用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 ...
樓主: edu_father
go

香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題 [複製鏈接]

edu_father 發表於 13-8-23 20:16
我所用o既方法未必人人認同, 同埋未必個個小朋友都適合, 但可以同大家研究一下.
1.        從細開始比佢定時學習好 ...
感激!尤其認同都要有足夠毅力和某些功課未必值得花小朋友的時間。
可能比較私人,但都想問問:
- 小朋友是全日或半日
- 你們是否雙職家庭
- 如是,怎樣幫小朋友在你們上班(即不在家)時做到 1-5 項
- 英文科工作紙, K3 週記怎樣「代填」、還是「代做」

回復 noplanner 的帖子

-
上午班

-
我地放工後可輪流幫囡囡溫習

-
K1至K2頭, 主力放工同放假教佢. 除非有爺爺嫲嫲等老人家幫手. 但我地就冇囉.

-
K2中至K3時 己訓練佢自動波, 通常我地係今晚教囡囡新野, 而佢自己第二日放學後做有關練習, 到我地返到家中再幫佢睇下做得啱定錯, 之後再向佢進一步指導. 如果佢冇做或亂做, 我地會罰佢第二日冇得玩, 冇得睇電視,或冇得去街, 又或冇得食零食等等, 但絶唔贊同體罸.

-
英文科工作紙本身印有圖畫而需要學生填色, 咪工人姐姐幫手囉. 另外, 當囡囡寫完週記後, 學校都要學生畫返週記內容o既畫, 咁畫係囡囡畫, 但色係工人姐姐填.

回復 edu_father 的帖子

種瓜得瓜,望塵莫及。再謝!

引用:+本帖最後由+edu_father+於+13-8-21+22:52+

原帖由 edu_father 於 13-08-21 發表
頭3個一定唔係,第4個就唔知

I love to teach piano!!!

tofee 發表於 13-8-23 23:36
頭3個一定唔係,第4個就唔知
唔明你指邊方面? 請賜教.

edu_father 發表於 13-8-23 20:16
我所用o既方實
未必人人認同, 同埋未必個個小朋友都適合, 但可以同大家研究一下.

.....唔怪得你叩到天神,呢間出名難叩...叩門真係比有預備既家長,有實力既小朋友

hugub 發表於 13-8-24 09:20
.....唔怪得你叩到天神,呢間出名難叩...叩門真係比有預備既家 ...

叻叻o既小朋友有好多, 肯做野o既家長亦唔少. 我囡囡只係較為幸運入到天神.

協恩學術程度亦相當高, 你囡囡咁短時間內巳完全適應, 從而可以知道佢係叻女同乖女, 而相信你亦做唔少野死好多腦細胞, 真係辛苦哂.

回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

我囡係9月細b,
百無人士,
堅真pm, 同大坑am 都有offer,
好擔心會俾學校界定為入錯貨

edu_father發表於 13-24 11:36
叻叻o既小朋友有好多, 肯做野o既家長亦唔少. 我囡囡只係較為幸運入到天神. 協恩學術程度亦相當高, 你囡囡咁 ...
大家都死好多細胞, 應付每天功課及測驗考試真係冇氣抖...

wankapo 發表於 13-8-24 19:35
我囡係9月細b,
百無人士,
堅真pm, 同大坑am 都有offer,
大坑真光老師冇乍型架...我囡都經常發呆都冇比老師投訴過

引用:Quote:wankapo+發表於+13-8-24+19:35+我囡

原帖由 hugub 於 13-08-24 發表
大坑真光老師冇乍型架...我囡都經常發呆都冇比老師投訴過
唉!  我阿女暑假上興趣都俾老師罰企,
我之前擔心可唔可以直上真小,
而家擔心可唔可以上k2  

wankapo 發表於 13-8-24 19:58
唉!  我阿女暑假上興趣都俾老師罰企,
我之前擔心可唔可以直上真小,
而家擔心可唔可以上k2  
堅道會睇得嚴啲喎. 大坑會唔會好啲呢?

引用:Quote:wankapo+發表於+13-8-24+19:58+唉!++

原帖由 edu_father 於 13-08-24 發表
堅道會睇得嚴啲喎. 大坑會唔會好啲呢?
大坑係咪德行好嚴格?

wankapo 發表於 13-8-25 14:15
大坑係咪德行好嚴格?
如我冇記錯, 據hugub所講, 大坑真光係100%升小一, 但堅道真光就唔係.

路過
堅真係第一輪派位前已派留位紙,好似~10月尾派

大坑名義上係100%上小學,但朋友既鄰居,讀完K 1已經bye bye
聽朋友講因為佢女女坐唔定,成日比老師投訴,不斷同佢媽咪講呢間學校唔適合佢
最終佢小朋友讀完K1就轉校,咁樣叫唔叫“西”選?真係見人見志

sai_lam 發表於 13-8-26 19:19
路過
堅真係第一輪派位前已派留位紙,好似~10月尾派

你講得啱, 我寫錯咗, 向其他堅道真光家長查實後, 應係11月份派留位紙, 原來比大坑真光還早一啲. 多謝提醒.

大坑真光D老師好有愛心架... 我囡都好洩成日發脾氣,但老師都冇投訴亦冇話學校唔適合佢...只係成日鼓勵佢唔好發脾氣,要忍耐..重話忍耐既過程唔好受但都要忍耐...

真光小學部一年班仲有學位剩餘

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/class_13/p1.php

回覆:香港真光幼稚園(堅道)是否百份百升上大坑小學部的問題

請問大坑真幼同真小男女比例係幾多?

同老師搞好關係, 大問題會變小問題, 小問題會變冇問題, 過時過節禮多人不怪, 你對佢好d佢又對你小朋友關照多d, k2 係一個關鍵期, 基本上 k2 已成定局, 唔好諗住到 k3 有得翻身, 但如果識做又可以放低自尊不厭其煩去求位可能都會施捨個小一位比你, 如果真係好決絕咁同你講你小朋友真係唔識合就真係莫強求啦! 比返小小尊嚴比自己, 條條大道通羅馬...
‹ 上一主題|下一主題