散,唔集中...態度又差,影響學習氣氛  ...

青春期對小朋友變化好大,阿仔有位同學小學時係乖乖仔,升咗上中學之後變咗小魔怪,我另一朋友囡女亦本來係斯文乖乖女,升上B1中學又變得懶散,成日掛住扮靚、上社交網站、追星,讀咗一年唔掂轉去讀書國際學校。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-6-9 12:37

akys 發表於 18-6-9 12:00
寫到明㗎

寫喺邊道?小學家長會校長都提及留班比升班困難,因為EDB只會俾津貼學校嘅學生喺整個小學及中學各有一次留班機會,仲要學校認為留班對學生有幫助先至會留班(留班需要上報EDB),入得到呢間B1a學校嘅學生要大量留級(7班X3位=21人)?我仲未見到呢個現象。

Kevin_ZHANG 發表於 18-6-7 15:44
回覆 siden 的帖子

虽居香港多年,但不会讲广东话,因工作全英文。刚转换成了繁体字,如您还是读不懂,实 ...

你的英文,中文和普通話都咁好,是現在國內大企業在香港分行最想找的高級管理人的人材。你一定是收入高的國內公司高級管理層。

很多名小的家長(包括喇沙),家長都會自己投放資源找私人教小朋友,不是單靠學校的訓練。

回覆 Soundervolt 的帖子

其實有無數據,中三因為成績比較差而揀唔到自己想讀嘅科嘅同學,有幾多係Band2上書院嘅學生?

tpmon 發表於 18-6-9 12:15
你的英文,中文和普通話都咁好,是現在國內大企業在香港分行最想找的高級管理人的人材。你一定是收入高的 ...
I know a guy who knows a guy who s from china.  個仔Kg 已C補,奬杯多到一個櫃都裝唔哂

A-Mum 發表於 18-6-9 12:29
回覆 Soundervolt 的帖子

其實有無數據,中三因為成績比較差而揀唔到自己想讀嘅科嘅同學,有幾多係Band2上 ...
呢點並冇數據,因為中學係分set上課,所以已經唔會label學生既banding。

A-Mum    發表於 18-6-9 12:55

Eat_Sleep_Play 發表於 18-6-9 11:48
我女已經投訴班中有同學上堂懶散,唔集中...態度又差,影響學習氣氛  ...

呢個我都見識,十個學生,四個訓緊覺,兩個玩電話,一個畫畫,兩個抄功課,得一個聽書。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-6-9 13:31

tpmon 發表於 18-6-9 12:15
你的英文,中文和普通話都咁好,是現在國內大企業在香港分行最想找的高級管理人的人材。你一定是收入高的 ...

喇沙小學同其他香港傳統名校一樣,除咗軟硬件都有唔錯嘅質素之外(講得太多會變high sell,所以下刪三千字),學校嘅教育系統、文化、傳統同提供到俾學生嘅視野及全人教育方針亦係關鍵所在。呢尐都係令學生向上,力爭上游嘅推動力。
我並唔知到樓主做邊一行,但可以唔識廣東話而喺香港生活應該唔會係低層職員,所以應該好清楚見慣大客做慣大deal,眼界都會不一樣嘅道理。

希望樓主睇得明我嘅地道香港廣東話。

‹ 上一主題|下一主題