用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有無人收到 聖士提反 acceptance letter
樓主: littletongtong
go

請問有無人收到 聖士提反 acceptance letter   [複製鏈接]

回覆 小時了了 的帖子

唔該! 其實都好喜歡學校,煩惱中!

小時了了,唔該晒! 2014已經係幾年前嘅事,學校一直冇公布公開考試成績資料,真係令我有啲卻步。

marieng 發表於 18-3-14 09:12
小時了了,唔該晒! 2014已經係幾年前嘅事,學校一直冇公布公開考試成績資料,真係令我有啲卻步。 ...

粗俗一句: 難船都有幾分釘掛, 百年名牌老校, 雖然無男女拔神校咁頂級, 赤柱聖士提反都應該不太差嘅直資.

赤柱聖士提反入嘅大學唔係本地3大8大, 而係海外著名大學, 雖然係2014年嘅入U情況, 如果打折扣, 當依家以2014年嘅入U情況5折, 入海外大學我估不太差, 因為赤柱聖士提反名氣係海外大學應該都OK. (真係純個人推測及前年我聽簡介會時校長輕輕提過)

P.S. 赤柱聖士提反有 IB 讀, 另外, 前年聽簡介會時印象有介紹過學校特登有專人員工/老師攪海外升大學事情, 所以赤柱聖士提反應該係好多學生海外升大學

小時了了 發表於 18-3-14 09:30
粗俗一句: 難船都有幾分釘掛, 百年名牌老校, 雖然無男女拔神校咁頂級, 赤柱聖士提反都應該不太差嘅直資.

...
請問小時了了,你有冇赤提海外升學的資料?通常入邊間或者專業?

b3410 發表於 18-3-14 10:09
請問小時了了,你有冇赤提海外升學的資料?通常入邊間或者專業?
係 #36: 只有2014年入U情況: http://www.ssc.edu.hk/images/newsletter/newsletter_49.pdf

b3410    發表於 18-3-14 10:26
b3410    發表於 18-3-14 10:26

小時了了 發表於 18-3-14 09:30

...
Well said.   有DF3前出國, 有D讀lB, 不出國或想讀醫或法律等會讀DSE.  自從轉直資,收生的質素越來越高及聖小升上來的學生都十分的、 加上有個無敵campus.    所以我有些覺得聖反是一頭黑馬。

GIPW 發表於 18-3-14 10:40
Well said.   有DF3前出國, 有D讀lB, 不出國或想讀醫或法律等會讀DSE.  自從轉直資,收生的質素越來越高及 ...

赤柱聖士提反中學嘅網友父母係 EK 好低調, 好少資料及分享. 純我以單一例子我教友仔仔讀呢間日常傾偈有限所知, 教友依家係獅子銀行做中層管理, 老公以前係 ICAC 做高層, 教友曾分享過佢仔仔去年中一課程都深, 嗰阿媽話有大學啲心理學理論及專有名詞, 連佢及佢老公都有啲吃力教佢仔仔 (佢仔仔無補習, 全部自己及老公教). 以我所知, 嗰阿媽中一及今年中二仔仔考試期間請假陪/教仔.

P.S. 唔知係嗰仔仔資質遜息, 定係課程真係深, 所以我個人成日覺得呢間中學學術應該唔差 (純個人感覺, 覺得赤柱聖士提反學術及課程比匯基東九好及深) (因為我自己覺得教友兩公婆好 Smart 嗰類人, 連佢哋都覺中一課程深, 我會選擇信佢哋兩位口碑)

回覆 tt28 的帖子

Depends on your kid and your perference.
我對於坊間講的名校比如YW之類也去看過,真心唔喜歡,感覺好像返深圳讀公立中學那種壓力。SSC, DBS, 包括體藝中學,以及後來(可惜知道太遲)發現的SJC等風格才是我仔需要的,運動活動各種trip同埋參與社區,人生不用只剩下升u和DSE時,升u同DSE先至唔系咩問題。壓力要有,不是單純考試壓力。所以建議你好好同你小朋友討論一下,佢需要什麼樣的中學生活。

我有個朋友的侄仔兩兄弟一起讀,由小學升中,細佬聰明,年年級一,大哥平平,年年中下,父母國際銀行級官理層,但是在2-3年前兩兄弟一齊轉去國際學校,父母對赤提的口碑是不夠國際化,太重dse考試,轉了國際後,兩兄弟,是更上一層樓。

我覺得,他們是美國回流家庭,根本唔習慣香港的教育方式,所以轉國際係一個正確的選擇,而且,佢父母自幼比小孩讀直資是想小孩學中文,讀了十年,佢哋已經覺得可以夠用。

學校收人封信就馬虎左D,日期都冇改去年template,令人感覺麻麻

小時了了    發表於 18-3-14 11:48

我未收到信, 請問是否有人同我一樣未收到任何信呢?
仲有, 是否未收到信就等於reject? 又有無人收到reject or waiting的信呢?

loksinmama 發表於 18-3-14 11:54
仲有, 是否未收到信就等於reject? 又有無人收到reject or waiting的信呢?
有 reject 信架, 我女去年唔記得係 4月尾定 5月收 reject 信, 好後才收 reject 信

irisanson 發表於 18-3-14 11:46
學校收人封信就馬虎左D,日期都冇改去年template,令人感覺麻麻

噢! 呢啲低級錯誤我真係兜唔到, 唔識兜喇 !

loksinmama 發表於 18-3-14 11:54
仲有, 是否未收到信就等於reject? 又有無人收 ...

我都無收到信~
應該第一輪睇下有幾多人註冊, 先再出第二輪信呱~
四、五月學校交晒人名俾教署, 會再出reject letter

i just phone to school and they mention that we can refer to the school annual report as reference.

http://www.ssc.edu.hk/images/doc ... rt2016to17_ver2.pdf

You can refer to P.19-23

IloveJJ 發表於 18-3-14 12:22
好似SPCC最寬鬆,但我覺得呢個入息,其實俾呢個學費都吃力。

連埋住宿先甘, 學費+住宿差唔多萬三四
其實真係好吃力

According to the report, local degree course and 33222 rate is not showed.  Difficult to assess the banding of this school even after reading the report.  

marieng 發表於 18-3-14 12:24
i just phone to school and they mention that we can refer to the school annual report as reference.
...
Thanks! 睇咗 P.19 - 23 頁. 有兩樣野留意: 1) 2017年 S6 時只有100學生; 2) DSE 成績只提供 Level 2而已; IB 成績好似幾好.

如果根據呢度資料, https://www.schooland.hk/ss/ssc : 中一至中六的班數分別是: 5, 5, 5, 5, 5, 5。(註:以下班級結構是指可開班數目。有些學校會將原本班數增加,但學生人數不變。),中一時係150人, 中六時只有100人, 走咗50人, 情況同直資顏寶鈴, 沙田培僑S6畢業時走剩嘅學生比例不相伯仲

‹ 上一主題|下一主題