用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三做西遊記功課是那小學?
樓主: ppmmbb
go

小三做西遊記功課是那小學?   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 17-1-18 07:13
我個仔唔係讀名幼,名校,所以我對於名校真系識條鐵

但我知道阿仔讀的幼稚園俾人形容系畢左業都唔識字的 ...

我仔是讀一間重學術的私幼,但不是名幼,平時D人當水泡的。K3評估已有包括挷鞋帶,超細B也能做到。

Rachelmummy2008 發表於 17-1-18 00:34
回覆 little_yolky 的帖子

三國的歴史背景不太複雜,初初係一段一段的看,當初只想囡囡有興趣睇中文書,點 ...
仲有好多好書, 唔一定要睇金庸。不過佢鐘意三國, 興趣同阿女唔一樣。有無俾佢睇聊齋同封神演義?

Wilma88 發表於 17-1-17 20:55
YW三年班是睇西遊記兒童版(小樹苗),也沒有限期交閱讀報告。
YW就好啦, 小三睇西遊記。我阿女間學校, 小四睇本乜鬼「我是資優生」, 我同阿女見到本書都呆咗。

其實, 個個同學閱讀習慣唔一樣, 點解唔可以自己揀本書做讀書報告?

day_bo 發表於 17-1-18 07:45
我仔是讀一間重學術的私幼,但不是名幼,平時D人當水泡的。K3評估已有包括挷鞋帶,超細B也能做到。
...
我哋係屋村幼稚園, 唔駛評估, 但個個小朋友都識縛鞋帶。見到有同學仔識, 自己唔識好瘀皮, 學都學識。朋輩之間影響可以好大的。

little_yolky 發表於 17-1-18 08:43
YW就好啦, 小三睇西遊記。我阿女間學校, 小四睇本乜鬼「我是資優生」, 我同阿女見到本書都呆咗。

其 ...

YW有分指定讀物和非指定讀物。

little_yolky  真好,名校係唔一樣的。  發表於 17-1-18 10:58

回覆 AgapePa 的帖子

但禮賢唔覺得佢係名校喎 ????

b3410  聽聞禮賢係happy school,有功課堂,應該唔會10 +功課返屋企做  發表於 17-1-18 11:06

Vanadium 發表於 17-1-17 09:52
其實個家長又唔使咁太反應,若無之前學校咁谷法,可能都唔會由包尾一轉校變頭10名。

不嬲玩奧運都係地獄式 ...
學校都係自己揀,幾分耕耘幾分收獲。升中時,見到谷校派的好好,唔使後悔就好。

MrBeast 發表於 17-1-18 06:45
以中國傳說為背景的奇幻小說,主角是位小朋友,易生共鳴,二集故事經過中國不同朝代,沒有歷史基礎的讀者可 ...
修煉不只兩集,共有三集 (http://www.books.com.tw/products/0010585429)。另有前傳 (http://www.books.com.tw/products/0010675238)

MrBeast  Meant 第二集   發表於 17-1-18 12:08

IloveJJ 發表於 17-1-18 10:14
我仔話《修煉》係佢睇過最好睇既書,包括:金庸同歷史書。佢追得仲緊張過金庸 差唔多一兩日就睇完一本(好 ...
同意你仔呀,本書太厚我小朋友本來冇興趣,於是我咪自己攞來睇,睇下點解d人咁中意,點知我就咁就中左毒,小朋友見我睇得咁入迷,跟著就攞來看,咁就得左
不過中文成績就冇進步到

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-1-18 10:14
我仔話《修煉》係佢睇過最好睇既書,包括:金庸同歷史書。佢追得仲緊張過金庸 差唔多一兩日就睇完一本(好 ...
睇簡介仲以為女仔先鍾意睇

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-1-18 08:46
我哋係屋村幼稚園, 唔駛評估, 但個個小朋友都識縛鞋帶。見到有同學仔識, 自己唔識好瘀皮, 學都學識。朋輩之 ...
我仔讀嘅屋邨幼稚園,乜都唔識,唔識綁鞋帶,連字都唔識多隻

little_yolky 發表於 17-1-18 08:43

其 ...
男校小三讀西遊記其實都系正常選擇,男仔十個九個都中意
有間男女校小五閱讀報告功課,每人派本紅樓夢兒童版回去做,D仔見到差d要燒書

little_yolky    發表於 17-1-18 14:34

LeeCC 發表於 17-1-18 13:59
男校小三讀西遊記其實都系正常選擇,男仔十個九個都中意
有間男女校小五閱讀報告功課,每人派本紅樓夢兒童 ...
其實, 老師係咪應該從善如流, 俾兩三本揀, 例如紅樓夢、三國、聊齋等等, 唔同路線, 等同學仔都有得揀下, 唔駛要燒書。

little_yolky 發表於 17-1-18 14:38
其實, 老師係咪應該從善如流, 俾兩三本揀, 例如紅樓夢、三國、聊齋等等, 唔同路線, 等同學仔都有得揀下, 唔 ...
係咯,學校都係想d小朋友接觸下古典名著吧,何必規定看哪一本,提供幾個書名,版本自由選擇,深的可以看原著,淺的看小樹苗一頁得半頁字的又可以

IloveJJ 發表於 17-1-18 12:22
你咪成日聯想埋中文成績有無進步啦!即係食魚雖然係有營養,但都唔會即刻呢個月無晒病架嘛!
...
星爺話齋:人無夢想不如做條ham魚好過
不過e加又衍生另一問題,其他故事書變得相對低B,開始唔睇英文書,又要去搵書了

CrabPincers 發表於 17-1-16 14:25
我仔中一的bridging course就是看西遊記加做功課,我陪看(節錄),看到頭暈
...

是不是要政府立例禁止?

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題