用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 1B班交流區 (1A, 1C, 1D當然都歡迎)
樓主: musemuse
go

1B班交流區 (1A, 1C, 1D當然都歡迎) [複製鏈接]

點解放學唔俾講說話?? >>> o, 我講得不清楚......應該是排隊放學時在班房講野 (我不肯定是和同學傾計定自己講野 !?)

會唔會聽日要罰番? >>> 感覺上小兒無因要罰不開心,但好慚愧做錯的事,所以一放有主動說要被罰,不過起先不太願意說原因。

懲罰是沒有問題的!

不合宜的行為是要處理的,但罰企和沒有小息是一種消極處理手法,孩子只會學習到在權威下出現自律的行為,這是學校的理念嗎?孩子從中學習到甚麼?孩子又是否知道該如何改正過來?還有小一學生是需要時間適應的,老師們知道嗎?

剛剛問了囝囝,原來罰企是很多時發生的,(因他之前沒提過),他說很多同學仔都試過被罰企,跟住就數一串同學仔的名字,當然包括他自己啦。

問他被罰企覺得怎樣,他說自己唔乖所以被罰囉,他說只要企好D,好快就唔洗企,但企得唔好,就要企耐D,所以他會企得好好。(睇吓佢幾有經驗)  

雖然囝囝從沒提過罰企的事,但他毎天回來,就會佷興奮地告訴我,他今天因為乖而得到貼紙的數目,上星期,他所得的貼已超過10張,所以老師送給他一份小禮物。

看來,老師是有獎有罰的,如果對於老師處罰的方式有意見,不妨直接聯絡老師了解一下吧。

請容許我分享多一個經驗,(可能因為我囝囝較活潑,所以經驗多些)。囝囝試過唔乖,老師告訴他可以幫他,方法是用一面黑白鏡,先照著他,然後很快收起,說是把唔乖的囝囝已經收起了,剩下是乖的他,囝囝很喜歡,一回家便告訴我們,我很高興,因為老師嘗試用不同的方法幫他。

Hello all,

My girl is in 1B, Wai Sum.  She has the experience of being punished.  As far as I heard, the punishment "Standing" does not last for a long time.  She told me that she just stood for a while and then teacher let her go and enjoy her rest time.  Afterall, she has no negative feeling and it is fine with me.  Indeed, more important is to make sure she knows what she should behave.

Sum Sum Mum

懲罰是沒有問題的!

有足夠的指引、有足夠的警戒、有足夠的教導、然後再配合有建設性的處罰是會協助我們培養好小孩的。
我一直沒有反對懲罰,只是我不贊同唔乖的標準和出現唔乖行為至受罰的過程,以及同學抄下孩子的號數後,老師不經了解便懲罰和沒意義的懲罰。暫時未能接受優才的老師會這樣!你們知不知到這班乖同唔乖的定義是甚麼?如何有獎?如何會受罰?不防問問你的孩子。

原帖由 Scooter 於 08-9-25 15:26 發表
有足夠的指引、有足夠的警戒、有足夠的教導、然後再配合有建設性的處罰是會協助我們培養好小孩的。
我一直沒有反對懲罰,只是我不贊同唔乖的標準和出現唔乖行為至受罰的過程,以及同學抄下孩子的號數後,老師不經了解便懲 ...

care to elaborate more? do you mean the teacher appoints some students as "police" to watch over the other students in class? If that's the case, seems horrible indeed!

我今晚先問到囝囝, 但我擔心佢都係講一半唔講一半, 因為近日佢都唔係太多同我分享學校的事... (掛住玩)

關於:
1. 老師如何定義"唔乖的標準"?
2. 出現唔乖行為至受罰的過程?
3. 你們知不知到這班乖同唔乖的定義 - "這班"是否指1B?
4. 如何有獎?
5. 如何會受罰?

你可否先和我們分享? 說到底, 我地都係想了解多點孩子的學校生活, 不是想引起什麼爭論, thanks!!

*另外多謝ausansan 及phchan 的分享! 我今晚要問囝囝佢有冇被罰過企同埋原因、過程 (如果佢願意講的話).

原帖由 Scooter 於 08-9-25 15:26 發表
我一直沒有反對懲罰,只是我不贊同唔乖的標準和出現唔乖行為至受罰的過程,以及同學抄下孩子的號數後,老師不經了解便懲 ...

請不要恐慌,先多了解了解吧!

