用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Chocolatefree
go

... [複製鏈接]

回覆:樂基(九龍塘)信封每個$20!?

我親身去交時,用了些循環再用的信封,信封面有再貼的地方,個文書姐姐望了兩望,很奇怪的表情,好似吾多喜歡咁。唉!4個信封都係1通知收了申請信,2通知面試日期,3通知面試結果,4最多叫你second in。我覺得應該環保d喎!

引用:唔係喎,佢地係有$20四個連郵票信封賣,但

原帖由 wingbbbb 於 12-11-11 發表
唔係喎,佢地係有$20四個連郵票信封賣,但係有家長無跟指引,用細信封,連續兩個都係,我聽到職員同家長講 ...
should be $20 for 4 envelops with stamps

引用:我去報spn,+有家長無帶信封,+學校是免費提

原帖由 yslgirl 於 12-11-11 發表
我去報spn, 有家長無帶信封, 學校是免費提供的, 我無話樂基要錢買唔岩, 不過我只可以說, 高下立見. ...
kv 也是免費提供的

引用:唔係喎,佢地係有$20四個連郵票信封賣,但

原帖由 wingbbbb 於 12-11-11 發表
唔係喎,佢地係有$20四個連郵票信封賣,但係有家長無跟指引,用細信封,連續兩個都係,我聽到職員同家長講 ...
如果有家長唔跟指引做, 最好係彈返轉頭或下次補, 無謂比人話, 方便左人, 但壞了口啤。
坦白講, 彈返比家長雖不太好, 但學校一早已經寫明了要求。

上年in過n班,印象麻麻,所以今年無報K1,唔知佢張form有咩特別,請問有家長可否告知呢?

引用:上年in過n班,印象麻麻,所以今年無報K1,

原帖由 karenbabe 於 12-11-11 發表
上年in過n班,印象麻麻,所以今年無報K1,唔知佢張form有咩特別,請問有家長可否告知呢?

...
Sample of application form posted by 樂基:
Job of Daddy: CEO : Edu level: PHD
Address: Kowloon Tong

引用:我去報spn,+有家長無帶信封,+學校是免費提

原帖由 yslgirl 於 12-11-11 發表
我去報spn, 有家長無帶信封, 學校是免費提供的, 我無話樂基要錢買唔岩, 不過我只可以說, 高下立見. ...

引用:Quote:原帖由+yslgirl+於+12-11-11+發表我

原帖由 kennistong 於 12-11-11 發表
kv 也是免費提供的

人地KV同SPN根本就唔需要咁賺錢,邊間係真心辨學,家長一目了言啦

kennistong 發表於 12-11-11 17:41
如果有家長唔跟指引做, 最好係彈返轉頭或下次補, 無謂比人話, 方便左人, 但壞了口啤。
坦白講, 彈返比 ...
同意, 好心做壞事。
本意幫人, 無要求人地買仲可以俾你後補都係錯, 應該要免費提供才是對,恕我無法認同此等價值觀。

港爸港媽出港孩,難怪現在的年青人連見工都帶漏文件!
要教育孩子先要教育好家長。

引用:其實你去報學校,+唔係會跟足人地要求整好

原帖由 阿早! 於 12-11-10 發表
其實你去報學校, 唔係會跟足人地要求整好晒去交嗎? 如果自己唔齊去交其實自己都唔夠誠意先啦?

我見有D ...
同意。其實根本無人迫家長要幫學校買信封,可以自己響屋企慢慢填,自己去買信封同郵票架,我出街買信封用咗$5.5,郵票$1.4×4再加寄去要$3蚊,其實同$20差果幾蚊,我又唔覺學校搵錢囉!響九龍塘出名搵錢嘅有其他,我覺得樂基唔算貴學費,上網睇亦唔多雜費,要搵不如每班收多20個好過啦!好過響道搵果廿蚊!至於收生,我覺得不嬲都係識人緊要,唔係呢間學校,係間間都一樣,純粹個人感受,並唔係特別覺得樂基好好,唔好誤會

約克的信封好似賣幾圓,不記得lor,但仲沒貴過10圓。

申明先,本人沒有漏繳任何文件,係我親身去交留位費果時,教務處話我囡囡檔案中嘅信封都不見左  (之前仲話過聽講證不見左......所以遲遲未發信出來)甘再買咯,係教務處一共買了三個,total十幾圓。番到屋企發現,吓,仲冇重新貼郵票架wor,不知佢地會點處理 有D混亂

引用:Quote:kennistong+發表於+12-11-11+17:41+

原帖由 阿早! 於 12-11-11 發表
同意, 好心做壞事。
本意幫人, 無要求人地買仲可以俾你後補都係錯, 應該要免費提供才是對,恕我無法認同 ...

引用:人地KV同SPN根本就唔需要咁賺錢,邊間係真心

原帖由 Amymichelle 於 12-11-11 發表
人地KV同SPN根本就唔需要咁賺錢,邊間係真心辨學,家長一目了言啦

唔收錢就係好?學校講明要帶好,無人迫你買,又或者學校想阻嚇唔睇野既家長。要賺都唔只$20,事先聲明,我無報,只係路過,但就唔明點解咁多無謂既批評同假設性既批評。

引用:唔收錢就係好?學校講明要帶好,無人迫你買

原帖由 emily207 於 12-11-12 發表
唔收錢就係好?學校講明要帶好,無人迫你買,又或者學校想阻嚇唔睇野既家長。要賺都唔只$20,事先聲明,我無 ...
ur 樂基PN家長 right?
Sorry I never mean it should be free of charge !

回覆:Chocolatefree 的帖子

Gum how much you should think they should charge ?

引用:Gum+how+much+you+should+think+they+shoul

原帖由 bb8608 於 12-11-12 發表
Gum how much you should think they should charge ?
Sorry ! Please check our previous posts !

每樣嘢響不同人心目中都有不同ge VALUE! Eg 李嘉誠、強國人etc 覺得依家樓價 OK 添!....其實冇話要值幾多先啱!我開呢個post 當然感覺貴啦!係收form ge staff 話每個$20 !我交form 時見到有個箱大大隻寫住 「信封 $20」我才多口confirm 問個staff 啫!

我同其他留言ge mama 從來冇話要樂基開善堂仲要笑住派信封! 我知佢地ge target group 係咩!寫哂響張form 度啦!係我自己厚面皮重申請啫!

Sorry ! 係佢地ge target group 寫響張SAMPLE Application form 度!講真!我唔覺得有家長唔識填form (唔知教育程度、職業、地址應該要填乜),學校整張sample 寫到咁好似係我第一次見!(可能我申請得少kg 啦!)

‹ 上一主題|下一主題