用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 11~12年荔天小二家長請進
樓主: namnam320
go

11~12年荔天小二家長請進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆 1# namnam320 的文章

未正式開業架, 只係試業
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

醒目開學勳章

尋日阿仔班又出左通告, 有4名同班同學告左病假, 佢地成班都無得落去小息LU~
[size=large]我大BB叫做卓恆呀~2月11日出世,3.65kg
[size=large]我細BB叫做卓邦呀~11月7日出世,3.32kg

hi, 我係2E班既媽咪, 無意中見到大家小朋友都係11-12既荔天2年級既媽咪, 所以報到. 希望日後有咩野可以大家交流一下.

醒目開學勳章

回復 1# Fionmuimui 的帖子

妳好呀, 阿仔都係2E班架, 大家一齊交流下吖~

明日開始又返風了, 大家小心身體, 多穿衣服呀!

回復 63# Fionmuimui 的帖子

Hello, 我都係2E班家長,多些上來傾下計 ^^
3E 嵐嵐

我個女氣管敏感,咳到老師都叫佢唔好番,尋日請左病假,今明兩天都唔洗番,真係等佢休息下等星期一番學~

仲有,因為我個女寫字太慢,做唔晒份卷,上年名列前茅,今次小考成績名次變左中位數,來緊大考真係要催谷佢做快D
3E 嵐嵐

醒目開學勳章

氣管敏感真係好辛苦架, 小心身體, 一定要快D好番呀!

阿仔從來都力不從心, 我都唔知點幫佢.....

已經派左大考時間表了, 大家一齊努力加油呀!

原帖由 namnam320 於 11-12-8 11:20 發表
我個女氣管敏感,咳到老師都叫佢唔好番,尋日請左病假,今明兩天都唔洗番,真係等佢休息下等星期一番學~

仲有,因為我個女寫字太慢,做唔晒份卷,上年名列前茅,今次小考成績名次變左中位數,來緊大考真係要催谷佢做快D ...

請問各位有冇將平日既各科所做的工作有scan低, 如有可唔可以send比我, 其實平時我都有scan到, 但有些真係忘記左, 無scan到.

原帖由 Fionmuimui
請問各位有冇將平日既各科所做的工作有scan低, 如有可唔可以send比我, 其實平時我都有scan到, 但有些真係忘記左, 無scan到.

點解要scan
到考試前老師會派回所有功作紙給小朋友,唔洗scan,怕仲混亂
3E 嵐嵐

因學校好遲先派回工作紙溫書囉, 差唔多考試前一星期先派, 我驚溫唔切, 想早d溫書準備嘛 ^^

原帖由 Fionmuimui 於 11-12-12 16:37 發表
因學校好遲先派回工作紙溫書囉, 差唔多考試前一星期先派, 我驚溫唔切, 想早d溫書準備嘛 ^^

我唔敢咁早溫,費時佢地唔記得,所以都係要我個女串生字,寫熟D中文生字等。
3E 嵐嵐

唉, 我女第一次考試既成績退步左好多, 所以要加緊溫習 ><

BK轉左版面,唔係好慣
3E 嵐嵐

我請間家長們,讀公文是否有用?
3E 嵐嵐

回復 namnam320 的帖子

阿仔由k3開始讀公文中文, 起初讀係因為佢幼稚園冇咩功課, 所以讀公文中文, 等佢學到普通話, 又有功課做下囉. 到而家都一路有讀緊, 就發覺佢既普通話拼音吾錯, 學校老師一教, 其實佢已經識. 而且對佢做學校既閱讀理解的確有幫助.

不過如果你想比囡囡學, 我就真係吾肯定佢呢個時候起步喺公文學, 效果係咪一樣. 坊間都可能有其他好好既選擇.
你想比囡囡去公文學咩課呀?

回復 Masy_Au 的帖子

唉...我個女不嬲功課都冇問題,但上次小考開始,就發覺佢經常做唔切份卷,尋日中文又冇做最後一頁,原因佢要思考,唔夠時間做。所以今年成績大跌,我都唔想加重佢負擔,但唔去操練,又真係唔得,我都唔知替她選擇什麼來補習。
我想從中文先,如果可以就數學英文都補埋!
3E 嵐嵐

如果當係操練, 都可以試下.
又或者你喺出面買練習比佢平時做, 做得多應該有d幫助.

暫時我都會買習作比佢操練多些,會問下公文果度先!
3E 嵐嵐

話咁快又放完年假, 明天返學lu!

我個女喉嚨發炎高燒,冇番學四日
3E 嵐嵐
‹ 上一主題|下一主題