我囝囝有告訴過我老師是有委派一位同學仔協助紀錄那一個小朋友唔乖的,(在家長日當天,老師也有提及這位協助她的小朋友)。但是否如Scooter所說只寫下號碼不問因由便罰,我實在有保留,至少我囝囝毎次均知道自己錯什麼,怎樣是乖,怎樣是唔乖。

上星期五家長會時班主任對我說,1B班星期1無功課堂,所以小組組長會抄下寫好手冊的組員學號,第二日可取得貼紙貼在手冊上。星期2-5功課堂就即時派貼紙。

而小兒被罰的原因,最先他是答我不知道的。我問左幾次,我話無理由不知道,他才說出來。

Scooter > 我都不是要爭論,只是說出所知,有好多事情,我真係不知道的,所以我上網就是想知多D,希望可以互相幫助。

My son is one of the group leader, he told me that Ms Yeung gave him a small note book (hello kitty cover) for marking down Good student's class number, then the good student will receive a sticker from Ms Yeung.  

This is only my son's group method but not sure other group.

By the way, Scooter, did you attend last Friday Parent's night?

I understanding the concern about the judgement of right or wrong behaviour.  Sometimes, I myself have the same question.

Actually, I have long heard from my daughter that both students with good and no good behaviour will be jotted down by different leaders in the class.  

Whenever the leaders jot down another classmates's class no. because of no good behaviour, the leaders need to show the note book to these classmates and they have to lay down on their desk quietly.  Then, the leaders will deleted their no. from the note book.  My daughter had been jotted down for several times and finally, the leaders deleted her from the list.

May be we can also go home and double with our child again tonight.  So far, I have no worries because my girl is so happy with her school life.

講到尾最緊要都係溝通, 學校如果知道多d小朋友在家的教導方式, 而家長對小朋友在學校的情況有更深入既了解, 相信可以得出一個好的方法去幫助小朋友

其實莫講話學校同家長, 就算兩公婆都有時會為點樣教小朋友而有不同意見

王國長老

原帖由 Scooter 於 08-9-24 17:14 發表
不合宜的行為是要處理的,但罰企和沒有小息是一種消極處理手法,孩子只會學習到在權威下出現自律的行為,這是學校的理念嗎?孩子從中學習到甚麼?孩子又是否知道該如何改正過來?還有小一學生是需要時間適應的,老師們知道嗎? ...

我想請問你有沒有和老師或主任了解過整件事?

我相信老師充分了解小一需要適應期, 而每天早上我都見主任老師對小朋友很友善. 遇到問題, 何不和主任老師溝通一下,避免有什麼誤會. 為人父母都緊張疼惜自己子女, 但面對問題時保持冷靜和客觀也是很重要的.

原帖由 ausansan 於 08-9-25 17:34 發表
I understanding the concern about the judgement of right or wrong behaviour.  Sometimes, I myself have the same question.

Actually, I have long heard from my daughter that both students with good and ...

Hi wai sum mama
口供完全一致ah!!!

All 1B mama
我都分享下la!
囝囝之前都試過被罰企2/3次但他冇任何hard feeling!!
因佢都知組/班長其實俾左機會佢但都唔合作,老師邀請佢暫時離開坐位企下冷靜一下亦合理!!!
佢亦好緊張會為左stickers and 小禮物而努力做好D!

如果19/9有出席家長會應該感受到楊老師係好有愛心好有計仔應付學生的老師ah!

囝囝話早兩日楊老師上完其他班PE 跟住小息,她告訴1B班好攰!大部份小朋友都擁去替她揼骨按摩又拎水果食物給她!

囝囝常常返來報告好多得意sweet sweet野ga!!!
佢好鍾意D老師~班主任好生動ga!囝囝話佢成日講野氹佢地開心,Mr.Leigh(個個小息都去找他玩仲叫佢Mr. Monkey,Mr. Ugly tim,冇大冇細),林主任唱歌好好聽,囝囝好鐘意上音樂堂,又勁鍾意普通話楊老師話佢D國語好好聽好溫柔ah!今日小息就去左找曹校長拎紫菜食!
日日都開開心心ga!!

Hi wai sum mama
又多一位1B班家長
=============================

我囝囝亦曾被罰,被罰的過程我是接受的;囝囝亦沒因此而有hard feeling及不喜歡罰他的老師。其實1B班班主任絕對是一位獎罰分明而又很得同學歡心的老師..

其他老師/主任都好nice,我認同edea所講,應與學校了解小孩子的情况,事件的原委,家長與學校互動才能解決問題!

