用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言中學 ( 區外自行機會 )
樓主: mrschauyee
go

聖言中學 ( 區外自行機會 )   [複製鏈接]

gracelam 發表於 20-5-25 11:21
DSE中文科往往係男校的致命傷。
其實真係好怪, 男校DSE 中文成績麻麻, 但好多教高中中文科的都是阿 Sir.

IYY 發表於 20-5-25 13:12
其實真係好怪, 男校DSE 中文成績麻麻, 但好多教高中中文科的都是阿 Sir.

係咩?我冇研究過男校多數阿sir教中文。不過男仔好極端,有D中文科好叻真係幾叻嘅,可能呢D自小都喜愛閱讀中文書。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 IYY 的帖子

睇返聖言中文科老師,主任同副主任都係女,其他 12 個中文老師,得 2 個係阿 sir?阿 sir 點勁都冇可能教曬咁多班,頂盡一級 2 班。

1998Ruby1998 發表於 20-5-25 16:01
回覆 IYY 的帖子

睇返聖言中文科老師,主任同副主任都係女,其他 12 個中文老師,得 2 個係阿 sir?阿 sir ...
我唔係講聖言多阿 Sir 教中文.  我係話好多教高中中文科的都是阿Sir; 意思係指其他中學不是講聖言, 同埋阿Sir 中文都好好, 不一定是女生中文才好.

我細個讀男女校, 高中中文班由 三個阿Sir 及一位Miss 負責.  D 阿 Sir 真係出口成文, 最令人心服口服係一手靚字.  用粉筆也能寫出行氣同氣勢來.

聖言DSE數學成績好好,但其餘三個主科就唔夠穩定,考得較好既年份大約六成人level 4或以上。

mrschauyee 發表於 20-5-18 09:01
大家好,本人兒子在馬鞍山區小學就讀,小一至小三是全級五名內,今年小四又因為疫情而停學,所以也希望小五 ...

回覆 gracelam 的帖子

認同,男仔通常文科都比較弱。

NNbaby 發表於 20-5-25 16:44
聖言DSE數學成績好好,但其餘三個主科就唔夠穩定,考得較好既年份大約六成人level 4或以上。
...

聖言2019年整體4+創歷屆新高
但中英通識4+(~60%)未見突破

過去10年
https://www.singyin.edu.hk/zh/學生成就/公開考試成績/過去10年

2019年
https://www.singyin.edu.hk/zh/學生成就/公開考試成績/2019

章太郎 發表於 20-5-25 16:46
想當年呀仔係區外生自行入,佢學校排名ok但唔係好前(不過間間學校唔同無咩準則),但靠自行面試做奧數題入 ...

仔而家中幾?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

josejandy 發表於 20-5-26 18:20
仔而家中幾?

章太郎 發表於 20-5-27 08:42
初中
我估我仔排名麻麻,係因為st stephen都係第二輪先收,st paul boy wait list到7月放榜都無call wait。 ...

st paul boys 無call waiting架。st paul boys 要放榜後親自去叩門。

nicolemummy 發表於 20-6-7 18:42
st paul boys 無call waiting架。st paul boys 要放榜後親自去叩門。

章太郎 發表於 20-6-7 18:45
而家無,當年有

妳仔初中,咁同我都一樣啦。當年已經唔call waiting. 個陣我地知架喇。我地個陣in埋獎學金,最後都係waiting. 但最終我地決定唔去叩門,亦無被call waiting.

因為個陣,我地知道呢間會收返“回頭草”, 即係如果有回頭草返黎叩,我地幾早去叩都無用。

nicolemummy 發表於 20-6-7 20:59
妳仔初中,咁同我都一樣啦。當年已經唔call waiting. 個陣我地知架喇。我地個陣in埋獎學金,最 ...

章太郎 發表於 20-6-7 22:46
㖿~

我仔waiting list,之後7月叩門最後有收咗,不是回頭草啊。

妳叩左入,即係妳地係paul boys 啦。

我地搬左入沙田,覺得太遠,同時覺得唔想見到D回頭草又被比下去,所以決定唔會返去叩。妳入到去,是緣份

nicolemummy 發表於 20-6-8 07:02
妳叩左入,即係妳地係paul boys 啦。  

我地搬左入沙田,覺得太遠,同時覺得唔想見到D回頭草又被 ...

回覆 YmOra 的帖子

聖言數學的確深,我仔小學數學成績一路保持90以上,6年級考過全級第二,但就冇特別再加強,代表學校參加全港小學數學比賽,但沒有名次。派位入到聖言,中一數學合格多少少,中二中三開始僅僅合格,中四開始唔合格,考過最差嘅成績17/100,之後不斷加強補習,數學成績先開始慢慢提升,現時最多都係考到60/100.

崔妍 發表於 20-7-14 15:03

聖言數學的確深,我仔小學數學成績一路保持90以上,6年級考過全級第二,但就冇特別再加 ...

聖言數學從5+/4+成績可見甚強

https://www.singyin.edu.hk/zh/學生成就/公開考試成績/2019

崔妍 發表於 20-7-14 15:03

聖言數學的確深,我仔小學數學成績一路保持90以上,6年級考過全級第二,但就冇特別再加 ...

謝謝你的分享。咁!你囝囝有無給學校嘅"數深"打擊愛數的心情呀?thx.thx

自信完全被打沉,對學習越來越冇興趣,選錯學校影響真喺好大,今年考DSE,就來放榜,好緊張
‹ 上一主題|下一主題