用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 2010小二生,開學啦!
樓主: Xanthe
go

2010小二生,開學啦! [複製鏈接]

唔該哂! Xanthe, 咁我要問下我地班主因任先得.

原帖由 Xanthe 於 10-9-9 21:46 發表
我地班老師會寫手冊帶作業,不需要日日帶!

醒目開學勳章

分享一下這個星期午膳的情況:林老師今年教1B,吃完午膳後會見到一起曾讀1C班的小二小朋友到1B班,起初見到以為探老師,其後見到林老師會分配工作給他們做,eg. 替小朋友看手冊然後叫小一生排隊給林老師看、替小朋友抹、到壁報板後分作業...........忽然你會覺得小朋友好大過!

好感動呀!

原帖由 Xanthe 於 10-9-11 08:38 發表
分享一下這個星期午膳的情況:林老師今年教1B,吃完午膳後會見到一起曾讀1C班的小二小朋友到1B班,起初見到以為探老師,其後見到林老師會分配工作給他們做,eg. 替小朋友看手冊然後叫小一生排隊給林老師看、替小朋友抹、到壁 ...

升上了2年班...我都覺得呀女, 好似懂事左, 有責任左!!雖然都仲係有時會唔記得野...哈~

今個 weekend 好多功課咁~

原帖由 DDC 於 10-9-11 13:51 發表
好感動呀!

醒目開學勳章

係呀,成班小朋友大過左好多!今個發現中文TSA的功課都幾深和寫字都要多!

原帖由 AK 於 10-9-11 16:25 發表
升上了2年班...我都覺得呀女, 好似懂事左, 有責任左!!雖然都仲係有時會唔記得野...哈~

今個 weekend 好多功課咁~

請問d課程係唔係比起以前深左?

醒目開學勳章

對!

原帖由 tiffanylau 於 10-9-11 22:45 發表
請問d課程係唔係比起以前深左?

想問下大家 d 小朋友以前係讀邊間幼稚園架? 有冇咩好提意呀? 因為我要幫細仔報喇. 想搵返東區 or 灣仔既唔該哂 ))

我淨係識西彎河的幼稚園咋!我仔讀"明我",功課都算多,但上到小學就容易適應的,而我仔都讀得幾開心.另外一間"培理"都唔錯架,但就無咁"谷"啦,聽講K2先學寫字,有好有唔好啦,要睇小朋友適合邊間既教法啦.

原帖由 AK 於 10-9-16 10:23 發表
想問下大家 d 小朋友以前係讀邊間幼稚園架? 有冇咩好提意呀? 因為我要幫細仔報喇. 想搵返東區 or 灣仔既…唔該哂 ))  

"明我" 我都想報, 但係真係見好多人..好迫好迫咁~~

原帖由 DDC 於 10-9-16 11:37 發表
我淨係識西彎河的幼稚園咋!我仔讀"明我",功課都算多,但上到小學就容易適應的,而我仔都讀得幾開心.另外一間"培理"都唔錯架,但就無咁"谷"啦,聽講K2先學寫字,有好有唔好啦,要睇小朋友適合邊間既教法啦.

...

阿女以前讀邊間,阿仔唔讀家姐嗰間?

原帖由 AK 於 10-9-16 13:56 發表
"明我" 我都想報, 但係真係見好多人..好迫好迫咁~~

醒目開學勳章

yes, 呀仔讀培理,老師有愛心+有耐性,但就唔谷,上到小學你要在上學期用多些train佢,培理的功課寫字唔多,剛開學會頭痛些!呀女讀聖道明好像明我一樣傳統教學!

原帖由 DDC 於 10-9-16 11:37 發表

...

以前唔係住呢頭架我...以前呀女讀聖瑪加利大...跑馬地個度..而家唔想太遠嘛~~

原帖由 DDC 於 10-9-16 14:27 發表
阿女以前讀邊間,阿仔唔讀家姐嗰間?:question:

呀女個架都係咁. 所以上學期真係辛苦...嘻~

原帖由 Xanthe 於 10-9-16 14:47 發表
yes, 呀仔讀培理,老師有愛心+有耐性,但就唔谷,上到小學你要在上學期用多些train佢,培理的功課寫字唔多,剛開學會頭痛些!呀女讀聖道明好像明我一樣傳統教學!

...

I see.

原帖由 AK 於 10-9-16 15:29 發表
以前唔係住呢頭架我...以前呀女讀聖瑪加利大...跑馬地個度..而家唔想太遠嘛~~

我仔女都係讀"明我",功課都多,字亦算深,但呀仔上到小一就好ok,無問題!!!學校樓下地方係細同比較迫,但樓上都幾大,老師亦好有愛心!我女現在k3,英文寫teacher, doctor, postman...中文寫高班,醫生,郵差... (以前好似一,二年級先寫)

嘩, 好勁 wor...... thank you tiffanylau

原帖由 tiffanylau 於 10-9-16 23:19 發表
我仔女都係讀"明我",功課都多,字亦算深,但呀仔上到小一就好ok,無問題!!!學校樓下地方係細同比較迫,但樓上都幾大,老師亦好有愛心!我女現在k3,英文寫teacher, doctor, postman...中文寫高班,醫生,郵差... (以前好似一, ...

醒目開學勳章

請問中文功課自習課本p.24-25做什麼?(做書?)

Xanthe...係囉...我都想問....呀女話同同學仔傾完大家都唔知做咩??  仲有..中默又有寫 下(五)中默;書P...唔知係未寫錯..

好多功課真係...

原帖由 Xanthe 於 10-9-17 18:01 發表
請問中文功課自習課本p.24-25做什麼?(做書?)

醒目開學勳章

下(五)中默;書P. ==> 呀仔冇寫到,但星期五應該唔駛默因為星期二默左!

原帖由 AK 於 10-9-17 22:07 發表
Xanthe...係囉...我都想問....呀女話同同學仔傾完大家都唔知做咩??  仲有..中默又有寫 下(五)中默;書P...唔知係未寫錯..

好多功課真係...
‹ 上一主題|下一主題