用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門元朗將要揀中學0既一齊傾吓丫
樓主: whywhywhy
go

屯門元朗將要揀中學0既一齊傾吓丫 [複製鏈接]

我覺得大家的意見和分析都好有參考價值,近幾年元朗屯門區的top學生都唔再局限在自己區,因為交通方便,有西鉄,巴士亦方便,交通時間亦唔再好似以前甘耐,所以唔少父母都唔介意選擇其他區給小朋友,我覺得而家元朗區Dtop中學都開始面對收生(最頂級的學生)壓力,識唔少成績好的學生都向外發展,睇睇而家的小學升中情況,不再局限元朗屯門區就知,我覺得這是一個好現象,有競爭才有進步!

又可以甘睇,如果不是top學生(以成績計及自發性),我諗就要諗清楚,因為佢唔會挽留你;我識唔少家長以為自己小朋友入到去一定"變好",唔會諗清楚家庭教育配唔配合.其實以前,亦聽聞鄉中學生叻是家庭backup好,在學生支緩上不及其他新起的英中,這樣分析是否比較中肯呢?

原帖由 wbady 於 10-8-17 23:15 發表

屯门四大天王有一共同特點就係"谷",而鄉中基本上只會提醒同學努力,並無實質資源配合,所以鄉中學生獨立性和自主性較強,我覺得這種訓練比成積更重要,而更重要是鄉中三班預科,全收自巳學生,每年入大學百份率接近100%,
四大天 ...

100% AGREED TO 701003

我都覺得好多家長都傾向名牌效應, 以為一入豪門升價十倍?
他們完全沒有考慮自己個小朋友有無能力. eg. 俾一個band 1尾或以下學生好彩攪珠 (因面試多數唔收嚟批)入到四大天王又如何? 家長會好開心, 但有無諗過學生有無能力應付? 年年考尾個堆學生同家長可否接受? 學生無咗信心又點? 壓力大引發嘅悲劇....仲有好多問題會產生.

你地的分析亦很對,中肯D講,如果小朋友能力(學習和承受壓力)得,家庭backup又充足,入到"名牌"中學係一個好選擇;話分兩頭,唔係個個係甘,呢樣就要父母心中有數;"名牌"亦有佢存在價值,否則其他人會覺得"吃不到的葡萄是酸的".關於名牌效應,呢樣野抺之不去,揮之不去,我們做一個負責的父母,首先要清楚自己條件,再去選擇適合的學校予小朋友.

原帖由 share.gain 於 10-8-18 11:08 發表
100% AGREED TO 701003

我都覺得好多家長都傾向名牌效應, 以為一入豪門升價十倍?
他們完全沒有考慮自己個小朋友有無能力. eg. 俾一個band 1尾或以下學生好彩攪珠 (因面試多數唔收嚟批)入到四大天王又如何? 家長會 ...

贊成, 總之要量力而為, 咁就可以開開心心過嚟6年.

講左甘耐,可否有人報料講吓元朗另外果幾間升呢英中?信義大約都知情況,其他如何?

原帖由 Sherryko9 於 10-8-18 10:39 發表
又可以甘睇,如果不是top學生(以成績計及自發性),我諗就要諗清楚,因為佢唔會挽留你;我識唔少家長以為自己小朋友入到去一定"變好",唔會諗清楚家庭教育配唔配合.其實以前,亦聽聞鄉中學生叻是家庭backup好,在學生支緩上 ...

鄉中兩班精英班是大班,下學年40人一班,普通班則36人一班,今年入讀中一的更是34人一班,而且中、英每班分兩組上課,精英班則沒有分組上課,仍39人一班。凡中英數最底30名均需補課,鄉中基本上會將資源投放至普通班,讀精英班並不佔優。

最重要是精英班之設立是制度,而非心態,鄉中老師對所有學生都平等對待,若女兒不是最top,但個性開朗,活潑,喜自由發揮,我也會為她選鄉中,讓她見識見識,為未來定下目標。

選校是否適合,往往取決於願望與現實之间落差是否太大,適合與否人言人殊。

今年中一全級頭五名,我知至少三個往公屋,其一更拿書薄津貼,小女更從沒有補習,我只支緩她學琴而矣。

家庭backup是否需要,相信是很個人,未必與所讀學校有関。

現又知多D,謝謝wbady的詳解.
或者我應該講清楚自己所講的"家庭backup",我覺得住公屋唔係代表佢無家庭backup,亦唔代表住公屋的家庭差D,好睇父母價值觀,就好似當年14Yrs的何凱琳,佢地都是住公屋,但媽咪知自己囡囡資質如何,雖然父母學識唔高,但仍努力裁培佢發揮所長,我所指的是父母不是撒手不理小朋友甘解,完全不關金錢問題.

原帖由 wbady 於 10-8-18 14:26 發表

鄉中兩班精英班是大班,下學年40人一班,普通班則36人一班,今年入讀中一的更是34人一班,而且中、英每班分兩組上課,精英班則沒有分組上課,仍39人一班。凡中英數最底30名均需補課,鄉中基本上會將資源投放至普通班,讀精英班並不 ...

