用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Chem同Bio比較,哪科易讀d?
樓主: ccj2008
go

Chem同Bio比較,哪科易讀d? [複製鏈接]

Rattie 發表於 16-2-24 08:10
pineapple0983  我重複又重複,phychembio三科有關連,理科生如要考7科,這個組合會較其它組合易   發表於  ...
另一科是 geog,好多地球上的現象和科學有關;phy+chem好多範圍和 geog重複,讀依科相對亦慳力啲。geog 一般是理科生的次選,也就是說,對手會是較弱一群(不排除會有為興趣讀的資優生!)。
如果take econ/bafs/hist/ict依啲,就屬另一個範圍,沒有讀 phy-chem-bio 或phy-chem-geog 般有協同效應。
ict 是另一科理科的熱門科,叻嘅會好叻,甚至經常滿分。我只能講,依科唔易讀,對手亦好強!
讀8科唔容易,但也不是想象中難,到JUPAS你會發覺 take 埋延伸數的優勢。延伸數只要夠操練,拿5不如其它科難。而且在讀延伸數的過程中,也會對 core 有很大的幫助,直接提升了 core 的成績。

sai1031  多謝你咁有心機回覆  發表於 16-2-26 00:20
文仔媽  又明白了好多!謝謝你的經驗分享!  發表於 16-2-25 13:34

chem

醒目開學勳章

引用:Phy/Chem/Bio+++M1+or+M2 +

原帖由 llmom 於 15-11-28 發表
Phy/Chem/Bio + M1 or M2
我成日想問M1 or M2易d
選M1 or M2有用d
有冇人可以話我知

回覆:sandwichmum 的帖子

你先要了解M1及M2嘅課程有乜分別先。

pineapple0983 發表於 16-2-24 11:26
另一科是 geog,好多地球上的現象和科學有關;phy+chem好多範圍和 geog重複,讀依科相對亦慳力啲。geog 一 ...
聽講PHY呢科有得操卷, 如果本身唔太差,操多d卷,DSE取高分不太難?

我覺得每科都有past paper 可操卷的,操得多一定有幫助,問題系有無甘多時間

Biology會易D 因為背到書就OK

October. 發表於 16-3-1 20:30
聽講PHY呢科有得操卷, 如果本身唔太差,操多d卷,DSE取高分不太難?

操卷我覺得對單獨的題目較有效,因為題目出來出去三幅被,而且操得多(例如MC)對基本概念會加深了解。無論題型點變,基本野是不會變。
通常難的是跨越單項的題目,例如 力+電+磁之類,就好易全題炒,要精才能高分。
延伸數個人覺得M2較易高分,即5,但5**就較難,M2題型比較 straight。M1就多 tricky位,題目長,get 錯就攞唔到分。
中英文也是非常重要,不要輕視!

如果肯讀書,跟本科科都唔難。無心讀,就科科都難

回覆:pineapple0983 的帖子

那麼他選擇自修考返中文,也可第二年入到U?

回覆 hw1115 的帖子

補考一科也可以?

回覆:October 的帖子

唔知!望高人指點、。

引用:那麼他選擇自修考返中文,也可第二年入到U

原帖由 hw1115 於 16-03-02 發表
那麼他選擇自修考返中文,也可第二年入到U?
可以,我仔有睇過資料,如果今年真係衰中文,明年可以再考用 combine cert 申請入U,不過 combine cert 係會扣分,所以如果成績只是緊緊夠分入U,用combine cert 扣分後好可能唔夠分入。

如果大學讀工程,不如集中4C+Phy+Chem+M1/2。

pineapple0983  工程只是水泡科,best5有22/23分都入到3大,中英通合格+core+2x+M1/M2,唔難入!  發表於 16-3-5 21:10

回覆:LingChiBaBa 的帖子

我仔正是這组合,但怕他肥中文/LS而已。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

Touchwood 這也是一个選擇

引用:如果大學讀工程,不如集中4C+Phy+Chem+M1/2

原帖由 LingChiBaBa 於 16-03-05 發表
如果大學讀工程,不如集中4C+Phy+Chem+M1/2。
想問大學如讀工程,中四揀:

PHY + BIO + M1/M2;
如果唔想揀BIO , 變PHY + ECON + M1 ;

可以嗎?因M 2 可能揀唔到, 但孩子想入讀工程科,因見三大,只需M1/M2 , 冇寫一定M2, 是否讀M1 也可入工程科?

回覆:cpecpr 的帖子

我仔都是揀唔到M2,讀M1。

回覆:Chem同Bio比較,哪科易讀d?

回覆 waiwai1224 的帖子

我仔都話bio多野背,而他背野能力一般般,所以決定揀phy+chem+m2,多謝意見
‹ 上一主題|下一主題