用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 合格多少少
樓主: eytben
go

合格多少少 [複製鏈接]

回覆:合格多少少

還是中一,佢都要有適應期,成績已ok, 鼓勵才是對佢有幫助

我仔仔今次考試差唔多由佢自己搞掂,我只係提下佢溫書重點, 中學溫書方法跟小學有咩唔同等等。結果雖然科科都是60-70分,最好只係社科70幾,但我都好滿意, 因為今次第一次由佢自己搞掂,我唔駛好似小學咁勞氣, 關係又好咗。我本人覺得讀書態度大於成績,現在佢只係未掌握好正確讀書方法,但相信慢慢會學會。

YDLFATHER    發表於 15-2-4 23:25

面對慢慢的讀書長路, 不需要由中一的第一次考試就俾咁大壓力俾自己及中一生, 反而有良好自覺的學習態度及品德先最重要,唔知大家又認唔認同呢?

happy09  agree  發表於 15-1-23 13:32
黃巴士    發表於 15-1-23 13:16
YDLFATHER  AGREE  發表於 15-1-23 13:16

琴日同朋友傾計,佢個小朋友F1讀b2學校英文班,IH成績係合格多小小56.x/100,佢果班最高分6x/100,大半班唔合格。比教呢科既老師鬧,話佢教既另一班中文班最高分8x分,合格又比你英文班多,所以全班午飯後留堂,連留三日。

我朋友覺得個老師用中文班比較係唔公平,要比應該用另一班英文班比。

我聽完唔識答佢,大家覺得呢 ?

YDLFATHER    發表於 15-2-4 23:26
黃巴士  中學生了!! 如不是丸過份, 家長   發表於 15-1-26 12:18
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

其實全部band 2 學校, 都有這個問題.  英文班, 跟中文班的同學, 都是統一計分. 不會理會學生是用中文作答 or 英文作答. 到考dse 時, 亦會是同樣的. 有些小朋友讀band 2, 因為成績好, 入英文班. 但有些科目, 考試不懂解題, 更不懂用英文表達, 分數並不高. 所以有些全級第一名的, 有機會在中文班的.

YDLFATHER    發表於 15-2-4 23:27
‹ 上一主題|下一主題