用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 張祝珊英文中學
樓主: Paypaybear
go

張祝珊英文中學 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-8-27 15:04
典型 selective perception 問題,You see what you want to see.

數下QC生頂尖果班學生出路,再望下CCS份公佈,真係陰陰地都有排陰~~~

王家爸爸 發表於 21-8-27 15:02
比較CCS同QC仲需要考慮下,男女差異。如果係我,我會用HKEAA既全港男女考生既成績數據去將CCS男女學生分開 ...

有邊間男女校會分開公佈男女生成績俾人知
有齊3322,4+同5+都已係稀有物種啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-27 18:18
有邊間男女校會分開公佈男女生成績俾人知
有齊3322,4+同5+都已係稀有物種啦!
...
大部分學校只係公佈好基本既資料,所以只能夠用HKEAA既數據去做moderation。

仲講緊,公道講句,如果2個offer 擲落黎,我唸唔駛揀啦掛,仲ccs ???

Zleep 發表於 21-8-27 19:58
仲講緊,公道講句,如果2個offer 擲落黎,我唸唔駛揀啦掛,仲ccs ???
第一版就有人話揀張記,話張記勁啲。我就真係唔知張記喺邊方面勁過QC?!

ok3 發表於 21-8-28 01:10
第一版就有人話揀張記,話張記勁啲。我就真係唔知張記喺邊方面勁過QC?!
張記谷得勁過QC !

入去讀書係為左佢份谷? 有點攞苦黎辛喎

Zleep 發表於 21-8-28 11:39
入去讀書係為左佢份谷? 有點攞苦黎辛喎
咁的而且確有啲小朋友嘅能力ok, 但自律性低,咁有學校操住都未嘗不可。

ok3 發表於 21-8-28 14:26
咁的而且確有啲小朋友嘅能力ok, 但自律性低,咁有學校操住都未嘗不可。
可能慳番D補習費
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Zleep 發表於 21-8-27 19:58
又咪以偏概全,蘿蔔青菜各有所愛。

hkpapa852 發表於 21-8-27 13:13
CCSC既補底 (3322率), 一定好過QC
但大圍學生既成績 (4+), 又係咪好過QC呢? 呢個係一個謎

我哋当年选張祝,觉得他们在会考的功夫做得非常好,而且在高考抜尖方面亦唔錯,當時換新校長,話會減少催谷,增加ECA,不希望斎學術。

張祝他們創校的方向是先品格,然後學術,最出名是連續二十幾年中英數會考100%合格率。当年限学生好似最多8科,所以不会有状元,不是实力,是学校的规定!開放日我有問點解,校長解釋,會考讀8科,對升預科入大學夠有突,慳返兩科時間學其他,玩其他嘢,我buy佢嘅講法!

後來阿仔有個IB同學来自CCSC,全級前3,他都講比以前功課,測驗係少咗,玩也多咗,但同男拔比差天共地。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-9-2 22:56
我哋当年选張祝,觉得他们在会考的功夫做得非常好,而且在高考抜尖方面亦唔錯,當時換新校長,話會減少催 ...
為令絕大部份學生爭取好成績, 定係令個別學生成為狀元學校做下宣傳, 不少學校會選擇後者
CCSC太實際, 只怕現今高中可能大部份人都只係選修2X

如果官津校可以任意開辦海外課程, 我相信CCS一定會揀開GCE

hkpapa852 發表於 21-9-3 08:31
為令絕大部份學生爭取好成績, 定係令個別學生成為狀元學校做下宣傳, 不少學校會選擇後者
CCSC太實際, 只怕 ...

我係欣賞一些以學生為中心的學校,選學校時,我不會看個別尖子或狀元如何如何,反而頭10或20%的學生成績出路,去向更具指導性,選擇學校更加合理!

學校爭取狀元作為業績實屬無可厚非,學校都要向校董及家長、學生交代。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

非常難入

我細女入CCSC,開學以來的感受是勁開心。老師們有的風趣幽默,有的溫柔細緻,讓她已經有歸屬感。
我就覺得暑期功課覆蓋全面,(連英文打字都有)讓孩子做完之後,既可以在暑假學到新技能,也可以對即將到來的中學生活有個大致的瞭解。開學之後,功課很少,我放工回家,她已經在那兒畫畫,看書了。
其實,真的沒必要對學校排名太過認真,也沒必要踩低其他學校。青菜蘿蔔各有所愛,只要是自己孩子喜愛的,就好,不是嗎?

200904 發表於 21-9-8 08:46
我細女入CCSC,開學以來的感受是勁開心。老師們有的風趣幽默,有的溫柔細緻,讓她已經有歸屬感。
我就覺得 ...
你女唔係入咗男女校〇r女英華?印象中⋯

回覆樓主:

那是大女,細女喜歡CCSC

200904 發表於 21-9-8 12:10
那是大女,細女喜歡CCSC
一門雙姝,勁

咁每間學校都有佢既優點既...  教法好唔同.讀書好既人大家都有唔少... 雖然QC 係好D, 但都會有人讀唔到跟唔上.   CCSC 都係一樣
唔同原因影響小朋友發展
要睇下自己小朋友.去了解學校有咩玩,   若果淨讀書.個小朋友唔會太開心掛
‹ 上一主題|下一主題