用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請高人賜教:B2a之九真有如此入U%,是否可以評為B1a/B1b呢 ...
樓主: YmOra
go

請高人賜教:B2a之九真有如此入U%,是否可以評為B1a/B1b呢? [複製鏈接]

senkawa 發表於 15-10-5 14:52
回覆 hkpapa852 的帖子

聯招OFFER係包括OU同SSSDP, 但問題係最終有冇接納啦! 所以學校話"取得"或者OFFER R ...
事實上, 如果聯招有60%, 過去兩年只有B1中學, 同一間B2直資(基崇, 不過報料會員話當中只有少於一半係degree offer)做得到

senkawa  聯招當中少於一半係DEGREE,都幾誇播...雖然都唔易拎到的.  發表於 15-10-5 15:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-10-5+11:52+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-05 發表
每年上落10%左右好正常,但係多左成倍有點難以置信。

hkpapa852  增幅係可能有兩倍或更多, 所以你話我點樣可以覺得佢係合理?  發表於 15-10-5 17:41

其實重點係,如果每一科都只係好過average,其實真係唔足夠有60% 上大學,好多band 1a 每科既level 5 百分比相對比香港平均高幾倍,亦都係60%上大學....所以個數字我都表示懷疑...

引用:Quote:senkawa+發表於+15-10-5+13:31+回覆+

原帖由 hkpapa852 於 15-10-05 發表
OU既科目雖然可以經JUPAS申請, 仲要其實無資助, 係咪真係咁多人會經JUPAS去申請?

SSSDP亦只有10科左右.
今年Jupas offer嘅8大資助degree有13106 個,OU offer degree有4503 個,SSSDP degree有934個,理大+教院+城大sub-degree (Asso Degree + Higher Diploma) 共3688 個。

平常學校所講Jupas offer,可以包括晒上述所有學額,Jupas degree可以指8大+ OU + SSSDP. 8大資助degree一般要22分先穩入.

有些學校所講嘅入U率,可以包括理大+教院+城大的sub-degree,也有包埋OU同樹仁,所以解讀時真的要好小心。

九真60% Jupas degree,可能包括OU同SSSDP,要知分佈才有意思。奇怪除咗Jupas,就只有國内同海外degree %, 似乎冇提過本地不經Jupas申請的自資degree. 我諗要等school report才略知一二,可能係策略改變令好多讀sub-degree嘅學生入咗自資degree.

其實入U率各間學校寫法唔同,含糊不清,根本有啲學校係呃家長唔識睇。而且太多人為因素影響,呢個入U率同升中首三志願異曲同工,有冇參考價值家長要細心分析。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-05+發表O

原帖由 khmama 於 15-10-05 發表
今年Jupas offer嘅8大資助degree有13106 個,OU offer degree有4503 個,SSSDP degree有934個,理大+教院+ ...
非常清楚既解釋

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-05+發表O

原帖由 khmama 於 15-10-05 發表
今年Jupas offer嘅8大資助degree有13106 個,OU offer degree有4503 個,SSSDP degree有934個,理大+教院+ ...

我同事女是今年油真dse的24分JUPAS科大收
有1-2個底分 D 同學Jupas都無offer呀 !

終於搵到校務報告:
九龍真光中學校務報告P.19:
http://www.ktlms.edu.hk/data/doc ... 5_School-Report.pdf

4.4 Pathways of Graduates
61.2 % of our students received a JUPAS offer in the year 2015. Among the successful applicants, 58.2% received a degree offer while the remaining 3% received a higher diploma/associate degree offers.

同之前係校網公佈:
http://www.ktls.edu.hk/data/wp-content/gallery/1516_dse_great/2015_hkdse_exam_resultsamendedweb.jpg

Among these 134 students, 60% of them were offered Joint University Programmes Admission Systems (JUPAS) degree places ....

有少許出入.... JUPAS degree應只有58.2%, 整體(本地+海外)degree只有75%, 而不是80%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-12-2 08:50
終於搵到校務報告:
九龍真光中學校務報告P.19:
http://www.ktlms.edu.hk/data/doc ... 5_School-Report.pdf ...

清楚晒.thx.thx.

九真今年入U率真係高過前2年好多, 但整體DSE成績未見有大躍進, 所以入U率高可能係選科策略成功.
到底九真既成績會係霎眼嬌定係長期俏呢? 真係要拭目以待了!

hkpapa852 發表於 15-12-2 13:23
九真今年入U率真係高過前2年好多, 但整體DSE成績未見有大躍進, 所以入U率高可能係選科策略成功.
到底九真 ...
唔知佢校務報告寫嘅各科成績到底係點睇?佢之前寫自己中文LV3係85.1%, 英文LV3係81.3%, 同校務報告嘅圖表係完全唔MATCH!!!!!
睇佢嘅數據, 似乎藍色至係LV4, 而橙色只係LV2(絕對唔係說明中嘅LV2-LV3), 就咁睇, 整體LV4應該唔係好夠5成...
唔夠5成LV4, 入U有6成...
真係好犀利......

senkawa 發表於 15-12-2 13:52
唔知佢校務報告寫嘅各科成績到底係點睇?佢之前寫自己中文LV3係85.1%, 英文LV3係81.3%, 同校務報告嘅圖表係 ...

九真個圖表,我會咁理解.

藍色部分為考獲level 2-3學生的百分率加埋橙色部分level 4或以上的百分率,就是全條棒形圖的高度.換言之,棒形圖之高度便是level 2或以上的百分率了.

舉例:英文科考獲

level 2-3 = 70%
level 4 或以上 = 30%

level 2 或以上 = 100%

即全部人考獲2級或以上成績.

‹ 上一主題|下一主題