用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York ...
樓主: Shirley1314mom
go

聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+gg33+於+15-4-6+00:02+編輯+\

原帖由 gg33 於 15-04-05 發表

過來人分享: 語境係好,小朋友學英文好快,細b返學冇幾耐就識得 ...
我都估緊係咪架喇,估唔到原來真係呢間
隔離談幼稚園版已經有家長講過類似事件 ...

引用:gg33+多謝你分享,我仔一時時坐定,多數吾

原帖由 CYY509 於 15-04-06 發表
gg33 多謝你分享,我仔一時時坐定,多數吾定,我以為返學後可以改變小朋友,令小朋友坐定,如果你這樣講, ...
其實我小朋友都係坐唔定,我都係想搵間 discipline 好啲既學校黎制衡下,但我都驚會有反效果 ....

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York?

真的多謝各位用家意見,其實我覺得每位用家所講的也是正確,因為小孩性格吾同,所以經歷的事也不同,一間學校不同老師教學方法也不同,有無愛心也不同,所以大家所講也對,我等收到結果才再打算,可能學校吾收我仔😓

引用:真的多謝各位用家意見,其實我覺得每位用家

原帖由 CYY509 於 15-04-07 發表
真的多謝各位用家意見,其實我覺得每位用家所講的也是正確,因為小孩性格吾同,所以經歷的事也不同,一間學 ...

對,如果小朋友乖,坐定定又谷得真係冇問題,不過坐唔定的就唔好勉強,始終學校是傳統不是活動教學。 入左唔match的學校真係會好痛苦,小朋友情緒心理都會好大影響,我的兒子退學後一兩個月後就冇左個陰影。讀三個月,日日被老師隔離,被罰,相信對佢心理影響好大,我都好後悔幫佢揀左唔match佢性格的學校,令佢受苦。

回覆:gg33 的帖子

totally agree with u, gg33 good luck to your kid.  As user, i will not recommend sjc

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York

今年有學生因為經常出手打人,老師教過話過但情況都沒有改善,所以無offer k1學位!我相信老師會知道學校同小朋友match唔match到,match唔到先會唔offer k1位,但唔代表老師無愛心!如果間學校真係唔適合個小朋友,小朋友讀得都唔開心,家長又會擔心!每間學校都有好同唔好既地方,如果因為升唔到k1而話間學校無愛心會誤導其他家長!當然最重要係揾一間適合自己小朋友o既學校!

引用:我個人好滿意,英文教學與小朋友溝通會用英

原帖由 mikiwu 於 15-03-24 發表
我個人好滿意,英文教學與小朋友溝通會用英文,首一星期會用講廣東話輔助,即使家中不常用英文對話,小朋友 ...
雜費1500?????我女k2,我交$5100喎

回覆:mamababa1122 的帖子

我都覺得揾一間適合自已小朋友嘅學校係最重要,每間都有好有唔好,只有用家才知真相,但這間學校又真係好少人講~~

回覆:wingcrown 的帖子

N班,半天係1500雜費,同k2唔同

回覆:mikiwu 的帖子

補充係半年收1500雜費

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York?

我waiting

引用:今年有學生因為經常出手打人,老師教過話過

原帖由 mamababa1122 於 15-04-09 發表
今年有學生因為經常出手打人,老師教過話過但情況都沒有改善,所以無offer k1學位!我相信老師會知道學校同 ...

如有興趣想了解更多學校點處理問題小朋友,我可以私下分享

gg33 發表於 15-4-13 12:18
以我所知,被知會k1不能升原校的不止一位小朋友,冇打人只是表現較不平凡的都有。。其實我都好想知道,課 ...

有 offer, 但 in 果日已決定唔要 (除非無學校收), 因為 in  果日覺得老師完全無能力 handle 兩歲小朋友, 果日個 NET 講野又細聲, 無小朋友理佢, 我一走已經同內子話, 希望唔駛讀呢間, 幸好有一間好好的已經出左 offer

回覆 gg33 的帖子

點解個老師會講D咁嘅野? 這些說話好像不應該出自老師把口, 為人師表, 是否要有教無類? 再者, 妳小朋友是比較好動搗蛋類型 OR 有其他什麼問題? 就算有, 老師都不應該咁講!!!

希望妳小朋友快快適應新學校, 開心快樂咁上學! 妳自己都快D忘記哩D衰老師!

引用:Quote:原帖由+mamababa1122+於+15-04-09+發

原帖由 gg33 於 15-04-13 發表
我唔係講風涼話,小朋友去到一個新環境可能會有異常行為出現,我個小朋友開學初期,老師同我講佢推人,平時佢未試過會推人的,老師話新環境加上小朋友一齊玩,互相推撞一定有,老師有即時教返佢應該要點做而唔係推人,返到屋企我有同小朋友傾,佢都認有推人,知道唔岩,過2日問返老師,老師話佢聽教,無再推人!係唔係坐唔定o既小朋友就唔俾升班,唔適合間學校,呢個唔清楚,因為每一間學校都一定會有d坐唔定o既小朋友!大家經歷o既野唔同,有無愛心係主觀感受,在我而言我覺得老師係有愛心,當然我唔知道你小朋友個情況係點,大家都係發表各自對學校o既comments, 我都希望你同小朋友可以揾到間適合o既學校,開開心心上學^^

到底之後讀了邊間happy school,參考一下

回覆 DIKE 的帖子

如有興趣想了解更多學校點處理坐唔定,或唔乖小朋友,我可以私下分享

回覆 gg33 的帖子

上學一個半月就話不能升班(即係暗示叫妳小朋友自動退學), 本人覺得這做法好好好有問題! 當初INW 又係老師選了才給妳小朋友入學的, 這樣做法對你們整個家庭都好大影響, 家長一定會好傷心~ 我唔敢批論這學校好壞, 但以這個CASE 黎看, 我有D驚訝!

我見好多收生也是細b 多

DIKE 發表於 15-4-13 14:19
回覆 gg33 的帖子

上學一個半月就話不能升班(即係暗示叫妳小朋友自動退學), 本人覺得這做法好好好有問題!  ...

平心而論, 如果學校要開口勸退, 學生上課表現應該就唔係「坐唔定」咁簡單...

我只係將心比己, 頑皮學生間間學校都有, 但如果情況令老師自覺超出佢能 handle 既極限, 例如小朋友經常發脾氣﹑並有肢體侵犯其他同學仔呢? (只是舉例) 又多次嘗試教導都冇改善, 咁為左保障其他學生既安全同學習質素, 選擇隔離或放棄亦無可厚非, 不能說這樣就是沒有愛心, 始終佢要對所有家長負責。孩子被勸退作為家長當然不高興, 但相對地, 假如你係乖孩子的家長, 容讓個別學生影響上課你又會接受嗎? 「特別」的孩子其實需要「特別」教導, 雖然另覓合適學校是很麻煩, 但為了孩子著想這也是家長應該做的~~

我仔都算係「坐唔定」, 但我都會俾佢試下讀聖若望, 畢竟佢冇其他所謂名幼咁 commerical
‹ 上一主題|下一主題