用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇遇過d咁既家長??
樓主: kimberlybaby
go

有冇遇過d咁既家長?? [複製鏈接]

引用:咁可能我又冇咩機心,只係隨便問下,佢就當

原帖由 kimberlybaby 於 16-07-02 發表
咁可能我又冇咩機心,只係隨便問下,佢就當你有心問
比我都會當你有心問!而家知就好了,唔好怪嗰位家長!同家長溝通都係一種學問!

kimberlybaby 發表於 16-7-2 13:27
咁可能我又冇咩機心,只係隨便問下,佢就當你有心問
你當問人今日食咗飯未, 我哋當你問佢幾錢人工。

Jane1983    發表於 16-7-5 19:14

引用:咁其實堅叻的小朋友家長又真係未必覺得有需

原帖由 Barbe 於 16-07-02 發表
咁其實堅叻的小朋友家長又真係未必覺得有需要同其他家長交流,我女個級一家長咁多年連whatsapp group 都唔 ...
Agree

回覆 Barbe 的帖子

完全同意,我好少同d家長social,我係working mum,做野都已經無左半條人命,番到屋企我都寧願睇女。d小朋友眨下眼就大,好似大女咁而家都升中四囉,d家長我都費事再應酬

Barbe    發表於 16-7-6 08:04

真係吾明...學野的地方都打開門做生意架啦...人人都問到架, 點解要噤神秘?
不過我有full time job...冇時間。。。沒有同人交留。。所以冇呢d問題。。。

呢個年代有D家長會問完你學乜,跟住同人講:佢迫D細路學乜學乜,肯定“怪獸家長”,不似我完全只想自己小朋友有快樂童年。。。。blah blah blah!
所以唔熟的人問我,我也不太想答因為而家太流行把自己不認同or根本沒有深入瞭解的事大肆用誇張手法醜化。。。。

cmchang0927 發表於 16-7-6 02:28
呢個年代有D家長會問完你學乜,跟住同人講:佢迫D細路學乜學乜,肯定“怪獸家長”,不似我完全只想自己小朋 ...
我家附近嗰個仲老土,媽咪去問我個女,或者轉佢個女去問我個女,探聽範圍包括學乜?去邊到學?放學後去邊?黙測考成績?不過佢問完又唔會講番自己。

回覆 Barbe 的帖子

我試過有mom叫佢女問我女考piano考到幾分! 之後話:好彩我高你兩分,否則我媽會鬧我。。。

vpo0615  嗰個小朋友好慘, 如果比人低分就會俾阿媽鬧....  發表於 16-7-6 14:33
Barbe  呢啲都相當怪獸,其實大家各有各學,有乜關係?  發表於 16-7-6 11:56
‹ 上一主題|下一主題