用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 挪威港媽Karie:孩子在北歐長大真幸福
樓主: elbar
go

挪威港媽Karie:孩子在北歐長大真幸福 [複製鏈接]

akys 發表於 17-7-2 12:17
唔係喜歡,係蓄意引導,二分法可以利用一班人去打擊另一班人。剛出來做嘢時,香港人最自豪的是靈活變通,取 ...
咩方法。也只是方法。就算4K。4096x2160。 咩色階都齊。
帶著立埸,带著有色眼鏡。
又站在高地去俯瞰。
會睇到d咩。
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

挪威屬高質素國家

香港屬落後城市

二等公民 比 下流市民(無法向上流) 幸福

單看劉曉波的反應, 那些國家的人民高質素

那些國家人民低質素, 一目了然

文中作者寫的野,屬晒幸福, 人之本性

但這種幸福 是實在, 不是虛幻

所以只有華人想走去外國

挪威年青人平平淡淡搵到食

香港年青人十八般武藝搵唔到食

不會有無緣無故的悲劇
香港人知道原因,只是無人說出來

港人敢怒不敢言

hehehaha2017 發表於 17-7-2 19:42
挪威屬高質素國家

香港屬落後城市

日日話向上流!政府責任定靠自已努力?唔努力又要向上流?

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/%E5%90%84%E5%9B%BD%E8%87%AA%E6%9D%80%E7%8E%87%E5%88%97%E8%A1%A8

维基資料中的世衛2015資料,挪威自殺率排名比中國高幾级喎
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

skkeung 發表於 17-7-2 20:39
日日話向上流!政府責任定靠自已努力?唔努力又要向上流?

上流,要層樓掛。一層400呎樓500萬,月薪2萬的人不吃不喝20年才買到,你表演上流來睇下?

shadeslayer 發表於 17-7-2 21:48
一層400呎樓500萬,月薪2萬的人不吃不喝20年才買到,你表演上流來睇下?
我一直跟亞囝講. 樓價係經濟循環, 有周期.我1998年買樓. 係0 首期. 居屋. 也有親戚03年沙士 , 結婚時, 超平買樓.
股市十年一大跌. 而且, 出現5 年較短周期調節.

亞囝剛大學畢業, 出來做事. 我一直鼓勵,專心工作, 努力進修.
三幾年后, 買樓. 並不困難.

我們是講教育, 其中, 有不同經驗傳承.
我仍覺有上流機會. 只是踏踏實實.
唔好放棄機會.
二十多年未見船民了。今天,電視新聞又再見緬甸有難民坐船出海逃難。

Stillgood2 發表於 17-7-2 22:00
我一直跟亞囝講. 樓價係經濟循環, 有周期.我1998年買樓. 係0 首期. 居屋. 也有親戚03年沙士 , 結婚時, 超平 ...

態度正確。  要自己準備好,不然有機會也未輪到你。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Stillgood2 發表於 17-7-2 22:00
我一直跟亞囝講. 樓價係經濟循環, 有周期.我1998年買樓. 係0 首期. 居屋. 也有親戚03年沙士 , 結婚時, 超平 ...

人話

依我所見,公營房屋要多,但實而不華。

點解要多? 因為住屋始終係基本需要。你唔處理佢咪好似兒家咁引發一連串社會問題。

點解要實而不華?因為公平原則。無理由由政府出錢整到鬼咁令。對比錢住私樓的唔公平。

香港房屋政策有D K型。D 公屋除左無噴水池外整到同居屋一樣,加上供應唔夠,咪攪到輪候冊鬼咁長。

其實公屋應作為安全網,只提供基本設施,有能力的就住私樓尋求更好生活,咁先正路。

我同事話佢係香港讀名校時,會考得十幾分,一轉去澳洲讀,完全無難度,入U讀建築,返來香港做architect, 係外國hea讀實好開心架,成就未必有咁高囉

qpalzm 發表於 17-7-3 10:00
依我所見,公營房屋要多,但實而不華。

點解要多? 因為住屋始終係基本需要。你唔處理佢咪好似兒家咁引發一 ...