王國長老

原帖由 Bluecat 於 08-9-25 20:03 發表

Mr.Leigh(個個小息都去找他玩仲叫佢Mr. Monkey,Mr. Ugly tim,冇大冇細),林主任唱歌好好聽,囝囝好鐘意上音樂堂,又勁鍾意普通話楊老師話佢D國語好好聽好溫柔ah!今日小息就去左找曹校長拎紫菜食!
日日都開開心心ga!!

哈哈...兩位net teacher都好nice, 我個女今年由林主任教唱歌,又係話佢唱歌好好聽, 仲學佢唱高音添!

曹校長一定好多儲備, 個個都知搵曹校長一定好野食

另一事例
之前陳主任同我傾過Trevor成日響學校跑,其他都做得好又好肯幫同學,但跑這回事卻多次提點仍經常犯!

我知道後亦加以提點跟他分析在課室,走廊,甚至草地跑周圍咁多同學好易發生意外......

幾日後放學遲遲都未見Trevor出來,很擔心入去禮堂原來Trevor心急見我(一話放得就第一個帶頭跑出來)老師就罰佢要最遲放!他跟我協議不會再犯規~跑!

家長會果晚陳主任同我傾左好耐了解Trevor在家情況,我們怎樣教導!
其實跑唔係大罪,但欠缺自制能力,屢勸不聽就要正視!

我係時侯想辦法幫他去銘記and自我控制~
我們協定了如果再犯便滿足他~要他早上6時起床到球場跑十個圈才回家換校服返學!

怎料星期一又犯,遲遲未出來,陳主任帶佢出來,佢已經想喊咁樣,陳主任冇鬧佢仍然係循循善誘,苦口婆心咁教導佢,但佢知自己衰要受罰令我失望!佢喊住攬實我say sorry!!!

星期二早上6點叫佢好合作即刻彈起身受罰~到公園開始跑左未夠一個圈就喊辛苦(按住心口話唔舒服喘晒氣!)其實囝囝個心有事係唔適宜跑/劇烈運動ga!我要佢照跑......跑完每一個圈就過來講感受......"知錯!""知唔應該響唔適當既場地and時間跑!""我唔會再犯""我會控制到自已"......佢真係辛苦......但都要再跑......跑左四個大圈度.....佢求我話真係跑唔到......Ok stop la!我真係好忍心!眼淚在心裡流!!

我要佢將這次受罰銘記於心同埋感受下自己真係唔適宜跑......個心真係會唔舒服!唔係冇人嗌停佢自己唔識停咪死!

so far Tue and today接佢放學主任都讚佢好乖!!
希望keep住la!家校合作!
縱容包庇只會另孩子變本加厲!

王國長老

回覆 # 的文章

Trevor媽:

我睇到眼濕濕,Trevor每跑一個圈就道歉, 亦都感受到妳好用心教仔仔, Trevor好乖, 一定會努力改進, 佢好錫媽媽啊, 跑出黎係掛住媽媽, 錯左又內疚怕媽媽失望, 真係好感動。

Bluecat,
(少少個人感受想向你說說吧 )

想像到你作為母親,為了改正Trevor 所作的付出,真係用心良苦. 聽見Trevor 的懲罰真令我心痛... 你做媽媽,相信不比我少. (他心臟不好下次改另一種懲罰吧!~希望無la )

看得出Trevor知道自己的錯誤在那裏,知錯勇於承認並道歉是很值得同學學習(讓我很感動). 話雖如此,你仍堅持履行懲罰的承諾,負起媽媽對子女的承擔,真令我佩服.

小孩子犯錯是平常事,"懂得知錯,學會改正"是成長過程必需學會的. 但小孩就是小孩,身邊需要有大人(家長/老師)適當的指導和引導,他們才能明白對與錯. 若Trevor不懂自己錯在那裏,相信無論老師罰唔罰企,罰幾多次企,他都不懂改正過來. 聽說小孩就是父母的一面鏡.   你教導有方,有空要過兩招給我.

我們作為家長的,希望大家在這裏都能互相勉勵,為子女一起努力吧!

Bluecat,

好感動。

見倒妳咁用心教仔, 咁堅持賞罰分明, 相信而家好多家長(當然包括我)都做唔倒。

原帖由 Bluecat 於 08-9-25 22:02 發表
另一事例
之前陳主任同我傾過Trevor成日響學校跑,其他都做得好又好肯幫同學,但跑這回事卻多次提點仍經常犯!

我知道後亦加以提點跟他分析在課室,走廊,甚至草地跑周圍咁多同學好易發生意外......

幾日後放學遲遲都未 ...
‹ 上一主題|下一主題