用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教: 瑪神25分, 德信20分....如何選較好?
樓主: rose2017
go

請教: 瑪神25分, 德信20分....如何選較好? [複製鏈接]

rose2017 發表於 16-10-3 11:15
具體是否去年有6 位25分... 校長沒有提及數字啊! 請問這如何運算出來?
我是新手, 不是太懂.... 謝指正!
瑪神一級4班小班, 派位學額100人, 即自行階段計分最少有20人

上年瑪神統一派位得42個位, 少過一半既50人, 即係一定有超收, 咁係有超收環境下計分生只可有20人, 所以如果收咗14個20分, 咁即係得6個25分.

但係校長話34個必收生, 14個20分, 但加埋6個25分都係得54人, 唔夠58人喎? 點解呢?

其實原因好簡單, 亦係唔少家長忽略既一個原因, 我係其它帖都講過.

EDB係允許小學係統一派位學額中, 再按每班1個留班位去扣減. 咁瑪神一級4班, 即有4個留班位, 咁54個自行收生加埋4個留班位, 就係58個.

留班位係咪真係用嚟留班? 我諗, 你懂的!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-10-4 09:14
瑪神一級4班小班, 派位學額100人, 即自行階段計分最少有20人

上年瑪神統一派位得42個位, 少過一半既50人,  ...

想問最後叩門位是否以每班小班計可多收兩人,每級4班,共8人,加4個留班位,即有12個叩門位 ?

hkpapa852  係  發表於 16-10-4 10:48

可以咁講:小班最多27人一班,所以叩門位得8人(如果無出無入)。
不過,瑪神又沒有用盡,因為小朋友嗰班得26人,即是有人走,但無補足。

rose2017  謝謝 twlo 的解說, 你好熟悉瑪神及整個派位制度!!  發表於 16-10-4 11:36
hkpapa852  亦可能係, 收咗但人地唔去讀, 但又無再call後備  發表於 16-10-4 10:49

另有一問題唔太明:34人必 收+6人25分,合共40人,是否應該收10個20分的人,(還掂20分都要抽),就不需超收呢。

twlo 發表於 16-10-4 10:54
另有一問題唔太明:34人必 收+6人25分,合共40人,是否應該收10個20分的人,(還掂20分都要抽),就不需超收 ...

甲部分係必收生,佔自行分配學額6成,如果超收生會用統一派位名額補上,這是遊戲守則。

hkpapa852 發表於 16-10-4 09:14

上年瑪神統一派位得42個位, 少過一半既50人,  ...
謝謝 hkpapa852 的詳細解釋, 你好專業啊!   

twlo 發表於 16-10-4 10:54
另有一問題唔太明:34人必 收+6人25分,合共40人,是否應該收10個20分的人,(還掂20分都要抽),就不需超收 ...
EDB規定, 計分生至少要收整體學額既20%, 所至最少收20人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果25分有多個20人,那麼20分就一個位都沒有。

hkpapa852  係  發表於 16-10-4 14:39

twlo 發表於 16-10-4 11:44
如果25分有多個20人,那麼20分就一個位都沒有。

應該話, 如果必收生超收, 計分只有20個位. 如果有20個或以上係25分, 20分一定無機會.

但如果無超收, 得20個25分, 咁20分仲有些微機會 (可能得番1-2個位)

回覆 hkpapa852 的帖子

請教,在自行階段,校長是否已可動用“留班”位,挑選想收的學生?

應該可以,所以我話瑪神無用盡。

brng 發表於 16-10-4 15:16
回覆 hkpapa852 的帖子

請教,在自行階段,校長是否已可動用“留班”位,挑選想收的學生? ...
只能在叩門階段.

多謝twlo 及hkpapa852 的回覆

聽聞今年二年級有人插班成功,所以有些班是27人。

twlo 發表於 16-10-27 08:49
聽聞今年二年級有人插班成功,所以有些班是27人。

Yes..有插班

德信 我大仔讀緊 都好開心 唔算谷

TTMother 發表於 16-11-9 09:52
德信 我大仔讀緊 都好開心 唔算谷

但有d家長又話谷,有時真係各花入各眼。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3342590&extra=page%3D1

回覆 TTMother 的帖子

Deleted

‹ 上一主題|下一主題