用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流2010/11 ...
樓主: maylam2022
go

黃大仙聖母幼稚園入學家長請來交流2010/11 [複製鏈接]

原帖由 BBG1 於 10-1-17 00:07 發表
really ? how many外籍教師?

咁呢個又唔知喎!但是聽k1的家長都是說同一個外籍教師,咁我估一個掛。

原帖由 karenpsleung 於 10-1-15 13:30 發表
豬BBBB ,

我又係九龍城迦南 PM 和聖母 PM 都收左,情況同你相反,迦南我亞仔 in 得好,聖母就唔采老師,迦南先收佢,聖母係後備生時先收佢,但我就打算比亞仔讀聖母,因為校裏比較寬敞和設備完善,我覺得迦南校園和課室都好細,亞仔活 ...

karen,

我都係咁 (依家阿囡讀k1).

因為唔駛錢既關係, 真係有新移民, 不過我亦見到有香港既家長.  不過校舍真係比起其他既學校大, 依家仲有埋新翼, 入面都好靚 & clean.

老師so far都幾好, 係有愛心, 之前阿囡新入學有問題, 佢都有幫忙跟進, 感覺良好, 阿囡讀得好開心.

我都剛報咗英文班俾佢, 因為見佢都返咗半年學, 習慣咗後就報 (價錢就千多元逢星期六上堂), 當然(聖母)不及人地其他主攻英文既幼稚園 (有d可能日日有英文班), 跟據阿囡講, 佢地逢星期一上英文, 有一位英文老師, 不過應該唔係外籍, 因為佢地話係黑色頭髮 (當然黑頭髮都可以係外國人啦), 不過教既野都唔係深.

k1都係一個轉捩點, 由bb到返學, 佢開心地上課, 無扭計, 學校又會教規矩, 令到佢有興趣上堂, 咁在我嚟講都已經足夠.

希望資料幫到你~

回覆 42# 晞晞豬 的文章

我打過去學校問,K1每星期會有一次英文堂25MIN,由英籍華人任教的,希望幫到大家啦~~~~

原帖由 晞晞豬 於 10-1-19 10:47 發表

karen,

我都係咁 (依家阿囡讀k1).

因為唔駛錢既關係, 真係有新移民, 不過我亦見到有香港既家長.  不過校舍真係比起其他既學校大, 依家仲有埋新翼, 入面都好靚 & clean.

老師so far都幾好, 係有愛心, 之前阿囡新 ...

我女都係明年會讀聖母K1, 可唔可以再講多D資料分享一下...

新移民的比例高嗎?

點解 d 父母會考慮新移民多唔多呢? 係咪新移民會對學校的質素有影響呢?

醒目開學勳章

我大囡舊年聖母畢業,E+係一間好多人都話深嘅小學讀小一,起初我都擔心阿囡應付唔嚟,因為好多人話聖母程度淺,不過事實係阿囡完全適應小一步伐,阿囡間小學是英文小學,上堂講英文、小息講英文,她的功課自己做,但每逢測驗默書,我會倍她一齊温,她的成績我個人好滿意,因為基本上都算高分,默書仲好多時滿分,開學到現在,久唔久會有些小禮物帶返嚟,都是老師或者學長姐姐獎勵的,她也有同學來自名牌私立幼稚園,但其中亦有人需要學業輔導。

所以讀聖母其實唔輸蝕,尤其如果同同樣有學券的幼稚園比,唔係聖母唔教深,係教局唔畀教深,因為大家提倡學前教育以引導為主,包括我,我第二個囡現在讀低班,還有最小的將會九月讀幼兒班,第一、第二個時,我有報其他幼稚園,但都揀了聖母,因為近、校舍大、天主教,但到第三個時,我沒有再報其他的了,大囡嘅表現,令我好安心選聖母,因為地理原因,聖母的確有不少新移民家長,但這又何干?我話最好就為了遷就她們,全部講普通話, 因為阿囡最差就是普通話。

原帖由 True 於 10-1-21 15:01 發表

我女都係明年會讀聖母K1, 可唔可以再講多D資料分享一下...

新移民的比例高嗎?

真係好多謝你的分享, 因為我都是一個新手媽咪, 而且加上我搬黎呢區都係幾個月, 對很多野都唔熟悉. 好多時都係從bk中各位媽媽的意見中分析, 而且今年讀幼稚園的競爭很大, 而我女有的選擇唔多, 我真的怕自己選擇錯而害了她.
我唔係要想歧視新移民, 只係有d真係幾得人驚.係呢度有得罪的地方請多多原諒....

原帖由 lola2008 於 10-1-26 17:19 發表
我大囡舊年聖母畢業,E+係一間好多人都話深嘅小學讀小一,起初我都擔心阿囡應付唔嚟,因為好多人話聖母程度淺,不過事實係阿囡完全適應小一步伐,阿囡間小學是英文小學,上堂講英文、小息講英文,她的功課自己做,但每逢測驗默書,我會 ...

回覆 46# lola2008 的文章

lola2008 ma ma,
my daughter also study at our lady's kindergarten, would you pelase let me know, which primary school that your daughter study now? Please pm to me. Thanks.

ALL,

請問你地知唔知有無保母車去蒲崗村運動場個邊呀? 可否比佢地既联絡電話? THANKS!

OLC is a good school.  I'm an old girl, from kindergarten to high school.  I'm proud to be a student of this school!

回覆 14# maylam2022 的文章

我地決定聖母 AM AR!!

但我現在十分頭痛,本來打算讀聖母AM......因為有一條龍,3年後唔使煩,但NOW協恩收左亞女PM,仲諗緊,因協恩冇一條龍,我家又唔係34網,又唔係教友,所以不能寄望大抽獎,如果不能原校升讀,3年後又要煩過.......各位可以比D意見嗎?MANY THANKS!!!!

你住邊?近邊間多D?
聖母條龍不是太靚,揀協恩個名好D。真矛盾!
原帖由 maylam2022 於 10-3-8 16:31 發表
但我現在十分頭痛,本來打算讀聖母AM......因為有一條龍,3年後唔使煩,但NOW協恩收左亞女PM,仲諗緊,因協恩冇一條龍,我家又唔係34網,又唔係教友,所以不能寄望大抽獎,如果不能原校升讀,3年後又要煩過.......各位可以比D ...

當初我選聖母係覺得迦南的老師好似冇咁有愛心, 個日係d家長第一次去, d老師見到家長都...好難保佢地會點對小朋友。

請問有冇人22/5有返 OLK , 晒了時間,其實可以做理其他野都仲得,唔係可以每次 saturday 都請到假

原帖由 豬BBBB 於 10-3-30 17:50 發表
當初我選聖母係覺得迦南的老師好似冇咁有愛心, 個日係d家長第一次去, d老師見到家長都...好難保佢地會點對小朋友。

請問有冇今年讀K1的聖母同學仔上來呀 ? 交流下  .! :;pppp:
‹ 上一主題|下一主題