公屋住了香港人口一半,接近3百萬人!世界那處有?

skkeung 發表於 17-7-4 08:11
公屋住了香港人口一半,接近3百萬人!世界那處有?
但你未考慮香港私樓亦係世界最貴,其他地方唔住公屋,住私樓支出唔會相差咁多。

shadeslayer 發表於 17-7-2 21:48

上流,要層樓掛。一層400呎樓500萬,月薪2萬的人不吃不 ...

林特首上了未夠一星期.

建議推首置. 那如果5百万樓, 大約三百多万便可買.

50億增加教育開支.

都對年青人, 向上流有幫助.

對前景可以樂觀一點嗎!?!

qpalzm 發表於 17-7-4 08:37
但你未考慮香港私樓亦係世界最貴,其他地方唔住公屋,住私樓支出唔會相差咁多。 ...

倫敦,紐约曾是租金最高地方,香港人不知話幾叻!租金高代表經濟好!剛果夠低吧,大家不如去住?

Stillgood2 發表於 17-7-4 12:26
林特首上了未夠一星期.建議推首置. 那如果5百万樓, 大約三百多万便可買.50億增加教育開支.都對年青人, 向上 ...

注意,我只是忍唔住針對强哥下爬輕輕。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-7-4 12:32
注意,我只是忍唔住針對强哥下爬輕輕。
明白。

//婚姻

挪威有比較開明的政策,不限婚姻、同居的家庭都是受到法律支持及承認的,在稅收上,這兩種關係都可以享有政府對於家庭的同等法律保障。

2007年,挪威立法機構就是否允許同性伴侶合法收養小孩。2008年6月11日,挪威國會在多個主要政黨支持下,通過《婚姻性別中立法案》,使挪威成為全球第六個允許同性伴侶註冊結婚的國家,新婚姻法於2009年初正式生效。新婚姻法列明同性伴侶可享有相等於異性伴侶的權利,包括可在教堂舉行婚禮、領養、甚至人工受孕//   资料来源,維基。

都應該是很多人的烏托邦。

Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

skkeung 發表於 17-7-4 12:28
倫敦,紐约曾是租金最高地方,香港人不知話幾叻!租金高代表經濟好!剛果夠低吧,大家不如去住?
...
倫敦亦有佢本身問題。英國年青人好多都埋怨置唔到業,話機會比baby boomers差好多。不過英國地方大D,多D平價的地區可以選擇咁解。

香港公屋輪候冊長係事實(結果),私樓貴、公屋供應不足、公私樓質素相距細係客觀分析(成因),加大興建實而不華公屋數量我認為會有幫助(建議)。

你可以繼續鬧D廢青,但除左幫你自己發洩之外,我睇唔出會對成因同結果造成任何改變。

或者你覺得無需要改變,咁就預左繼續佔中同再有梁遊出現。因為呢D係源於年青人對社會怨氣,你唔解決根源,D廢青係唔會比你幾句點醒的。

//語言

主條目:挪威語

挪威官方語言為挪威語,包括兩種書寫模式:標準挪威語和新挪威語。兩種書寫模式都應用於官方文件,學校和公共場所,但相對的,標準挪威語的使用人數比較多,佔人口的85-90%。挪威語屬於北日耳曼語支,其書面文字與丹麥語,瑞典語十分接近。其主要原因是歷史上挪威和丹麥,挪威和瑞典都有聯盟史,所以挪威文字和挪威語發音和這兩國都很接近。以這三種語言中的任意一種做為母語的人,都可以和其他兩種語言的使用者交流,但是對於大部分外國人,如果想通過學習一種語言去和三個國家的人進行交流,特別的訓練是必須的。

少數民族薩米人使用薩米語,屬於芬蘭-烏戈爾語族。

挪威主要的第二外語為英語,同時挪威的學生還需要選修另一種外語,主要有德語,法語和西班牙語。//

學生的英語會否是嚴重北歐口音呢? 當地英文老師都是NET嗎? 我要 native english accent, 個人喜好,感覺好d。

20120808 發表於 17-7-4 14:26
//語言

主條目:挪威語
你想了解挪威人的英語。可以,YouTube 上找Angelina Jordan , 這小女孩。唱歌。
‹ 上一主題|下一主題