用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 first in st paul coed 好多大陸人
樓主: HELLOKITTY2013
go

first in st paul coed 好多大陸人 [複製鏈接]

引用:Quote:alazy+發表於+14-11-6+11:11+仲有就

原帖由 klm402 於 14-11-06 發表
所以呢..依家就係太多人濫用包容, 0岩既又要我地包容, 唔0岩既又要包容, 其實包容兩個字唔係咁用.
...
Agree

The school built a boarding facility for 80+ overseas students a couple years ago. Isn't it obvious enough who they see as their target clientele?
United we stand, divided we fall.

THAT IS GOOD FOR ALL people

回覆:first in st paul coed 好多大陸人

MIT, Oxford, UBC, HKU 都有好多你所講的"大陸學生",  我覺得好學校就自然吸引到不同地方的好學生報讀。

雖然我唔鍾意B6, 但我地大人要避免係小朋友面前說出口, 大家都唔想有咁多歧視

回覆:first in st paul coed 好多大陸人

其實官津小學冇論咩級數都大把B6,唔使$喎。

引用:雖然我唔鍾意B6,+但我地大人要避免係小朋友

原帖由 貝珠 於 14-11-07 發表
雖然我唔鍾意B6, 但我地大人要避免係小朋友面前說出口, 大家都唔想有咁多歧視 ...
同意,所以在這裡盡情發表!

內地人都有好多好學歷,有禮教既人
香港人只怕那些土豪既自由行,低學歷無禮貌既新移民
他們只係近年經濟起飛快,其他國家需靠他們消費維持經濟,因此造成這班人財大氣粗。若不是世界政府看準他們的市場,否則不會提供甘多講普通話的售貨員,被寵成去邊到要講普通話。

如你未經歷過爭床位,奶粉尿片,學校
行街被喼輾腳,坐地鐵高聲說話既滋擾,是不會明白
錢需不是萬能
但要懂得入鄉隨俗,入朝拜神,入屋叫人,尼啲禮貌羅

引用:如你未經歷過爭床位,奶粉尿片,學校 行街

原帖由 lovemykidss 於 14-11-08 發表
如你未經歷過爭床位,奶粉尿片,學校
行街被喼輾腳,坐地鐵高聲說話既滋擾,是不會明白
錢需不是萬能
Well said!

引用:Quote:sbux+發表於+14-11-5+22:45+I+know+a

原帖由 hongk 於 14-11-05 發表
Time changes everything. Those people who were born before 1980 spoke broken English when they first ...
有人已進化到用流利英語,唔敢再用啲大6式中文回post

如果係某d人眼中,大陸學生係全部又無禮貌又唔叻,父母又粗魯,咁你驚咩姐?名校一定唔收喇。
但事實上,任何名校都有大陸背景的學生,人地可以得到名校青睞,代表佢地不但家庭背景好,而且能力強。

言論代表左一個人的眼界。如果一個人所識果d新移民全部又窮又衰,咁呢個人生活係一個咩環境呢?

maxtimma  Can't agree more...  發表於 14-11-8 14:52
73662710  有見地!  發表於 14-11-8 10:41

回覆:oooasis 的帖子

同意。

唔好話st paul, 三大的熱門學系,本科生有若干數目的內地學生。內地學者數目不斷增加。

香港回歸後,有些改變是無可避免。可是,就算移民到加拿大或美國,一樣大把大陸人。

學校揀得,証明個小朋友有一定既實力,唔應該因為佢係大陸人而受到有色眼光注視。我地亦要相信自己揀既學校

引用:如果係某d人眼中,大陸學生係全部又無禮貌

原帖由 oooasis 於 14-11-08 發表
如果係某d人眼中,大陸學生係全部又無禮貌又唔叻,父母又粗魯,咁你驚咩姐?名校一定唔收喇。
但事實上,任 ...
你好mean, 但我同意你。

回覆 pamelasusu 的帖子

講包容無問題, 不過人地接受唔到大陸人就批評人地"井底蛙". 你自己都無禮貌啦, 用無禮貌方式去叫人地多D包容??   就等如D父母一邊打小朋友一邊叫佢唔好打人一樣..

引用:+本帖最後由+alazy+於+14-11-6+11:25+編輯+

原帖由 alazy 於 14-11-06 發表

好心唔好標籤所有大陸人啦,香港人咪一樣有呢類人,各位坐車都成日見到我地d所謂香港人唔讓座,係我心目中只分有/無品德既人,根本唔需要理會係咩國藉!

‹ 上一主題|下一主題