我聽聞屯門有些學校就係太著重精英班, 忽視成績較差學生或實行谷谷谷...都係未如理想就請你考慮退學.   未知是否真確?

有D學校真係補底有餘,拔尖不足,那些"叻"的學生不是學校調校,是自身問題;亦有些學校對有"潛質"的學生支緩十足,以何凱琳為例,有時我會覺得好彩當年女拔唔收佢,否則那會比甘多資源她跳級考會考呢?女拔多的是人才.

原帖由 wbady 於 10-8-18 14:26 發表

鄉中兩班精英班是大班,下學年40人一班,普通班則36人一班,今年入讀中一的更是34人一班,而且中、英每班分兩組上課,精英班則沒有分組上課,仍39人一班。凡中英數最底30名均需補課,鄉中基本上會將資源投放至普通班,讀精英班並不 ...

原帖由 Sherryko9 於 10-8-18 14:08 發表
講左甘耐,可否有人報料講吓元朗另外果幾間升呢英中?信義大約都知情況,其他如何?

另外兩間以盧幹庭校規要求最嚴 守規又聽話ge好學生最集中 拔尖補底好落力,書生型最吃香!
學習氣氛三間相若!升呢之後誰勝誰負要靠時間証明!
基元校規較彈性,包容度較高!如上PE堂,可直接着住PE衫褲返學,運動鞋無硬性規定顏色,非上課日可PE衫配牛仔長褲回校!所以活潑精靈ge小朋友有得發圍
仲有白約翰、鄧佩琼,微調之後,努力向上!校風依然係白約翰佔上風,鄧佩琼有待改善

原帖由 share.gain 於 10-8-18 14:52 發表
我聽聞屯門有些學校就係太著重精英班, 忽視成績較差學生或實行谷谷谷...都係未如理想就請你考慮退學.   未知是否真確?

論整體學生公開試成績新界西北 top 3 始終都及不上四大地區名校

回覆 50# Sherryko9 的文章

鄉中今年6A以上的尖子有7名,其中一個是副校長的兒子,其子中四時全級第一;香港電台潮潮Y世代的嘉賓主持黃鴻二,身高一百四十幾cm,IQ也是一百四十幾,小五時巳奪元朗傑出小學生獎,今年也入讀鄉中精英班。據小女話,英文好過老師,數學已達預科程度的同學大有人在。相信吾係每一個家長都希望小朋友被特別関顧下成長,所謂神童並非人人渴求,反而希望在一般學習生活下快樂成長。

為方便資源分配而有精英班制度,巳具拔尖效用,我認為巳很足夠了,要向上突破,由學生自由發揮吧!

相信全港官中很少拔尖跳級情況出現,無誘因令學校如此破格,若然家長有此需求,大埔三育、盧幹庭確是不錯的選擇。

回覆 52# elbar 的文章

請問是那四大區,那些名校?謝謝!

是否講緊傳統名校:女拔,LaSa,聖保羅男女等.

原帖由 elbar 於 10-8-18 22:40 發表

論整體學生公開試成績新界西北 top 3 始終都及不上四大地區名校

我估係講林護,鄧顯等

原帖由 Sherryko9 於 10-8-19 10:22 發表
是否講緊傳統名校:女拔,LaSa,聖保羅男女等.

原帖由 mamafufu 於 10-8-19 19:45 發表
我估係講林護,鄧顯等

估得冇錯

俾多一些提示你另外兩校一間在沙田,另一間在北角

原帖由 elbar 於 10-8-19 20:52 發表

估得冇錯

俾多一些提示你另外兩校一間在沙田,另一間在北角

其他應是曾肇添和張祝珊了,這些或可稱為四大名門,相信吾係咁易讀,只能望門輕嘆!

原帖由 701003 於 10-8-18 17:53 發表

另外兩間以盧幹庭校規要求最嚴 守規又聽話ge好學生最集中 拔尖補底好落力,書生型最吃香!
學習氣氛三間相若!升呢之後誰勝誰負要靠時間証明!
基元校規較彈性,包容度較高!如上PE堂,可直接着住PE衫褲返學,運動鞋無 ...

Thank you for yr sharing! 到目前為止, 我都係習中搜集一d升呢英中ge資料 (馬可賓,基元 ,盧幹庭, 田家炳) 鍾意佢哋靈活d, 有衝勁d, 唔係話名牌英中唔好, 係唔多適合我小朋友

回覆 59# whywhywhy 的文章

有朋友女兒中二轉讀馬可賓,對之讚不絕ロ,話校長有担,並後悔兒子讀梁球琚,因普通班不被重視,中五留過級,現只能修讀副學士;有同事兒子讀田家炳,話老師質素麻麻,後轉英國完成高中,以gce成績入讀科大,佢話好彩走得快,同期同學很少入到大學。

其實馬可賓、盧幹庭、基元都不錯,可考慮以就近家居來作最終選擇。
‹ 上一主題|下一主題