用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同阿女溫書溫到喊左出黎!
樓主: little_kid
go

同阿女溫書溫到喊左出黎! [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+babywoman+於+15-10-26+22:17+

原帖由 babywoman 於 15-10-26 發表

串字弱,好少事,未必關學障事
我小朋友都係唔悶得。學phonics 兩年都唔識,坊間上的英文班對佢來說是苦差。現在校學緊劍橋英語,佢都話悶。佢喜歡應用數學,試過做幾頁直式數學唔肯做,要我每條舉應用例子才氹到佢做。

little_kid 發表於 15-10-26 22:25
真心感謝大家安慰說話同提供很多不用的方法給我,令我覺得仲有希望改善到。我一定會一一去試,情況若真的再 ...
中文和英文的讀寫障是不同的,即是話可以中冇問題但英有。不過我暫時覺得可能只是phonetic skill 較弱,咁你利用強的area去fu 助返睇下得唔得先,google 一下 multi sensory learning 。

little_kid 發表於 15-10-26 22:47
我小朋友都係唔悶得。學phonics 兩年都唔識,坊間上的英文班對佢來說是苦差。現在校學緊劍橋英語,佢都話悶 ...
我女女都係數學掂英文唔掂

不過佢响學校學個Fun with English就好好多, 因為係外國人教, 話好開心, 雖然學唔到考試skill, 但起碼俾佢覺得學英文都有好嘢, 唔係一味悶到發慌。

引用:Quote:little_kid+發表於+15-10-26+22:25+

原帖由 MrBeast 於 15-10-27 發表
中文和英文的讀寫障是不同的,即是話可以中冇問題但英有。不過我暫時覺得可能只是phonetic skill 較弱,咁 ...
上網找到很多multi sensory learning的資料,謝謝你!

引用:Quote:little_kid+發表於+15-10-26+22:47+

原帖由 little_yolky 於 15-10-27 發表
我女女都係數學掂英文唔掂

不過佢响學校學個Fun with English就好好多, 因為係外國人教, 話好開心, ...
阿女喜歡玩學校訂的網上fun with English. 遊戲部份佢覺得有趣。

可能你個女對英文有抗拒感。試下用圖像法幫佢,將d英文字變成一d圖像,當佢串到果個英文字就記起點連串,同時可以將d英文字放大d寫,同佢一齊諗隻英文字似乜就畫d乜,至少令佢覺得英文係好有趣……

little_kid 發表於 15-10-27 11:40
阿女喜歡玩學校訂的網上fun with English. 遊戲部份佢覺得有趣。
係呀, 係呢個, 之前學校都有網上版, 但唔知點解今年無, 佢當年有玩過家姐的版本, 好開心, 都幾有用的。

回覆:little_kid 的帖子

要每日逐少逐少溫,一下子點記到咁多呢

引用:真心感謝大家安慰說話同提供很多不用的方法

原帖由 little_kid 於 15-10-26 發表
真心感謝大家安慰說話同提供很多不用的方法給我,令我覺得仲有希望改善到。我一定會一一去試,情況若真的再 ...
有分中英數讀障的,你又唔好自己驚住,係米or 沙上寫英文都係一個方法。我女都係串英文弱,但oral listening 可以係100分,理解grammar 無問題,但你知英文一定要串是arm 字才有分,所以我都係搵方法中。評唔評估,你自己衡量,一般私人機構都要排三個月

回覆 little_kid 的帖子

中文是記字型,英文是靠decoding, 也不是全靠phonics的,如one同on好似但讀法完全不似bloo同blood又不似。我個仔係記短的英文字特別難,尤其是有e有a的位,因為e和e的發音很多變化,很易混淆。
我試了easyread的免費試堂,係一種用圖像代替字音的訓練法,上網同仔仔做,15分鐘一日,好好玩,好有效,我仲print咗他們免費的教材、圖像字咭,好有用。他們教的理念對我有很大啟發,就是小朋友學習要效果好,一定要心情輕鬆,時間約15分鐘,但要儘量天天做,而不能用惡補方式填鴨,而且一定要有獎勵,過程中不能打擊小朋友信心所以說話要小心。現在我其他方面都係用呢個理念教他,大家都開心。
Just for. Ref, 我仔仔好專注,成績科科都好,寫字靚,連睇譜拉琴都無問題,係串字弱到不正常,現在知道原因,解決到,好開心。

回覆:同阿女溫書溫到喊左出黎!

回覆 IloveJJ 的帖子

希望你朋友都找到方法幫個女,拖延了時機不好。

回覆 wwsugar 的帖子

有冇網址呀? 謝謝!

亞仔英文無問題, 反而中文見到都驚.

小學這4年來, 保持住中文在合格水平已經用儘心血, 中文差, 連帶常識都要比多D時間去溫, 已經請埋私人補習, 進度如蝸牛, 明年呈分試,都唔知點算

回覆:wwsugar 的帖子

引用:+本帖最後由+babywoman+於+15-10-26+22:17+

原帖由 babywoman 於 15-10-26 發表

串字弱,好少事,未必關學障事
我非常認同

回覆:同阿女溫書溫到喊左出黎!

看到樓主的問題, 都感同情。 明白感受。 但要努力加油正面向前。

引用:回覆+little_kid+的帖子 我識2個小朋友佢

原帖由 Nath 於 15-10-26 發表
回覆 little_kid 的帖子

我識2個小朋友佢地升上小一後都出現類似問題,結果都去左見醫生做評估。一個原來 ...
呢啲問題在幼稚園時看不出?幼稚園不需做功課嗎?

‹ 上一主題|下一主題