用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舉報了....心舒服了
樓主: ChiFungMom
go

舉報了....心舒服了 [複製鏈接]

教署會突擊家訪ga! 唔通次次都咁o岩出o左街咩! 其實要check好容易, 只要翻查大廈閉路電視就知有冇講大話!

原文章由 ha8mo 於 08-6-19 15:09 發表
咁實在太易辦
晌阿婆床邊放多個枕頭
地下放多對拖鞋
廚房多套碗筷
廁所多條毛巾

想問各位, 囝囝現k2, 住新界區同婆婆同住. 現打算待囝囝讀完k3後搬去嫲嫲附近 (九龍區), 現尚未買樓, 預明年年頭才買樓. 想問若自行派位失敗, 我可否用嫲嫲地址報統一派位? (將來囝囝會由嫲嫲湊放學, 我們放工會湊他回家瞓). 謝謝解答.

醒目開學勳章 王國長老

如果政府既definition係咁, 我真係覺得好攪笑lor -- 點解有d小朋友, 明明健康家庭有父母, 就可以搵舅父做監護人, 唔通父母湊唔到, 要舅父湊?
原文章由 daydream 於 08-6-19 03:02 PM 發表
Only the address at which the kid is sleeping normally will be counted, i.e. only 小朋友放學後是 呀婆呀ma 湊 but the parents will take back the kid after work will not be counted.

回覆 #1 Charlotte_mom 的文章

父母要揾食
要舅父湊 無何攪笑

王國長老

係啦!書商好happy,
因為常識書又可以出新版。
我仔讀公共機構時教局轉左名但書未轉,
學校話跟書答又或者答教育局都當啱,
你知跟書答當錯的話d 家長實嘈架嘛,
但硬係唔諗吓,係d細路上堂唔留心吖?
又還是家長都唔知改左名?

原文章由 ha8mo 於 08-6-19 15:30 發表
我想岔開少少話題
點解有部分人仲係成日「教署」咁叫
教署摺左好耐架啦

回覆 #2 daydream 的文章

父母要揾食己經理由充分
唔通叫教局養
搵舅父做監護人有何好笑

醒目開學勳章 王國長老

舅父又唔係退休人士, 除非大富翁姐, 否則點解又可以湊仔唔駛做?! (湊過夜wor!)
香港有幾多人搵年青親戚湊仔呀?
原文章由 daydream 於 08-6-19 05:07 PM 發表
You don't really understand what I meant. Not only the kid must be normally and actually sleep at the address, but also the 監護人 (i.e. the one who really takes care of the kid). However, if the 監護 ...

即係話如果你識個朋友去偷去搶你就唔會舉報!?

點解要"有勇氣光明正大向被舉報人講嗎?", 我覺得匿名舉報好好呀!

原文章由 Childhood 於 08-6-19 11:10 發表
如果做父母既去偷去搶, 咁就一定要受罰啦!
我只想講, 對於一個和自己認識的家長同小孩, 我就唔忍心舉報佢地. 當然每個人都有自由選擇舉報與否, 但有勇氣舉報者, 會有勇氣光明正大向被舉報人講嗎?

...
:-D

不會

如果佢知道, 我也會認, 呢d朋友唔要唔使恨, 盞教壞人.

原文章由 Childhood 於 08-6-19 11:15 發表

咁我想問你, 你若舉報完人地, 你會否向"被告"講嗎?
若你的另一個朋友, 將會向"被告"講係你告發佢, 你ok嗎?
:-D

‹ 上一主題|下一主題