用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一Interview居然玩埋 × ÷
樓主: ak46
go

小一Interview居然玩埋 × ÷ [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+little_monkey+於+16-06-15+

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+16-06-15+發表我細

原帖由 Gerard 於 16-06-15 發表
仲問埋餘數
朋友個仔K3時,去Kxmon讀,真係識晒乘除數,連負數都識埋!:;pppp:

引用:其實,依家咁多小朋友走去上學前數學補習班

原帖由 littlefaith 於 16-06-15 發表
其實,依家咁多小朋友走去上學前數學補習班(例如eXXXX),讀幼稚園嘅小朋友已經識乘除真係一啲都唔出奇。就 ...
就係因為你呢D家長存在 所以interview會搞成咁!
K3 有必要學呢D嗎?

jincaiyan 發表於 16-6-15 22:34
就係因為你呢D家長存在 所以interview會搞成咁!
K3 有必要學呢D嗎?

别太敏感嘛﹗你看不到我最後那句才是重點(因材施教)嗎?我仔有能力,為何不教?

漏提嘅係我仲有個大女,佢數學勁差,所以當年我哋根本冇要求佢跳級學數,安安份份响真道由小學讀到依家中學,數學依然一般,但我哋堅持唔會逼佢一定要補數,一切順其自然吧﹗我女有藝術天份,對藝術有濃厚興趣,幸好真道好重視藝術課,老師備課充足,教得生動教得好,我女上藝術課簡直係享受。

因材施教是王道﹗

依家d小學叩門,好似想搵d天材同資優生!
數百人考,只得幾個學位,苦了小朋友。
學校不如直接揾d天材好過啦!
今天in了小朋友2個半鐘考筆試,慘過大人去見工!

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+16-06-15+發表仲問

回覆:小一Interview居然玩埋 × ÷

以前都識幾位k3已認識3位數加減 (一般津校二年班先教),不過呢d小朋友有同一特點 ーーー 無童真 (講嘢好老積)

引用:Quote:原帖由+mch411+於+16-06-15+發表教育

原帖由 daisylhn 於 16-06-15 發表
佢勁,逆智能生長

引用:幾年前已經聽過,亦有向老師8過。(一個盒

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-15 發表
幾年前已經聽過,亦有向老師8過。(一個盒擺2個波,6個波要幾多個盒)其實係預小朋友唔識,唔expect小朋友 ...
面試最重要給老師留下深刻印象,答案如果具有創意,或者有機會

引用:依家d小學叩門,好似想搵d天材同資優生!數

原帖由 Chun_ng 於 16-06-15 發表
依家d小學叩門,好似想搵d天材同資優生!
數百人考,只得幾個學位,苦了小朋友。
學校不如直接揾d天材好過 ...
津校得叩門呢個時段先有權校長話事揀嗰10個8個學生,要揀叻嘅乖嘅,正常過正常。

點解學生咁大壓力就係多得呢d學校。想個個學生都變天才,不如將2年班課程攞去k1教啦。到時小一面試x÷已變好易。到時考埋微積分囉

回覆:Chun_ng 的帖子

好認同呀!小朋友好可憐,身同感受!

bboo1 發表於 16-6-17 14:54
點解學生咁大壓力就係多得呢d學校。想個個學生都變天才,不如將2年班課程攞去k1教啦。到時小一面試x÷已變 ...
學校要谷, 家長配合. 定係家長要谷, 學校配合. 呢個真係鷄先定疍先嘅問題.

回覆:小一Interview居然玩埋 × ÷

唔出奇,很多小朋友可能都識。
我小朋友k2,他不算叻,但乘除已經不是問題,乘數表也已經滾瓜爛熟。無強迫,無催谷,純粹為興趣,他主動話要學。

我個K2, 有出去學eyelevel,  加加減減, 未到乘, 佢見到張乘數表都會自己唱來玩, 但我不覺佢識.   

其實我覺得如樓主所提的面試應用題都好實用, 但小朋友都係細, 要成日問住才能不懂乘除都可以試解. 我都得閒問我個仔, 唔識當聽下冇壞.  

識唔代表要考. 家長亦都可以教埋物理,化學,附加數都得架。問題係一個5歲既小朋友係唔係要承受咁大壓力考d唔係佢地level 既野呢

引用:香港真係多天才兒童,+識一個朋友個仔K3,+次

原帖由 NeoMom 於 16-06-15 發表
香港真係多天才兒童, 識一個朋友個仔K3, 次次見識佢都要表現比我睇, 出條兩位除兩位既數, 佢2秒答到我, 仲 ...
可能呢頭識數學嗰頭要工人幫手冲涼。

bboo1 發表於 16-6-17 14:54
點解學生咁大壓力就係多得呢d學校。想個個學生都變天才,不如將2年班課程攞去k1教啦。到時小一面試x÷已變 ...
又唔多似喎,唔似想個個學生變天才,個個學生變天才,係要自己教。
係想收番黎係天才,入學之前已係有質素保證。從來都係執人個熱煎堆就最易見功啦。
2年班課程去K1教,好正常呀,同好多人都捧教深一年無分別,咁K1課程咪胎教。
幼兒園同playgroup學既,咪教俾生仔女果兩公婆囉。

Dylanlee 發表於 16-6-17 16:52
回覆 bobechristy 的帖子

我仔9月升小一。已學左3位數乘法。3位數除單位數。如果小朋友接受到又學得識,我 ...
No problem !  Go go go & go further & faster !!!
‹ 上一主題|下一主題