用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大抽獎band1生會唔會跌落band2學校?
樓主: maggie789
go

其實大抽獎band1生會唔會跌落band2學校?   [複製鏈接]

回覆:其實大抽獎band1生會唔會跌落band2學校?

排92都填華仁,間小學相當唔簡單!

必必 發表於 14-8-21 13:53
yes. 我個女嗰屆, 排92都入到華仁.

九華還是港華?

ernestchow 發表於 14-8-21 22:03
九華還是港華?

九華

必必 發表於 14-8-21 23:29
九華

九華可能多位,我都聽唔少人考9x都抽到入去

必必  隨機no. 好咪派到.  發表於 14-8-22 09:04

引用:Quote:khmama+發表於+14-8-20+20:06+派去明

原帖由 必必 於 14-08-21 發表
理論係咁, 但事實唔係.
我諗要知道家長點填先可以明白原因,油尖旺band1派到全港band3尾仲要得2個位,個家長都硬要填入30志願,派到真係冇得怨。

油尖旺男仔大約10間band 1, 他們認為自己一定band 1 時, 太約填10幾間就算, 通常派出結果特別差。

引用:油尖旺男仔大約10間band+1,+他們認為自己一

原帖由 johnmamama 於 14-08-22 發表
油尖旺男仔大約10間band 1, 他們認為自己一定band 1 時, 太約填10幾間就算, 通常派出結果特別差。 ...
中學一覽表油尖旺區有關此校有附註#15,如果家長冇選填係唔會派去呢間,假如冇填都派去要上訴。

Confirm左當年派到第十七志願, 唔係明愛, 係東華三院xxx. 大抽獎頭四位係華仁, 聖芳濟, 銘基, 信義.

引用:Confirm左當年派到第十七志願,+唔係明愛,+

原帖由 必必 於 14-08-22 發表
Confirm左當年派到第十七志願, 唔係明愛, 係東華三院xxx. 大抽獎頭四位係華仁, 聖芳濟, 銘基, 信義.  ...
真係band1唔會信義都入唔到. 可能三次呈分大起大跌,又或被某一科拖累,以致調整後排名跌落band2.

回覆 khmama 的帖子

咁油尖旺band1男應該填幾多志願好?  如果填滿30個志願, 一定填埋band3學校!?

khmama 發表於 14-8-22 09:09
真係band1唔會信義都入唔到. 可能三次呈分大起大跌,又或被某一科拖累,以致調整後排名跌落band2.

...
唔會錯, 因為學校會將三次呈分試平均名次通知家長, 亦會睇過晒排位先報上教統局, 全級名次70左右, 況且排名後過佢既都入到聖芳濟,  但龍年家長唔敢搏, 銘基有放第一或二, 聖芳濟亦好多人放第一, 信義亦一定有好多人放頭三. 估計佢隨機號碼一定係好差,  據佢講, 同年仲有幾個band 1派左band 3中學, 真係估唔到.  

引用:Quote:原帖由+必必+於+14-08-22+發表Confir

原帖由 khmama 於 14-08-22 發表

...
請問九龍城綱多band1位,band1生隨機no.唔靚會唔派band2?

回覆:必必 的帖子

雖不清楚佢學校全級有幾人,但在大部分油尖旺區津小,全级70-80幾名都是危險位,好易估錯 band。

日前同朋友舊聚, 講起佢啊囡從小一派位/升中派位/升大學又唔到佢啊囡, 超級唔好彩。

小一派位: 派咗間油塘新校舎(陳呂..), 以当時, 这小學完全唔識, 最后佢地揾私立培小, 收咗佢啊囡。

升中派位:  老師話佢啊囡係b1, 当時因為佢咩到唔識搞, 填表全都係daddy搞, 又無in直資做BACK UP, 因為一心諗住比咗咁多年錢, 中學一定要揾資助/津贴英中, 可惜天意弄人, 派位結果係b3 聖母院書院, 啊囡真係当場喊出泥。
我問佢, 記唔記得填表填咗咩, 佢唔太記得,只知道頭几間全部英中, 培中排第五, 我問佢, 老師有無叫你地改填表排位, 当年好似都有70000多个小朋友, 競爭好大, 但佢DADDY應為老師都話啊囡係B1, 掂都應該有一間抽中, 我問其實你地咗填几多間, 聽完真係暈咗, 只係填咗五間, 應該係搞珠NOS唔靚, 最后校長比推薦信去IN 顏寶玲收咗, 但当年顏寶玲都好似初起步, 啊囡雖然DSE达大學門檻, 但分唔夠高, NURSURING再次落榜, 現在讀了兩年謢士學校, 再試非联招, 路真係難行, 如果小朋友派到好的中學, 真係要加倍努力

必必 發表於 14-8-21 13:53
yes. 我個女嗰屆, 排92都入到華仁.

如果聖芳濟排第二,會唔會晒左個機會啊?

我都係捻住一九華二聖芳濟,但又驚六合彩冧把差,兩間都抽唔到,點解要分得3個band咁少?

TwinWong 發表於 14-8-22 10:53
日前同朋友舊聚, 講起佢啊囡從小一派位/升中派位/升大學又唔到佢啊囡, 超級唔好彩。

小一派位: 派咗間油塘 ...

讀培小band 1 應該好大機會直升培中架??

我唔係好明點會將自己直屬培中排第五,  仲要填五間咁少

takeshita 發表於 14-8-22 11:57
我都係捻住一九華二聖芳濟,但又驚六合彩冧把差,兩間都抽唔到,點解要分得3個band咁少? ...
如果被LABEL咗 B4, B5,就 無人肯去讀, 會殺校

豬兜有情人 發表於 14-8-22 12:17
讀培小band 1 應該好大機會直升培中架??

我唔係好明點會將自己直屬培中排第五,  仲要填五間咁少

只係当年沒太多人識得上網請教人, 盲中中, 估計錯誤, 搞成咁佢爸爸又希望啊囡讀英中, 諗住掂衰都應該去到培中, 變成派彩咁差

必必 發表於 14-8-22 09:38
唔會錯, 因為學校會將三次呈分試平均名次通知家長, 亦會睇過晒排位先報上教統局, 全級名次70左右, 況且排名 ...
我應該同你一間小學, 今年老師話大約55名才可band 1 , 我囝全級名次70幾左右,學校話band 2, 派入第一聖芳濟, 所以你朋友應該band 2,生, 排名後過佢既都入到聖芳濟, 可能他們第一自願.
‹ 上一主題|下一主題