用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣 ...
樓主: iqover120
go

睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣   [複製鏈接]

回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

說得對

回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

thank you for sharing!

回覆:iqover120 的帖子

Good!
我雖知道未必每個小孩也像你囡囡般有天份及幸運!但樓主確實比了信心大家!也多謝樓主那一份善意!

其實Outgoing真係好重要,我囡囡就係,so far 暫時幾間都有2nd in ,佢直程係好主動同會請埋D怕醜的小朋友一起參與。所以真係著數好多。

Thanks for sharing.

Thx for your sharing

醒目開學勳章

多謝分享

Thanks for sharing

多謝樓主呢個正能量嘅分享呀!

iqover120 發表於 12-10-31 22:25
睇到好多posts, 雖然打中文對我來說很辛苦, 諗咗成個星期, 都决定想用第一身既故事同失望的家長打打氣:
兩 ...

今期親子王講直資和私校插班,有早到小一下學期就有位。
有時我地可以正面啲諗,我地目標係引導小朋友努力學習, 用自己既能力去爭取插班;小二未有位, 小三再試;小三冇位,小四再試;最終小五都可能未有位,但可能就係這個目標令到小五六成績很好,考到一間很好的中學呢!我真係相信學無前後,達者為先呢。

有心考名校的家長不要放棄,用成績考入更能看出實力,很多都比單靠抽籤、面試、人事進去的強。加油!

回復 fc926 的帖子

The ex-principal of DBS once said: He himself was a shy boy when he was a kid. A kid "being shy" should not be punished at the P1 admission interviews.

My kid is neither outgoing nor smart. Really hope principals and teachers who are conducting interviews can see something deeper than performance.

Thanks for your sincere sharing.

多謝你分享,但今年競爭激烈情形異常於往年,直資私小報考人數倍增,所以大家在大抽獎最好有心理準備打定輸數,不要選擇熱門學校

thanks for sharing.

引用:+本帖最後由+iqover120+於+12-11-4+13:13+

引用:有心考名校的家長不要放棄,用成績考入更能

原帖由 mk3288 於 12-12-01 發表
有心考名校的家長不要放棄,用成績考入更能看出實力,很多都比單靠抽籤、面試、人事進去的強。加油! ...
非常同意,女仔語文能力強又早熟D,如果小一成績好,插小二不難!

我仔考9間,7間reject,1間寫咗3封信最後收waiting,
另一間見咗2nd in,等結果,
但學校已出第一派offer,之後約見我地,
自行得15分,一早預咗無行,
心情真係好難受,唔知仲可以點,
後來,我地自行攪掂咗,
d人話我好好彩,自行得咗,
我地中當然好幸運,好好彩,
但果d人又無諗我地揀既係2線,
唔多出名既學校,先有果少少少少機會去博,
我想講,經過呢8個月報名面試,
我明白人多競爭大,
但點都要就住小朋友能力去揀學校,
同埋下下要入名校,邊個唔想,
但換來既機會就細咗,失望亦大咗

Happy ending 就分享啫。

‹ 上一主題|下一主題